неделя, 15 септември 2013 г.

Бифтек с макарони

Бифтек с макарони

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1 кг кайма
  • 500 г макарони
  • 150 г настърган кашкавал
  • 100 гр олио
  • 60 гр галета
  • 40 гр брашно
  • 5 средно големи яйца
  • 2-3 домата
  • 1 с.л. оцет 
  • 2 глави лук 
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • щипка кимион

За соса - 3-4 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 1/2 чаена чаша прясно мляко, сол на вкус, черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

   Каймата се размесва с две яйца, ситно нарязан лук и магданоз, сол, черен пипер, кимион, оцет и 1/2 ч.ч. вода. Сместа се разделя на 4 части, от които се оформят 4 бифтека.
Овалват се в галета, после в брашно и се пържат от двете страни в олиото до добиване на хубав златист цвят. Макароните се сваряват в леко подсолена вода, отцеждат се и се изсипват в тенджера. Заливат се със запърженото масло и се поръсват с настъргания кашкавал. Сосът се приготвя, като маслото и брашното се бъркат на огъня,  докато се получи пенлива смес. Прибавя се млякото и се бие, докато се сгъсти. Изпържените бифтеци се сервират, като върху всеки се слага по едно кръгче домат и кръгче сварено яйце. Около всеки бифтек се смага от макароните и се заливат със соса.

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Гарнирана пита с лук и аншоа

Гарнирана пита с лук и аншоа

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 200 г брашно
  • 100 г чисто масло
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/4 ч.л. сол
  За гарнигурата  - 300 г лук, 50 г. масло, 12 филета от аншоа, 2-3 средно големи домата, сол на вкус, 120 г маслини, черен пипер, 2-3 сладки и зелени чушки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Смесвате брашното, маслото и солта, кото притривате много добре между пръстите си и дланите си. Към получената смес се прибавяте вода и се замесва тесто, което оставете да престои на студено. Разточвате кора с големината на тавичката, намазвате обилно с масло, и слагате кората в тавичката. Нарязвате лукът и сладкия пипер на кръгчета, които  пържите 2-3 минути в масло, прибавяте 1 -2 с.л. вода, сол на вкус, черен пипер и се задушава още 1-2 минути. След което изсипвате върху тестото и отгоре подреждате филетата аншоа в кръг като часовник, поръсвате и нарязаните на ленти маслини, слагате и кръгчета пресни домати. Питата печете в умерена фурна 20-25 минути, до появата на златист цвят.

сряда, 11 септември 2013 г.

Дроб на шишче

Дроб на шишче

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1,5 кг. черен дроб
  • 200 гр. сланина
  • 2-3 пресни лимона
  • 8-10 средно големи картофа
  • 4-6 пресни тиквички
  • олио
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Дробът се овалва хубаво в брашно и се изпържва. В същата мазнина се изпържват нарязаните на кръгчета картофи, след което дробът и картофите се осоляват и се поръсват с червен и черен пипер. Дробът се нарязва на дребни парченца, лимоните се нарязват на тънки кръгчета, сланината на парченца. На приговените шишчета се нанизват последователно половин кръгче от лимон, парченце сланина, парченце дроб, парченце картоф и повтаряте докато напълните шишчето. Шишчетата се сервират с гарнитура от задушени тиквички в масло.