понеделник, 14 април 2014 г.

Подлучени яйца

Подлучени яйца

Яйце на щраус
Продукти: 4 яйца, ½ пакетче краве масло, 1 глава чесън, щипка сол.
Начин на приготвяне: Яйцата се варят 5 мин и се обелват, докато са топли. Маслото се разтопява в дълбок съд и се слагат яйцата. Похлупват се и се пържат 3 мин, като от време на време съдът се разклаща; огънят не трябва да е много силен, за да не прегори маслото. Яйцата се изваждат и се разрязват на две. Нареждат се в чиния и се посоляват. В мазнината се слага ситно нарязаният чесън, солта и 2 супени лъжици вода и се пържи 2 мин. Яйцата се заливат с тази смес. При сервирането може да се залеят с кисело мляко. По желание може да се поръсят с черен пипер.

сряда, 9 април 2014 г.

Предястие „Дунав“

Предястие „Дунав“

Продукти: 1 рибена консерва филе скумрия „Дунав“, 1 глава стар или няколко стръка пресен лук, 1–2 домата (може и стерилизирани), 10–15 маслини, олио и лимонов сок на вкус.
Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на дребни парчета и се прибавят доматите, лукът и маслините. Полива се с олиото и лимоновия сок.

Гъби с шунка

Гъби с шунка


Продукти: ½ буркан стерилизирани гъби печурки, 100 г шунка, олио, сол, лимон и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Гъбите и шунката се нарязват ситно върху дъска и се слагат в подходяща чиния. Посоляват се, поливат се с олио и с лимонов сок, поръсват се с черен пипер и се разбъркват.

Бакла с майонеза

Бакла с майонеза

Продукти: 500 г млада бакла, ½ опаковка майонеза, 1 глава чесън, 1 непълна чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне: Баклата се изчиства, като се изрязват връхчетата, измива се, нарязва се на парченца, дълги 2–3 см, и се вари в 0,750 л подсолена вода, докато омекне. Изважда се в тава, покрита с кърпа или със салфетки. След като изстине, се отцежда. Чесънът се счуква със сол и се смесва с майонезата. Баклата се слага в подходящ съд, залива се със сместа и се разбърква внимателно.

Патладжани с майонеза

Патладжани с майонеза

Продукти: 500 г млада бакла, ½ опаковка майонеза, 1 глава чесън, 1 непълна чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват и се опичат върху котлон, във фурна или в електрическа тенджера. Обелват се още топли, нарязват се и се слагат в по-дълбок съд. Прибавят се счуканият чесън и солта. Разбива се с миксер или с вилица. Прибавя се майонезата и се разбърква.

Картофи с майонеза

Картофи с майонеза

Продукти: 500 г картофи, ½ опаковка майонеза, ½ чаена лъжичка сол, лимон.
Начин на приготвяне: Картофите се измиват и се сваряват цели. Белят се, докато са топли. Нарязват се на малки парченца, след като изстинат, и се слагат в по-дълбок съд. Посоляват се и се прибавя майонезата. Разбъркват се внимателно, за да не станат на каша. Ако майонезата не е достатъчно кисела, подкиселява се с лимон. По желание се поръсва с черен пипер.

Бяло месо от пиле с майонеза

Бяло месо от пиле с майонеза

Продукти: бялото месо от 1 сварено пиле, ½ опаковка майонеза, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: След като се свари пилето, отделя се бялото месо и се премахва кожата. Когато изстине, месото се накъсва на продълговати ивици и се нарязва върху дъска на парчета, дълги около 2 см. Слага се в подходящ съд, посолява се, Прибавят се майонезата и смленият черен пипер и се разбърква.

Топло (студено) пушена скумрия с пикантен сос

Топло (студено) пушена скумрия с пикантен сос

Скумрия
Продукти: 1 пушена риба, 1 глава стар или 1 връзка пресен чесън, ¼ чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици олио, оцет.
Начин на приготвяне: Рибата се изчиства, нарязва се и се нарежда в средата на елипсовидна чиния.
Приготвяне на соса: Чесънът се счуква, слагат се олиото, солта и малко оцет, разбърква се и ако получената смес е много кисела, прибавя се малко вода. Рибата се залива със соса. Рибата се изчиства и се обезкостява по следния начин: Отрязва се главата и с нож се отстранява твърдата част по дължината на гърба. Същото се прави и от средата на корема до опашката. След това рибата се обелва, като кожата се захваща с ножа откъм главата и се свлича цялата по посока на опашката. После се разрязва по дължината на гърба на 2 половини, като ножът трябва да се движи плътно покрай средната кост. Изрязват се жълтите места и костите на предната част, отстранява се средната кост и се получават 2 филета, които се нарязват напречно.

Веяна скумрия с лук

Веяна скумрия с лук

Скумрия
 Продукти: 1 веяна скумрия, 1–2 глави лук, лимон.
Начин на приготвяне: Рибата се изчиства от перките, опашката, кожата и костите. Двете половини се нарязват на тънки парчета и се нареждат по дължина в средата на елипсовидна чиния. От двете страни се украсява с едро нарязан лук. Рибата може да се приготви и с бялата част на пресен лук. Подкиселява се с лимон на вкус, а по желание (когато рибата не е мазна) може да се полее и с малко олио.

Солена копърка с магданоз

Солена копърка с магданоз

Цаца /Копърка/
Продукти: 1 буркан „Маринована копърка“ или „Салата от копърка“, олио, 1 супена лъжица оцет, 1 връзка магданоз.
Начин на приготвяне: Рибата се изчиства, като главата се откъсва и се издърпва заедно с вътрешностите. Прибавят се измитият и нарязан магданоз, сокът от буркана и оцетът. Разбърква се и се оставя да престои 10–15 мин. След това рибата се нарежда заедно с магданоза плътно в сух буркан, залива се с олио, похлупва се и се оставя на хладно място. Така може да се запази няколко седмици. Поднася се върху филия хляб, намазана с краве масло.

Аншоа с магданоз

Аншоа с магданоз

Продукти: риба аншоа, олио, магданоз.
Начин на приготвяне: Рибата се изчиства и се слага в дълбок съд. Полива се с олио и се разбърква. Нарежда се плътно в буркан, като между редовете се посипва обилно с нарязан магданоз. Залива се с олио, така че да се покрие. Така приготвената риба може да се запази няколко седмици. Сервира се върху филия хляб, намазана с краве масло.
Аншоата се изчиства по следния начин: С палеца и показалеца на лявата ръка се хваща тялото малко под главата, а със същите пръсти на другата ръка — самата глава. Тя се извива по посока на корема, костта се отчупва там, където се опират пръстите на двете ръце, и се изтегля по дължината на корема към опашката. Така заедно с главата се изчистват и вътрешностите. След това рибата се хваща пак с лявата ръка за опашката, а палецът и показалецът на дясната извършват притискащо движение по дължина на рибата. По този начин се премахват част от ненужната кожа и костите. Същото се прави и върху другата страна на рибата. После се отскубва малката гръбна перка и рибата се поставя в съд с вода. Измива се и се накисва във вода и оцет за 1 час, след което се обезкостява и се разделя на филета по следния начин: Рибата се притиска с два пръста силно в областта на опашката, захваща се месото и се изтегля по посока на главата. След това по обратен път, като се държи средната кост, се изтегля и другото филе.

Рибен пастет

Рибен пастет



Продукти: 1 консерва „Копърка“, 1 чаена лъжичка краве масло, ½ лимон.
Начин на приготвяне: Маслото се оставя да омекне. Съдържанието на консервата се изсипва в по-дълбок съд, прибавят се маслото и сокът от лимона и се разбива с вилица.

Пастет от мозък

Пастет от мозък


Продукти: 300 г телешки мозък, 1 супена лъжица олио, щипка сол, 1 супена лъжица оцет.
Начин на приготвяне: Мозъкът се измива и се вари във вода 6–7 мин, като се прибавя оцетът. Изважда се и се оставя да се отцеди от водата. Ако има ципи, те се отстраняват. Посолява се, прибавя се олиото и се разбива.

Пастет от сирене с ким

Пастет от сирене с ким


Продукти: 100 г сирене, ½ пакетче краве масло, ¼ лъжичка ким, щипка сол, щипка червен пипер.
Начин на приготвяне: Сиренето и маслото се оставят да омекнат на стайна температура, смачкват се и се разбъркват с вилица, докато се получи крем. Прибавят се червеният пипер, солта и смленият или счукан ким.

Пастет от яйца и сирене

Пастет от яйца и сирене


Продукти: 3 яйца, бучка сирене (около 50 г), 1 супена лъжица олио.
Начин на приготвяне: Яйцата се варят 10 мин, обелват се и се нарязват ситно. Прибавя се сиренето и с вилица се разбива, докато се получи кремоподобна маса, като се прибавя олиото. По желание се ръси с черен пипер.

Млечен пастет от сирене „крема“

Млечен пастет от сирене „крема“

Продукти: 2 пакетчета „Крема“, 1 пакетче масло, 1 глава чесън, 2 супени лъжици олио, щипка сол.
Начин на приготвяне: Кремата и маслото се оставят на стайна температура да омекнат и се разбиват в дълбок съд с миксер или с лъжица. Прибавят се счуканият чесън, олиото и солта и се разбърква, докато се получи гъста смес. По желание може да се поръси черен пипер. Оставя се да се охлади.

Гарнирани „гъби“ от варени яйца

Гарнирани „гъби“ от варени яйца

Продукти: 5 яйца, 100 г шунка, 100 г телешки салам, 100 г пушено сирене, 1 домат, ½ опаковка майонеза, сол.
Начин на приготвяне: Яйцата се варят 10 мин и се поставят в студена вода да изстинат. Обелват се и се изрязва краят на заострената им част. Разрязват се напречно на 2 части. Нареждат се изправени в плоска чиния и се посоляват. Шунката, саламът, пушеното сирене и доматите се нарязват на кръгли парчета. Всяко яйце отгоре се гарнира с едно кръгче по избор и „гъбите“ са готови. Доматите се посоляват, а върху останалите продукти се слага по една чаена лъжичка майонеза. „Гъбите“ се сервират с кисели краставици.

Варени яйца с майонеза

Варени яйца с майонеза

Продукти: 3 яйца, ½ опаковка майонеза, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Яйцата се варят 10 мин, обелват се, нарязват се напречно на половинки и се нареждат в чиния с жълтъка нагоре. Посоляват се и отгоре се маже майонезата, която се разнася с нож, така че яйцата да се покрият равномерно. Поръсва се черен пипер.
Варените яйца може да се настържат на ренде или да се нарежат на кубчета и да се разбъркат с майонезата.

понеделник, 7 април 2014 г.

Топъл сандвич с кайма

Топъл сандвич с кайма

Кайма
Продукти: бял хляб, 250 г кайма, 1 яйце, парче кашкавал, голямо колкото кибритена кутия, ½ филия бял хляб (за каймата), 1 малък домат, 1 супена лъжица олио, ½ чаена лъжичка сол, чубрица, краве масло.
Начин на приготвяне: Каймата се слага в дълбок съд и се прибавят яйцето и настърганият кашкавал, накиснатият във вода и изцеден хляб, настърганият домат, солта, олиото, 2 супени лъжици вода и чубрица по вкус. Разбърква се много добре. Филиите се намазват тънко с маслото и отгоре се нанася сместа. Пекат се в предварително загрят грил до зачервяване. С това количество смес може да се приготвят 6–8 сандвича в зависимост от големината на филиите.

Топъл сандвич със сусам (мак, ким)

Топъл сандвич със сусам (мак, ким)

Исландски мак

Продукти: бял хляб, краве масло, сусам (мак, ким), сол.

Начин на приготвяне: Филиите се намазват с маслото, поръсват се обилно със сусама и се посоляват. Пекат се до зачервяване.

Ако се използува ким, той предварително се счуква или се смила.

Топъл сандвич с гъби

Топъл сандвич с гъби

Гъби



Продукти: гъби (стерилизирани или прясно сварени), бял хляб, краве масло, чесън, сол.
Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на по-малки парченца и се прибавя счуканият в дървен хаван или ситно нарязан чесън. Посолява се и се разбърква. Филиите се намазват с маслото, леко се посоляват и отгоре се мажат със сместа. Пекат се до зачервяване. Поднасят се с лимон.

Топъл сандвич със сирене

Топъл сандвич със сирене

Продукти: 50 г сирене, 1 жълтък, бял хляб, краве масло, червен пипер.
Начин на приготвяне: Сиренето се натрошава в по-дълбока чиния, прибавят се жълтъкът, ½ чаена лъжичка вода и щипка червен пипер и се разбърква добре. Филиите се намазват тънко с маслото и отгоре се разстила сместа. Пекат се до зачервяване.
Вместо с червен пипер сандвичите може да се приготвят с черен пипер или с чубрица.

Топъл сандвич с шунка

Топъл сандвич с шунка

Печена „Селска шунка“


Продукти: бял хляб, шунка, краве масло.
Начин на приготвяне: Филиите се намазват с маслото и отгоре се нареждат тънки парчета шунка. По желание може да се поръси малко чубрица. Сандвичите се пекат до зачервяване. Поднасят се с горчица.

Топъл сандвич с домат и лук

Топъл сандвич с домат и лук

Домати

Продукти: 1 глава лук, краве масло, бял хляб, 1 домат, сол.
Начин на приготвяне: Лукът се изчиства, измива се и се нарязва ситно. Прибавят се настърганият домат и щипка сол и се разбърква. Филиите се намазват с масло, а отгоре — със сместа. Пекат се до зачервяване.

Топъл сандвич с червен пипер (чубрица)

Топъл сандвич с червен пипер (чубрица)

Чубрица






Продукти: бял хляб, краве масло, сол, червен пипер или чубрица.
Начин на приготвяне: Филиите се намазват с маслото, поръсват се със сол и с повече червен пипер и се запичат.

Топъл сандвич с кашкавал и домат

Топъл сандвич с кашкавал и домат

Кашкавал

Продукти: бял хляб, кашкавал, домат, краве масло, чубрица, сол.
Начин на приготвяне: Филиите се намазват тънко с маслото. Отгоре се нареждат тънки парченца кашкавал, а върху кашкавала — кръгчета от обеления домат. Сандвичите се поръсват със сол и с чубрица и се запичат.

Топъл сандвич с кашкавал

Топъл сандвич с кашкавал

Кашкавал
Продукти: около 50 г кашкавал, 1 жълтък, бял хляб, краве масло, 1 малък домат, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Кашкавалът се настъргва в по-широк съд и се прибавят жълтъкът, настърганият домат, щипка сол и черният пипер. Разбърква се много добре. Сместа се нанася върху две филии хляб, намазани тънко с масло. Сандвичите се пекат до зачервяване.
Вместо черен пипер може да се прибави чубрица.

Пюре от картофи за гарнитура

Пюре от картофи за гарнитура

Перуански картофи
Продукти: 5 по-едри картофа, 1 кафена чаша прясно мляко, ½ пакетче краве масло, сол.
Начин на приготвяне: Картофите се измиват, слагат се в тенджера с гореща подсолена вода и се сваряват добре. Обелват се горещи. Смачкват се с вилица или се пасират с преса за картофи, сипва се топлото прясно мляко и с вилица енергично се разбърква. Прибавят се маслото и солта и отново се разбърква.

Подлучени мариновани гъби за гарнитура

Подлучени мариновани гъби за гарнитура

Печурка

 

 

Продукти: ½ буркан мариновани гъби, 1 глава чесън, сол. 

Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват, слагат се в малка салатиера и се прибавя изчистеният и счукан чесън. Разбъркват се и се посоляват. Може да се полеят с малко олио и със сок от буркана.

Варени картофи за гарнитура

Варени картофи за гарнитура

Перуански картофи
Продукти: 5 средно големи картофа, сол.
Начин на приготвяне: Картофите се измиват, заливат се с гореща вода и се слагат на огъня. Сваряват се за около 30 мин. Свалят се от огъня и се излива водата. Оставят се 5 мин похлупени да се задушат. Обелват се топли и се нарязват на четири или на по-дребно. Посоляват се и се използуват за гарнитура. По желание може да се поръсят с червен или с черен пипер, да се разбъркат със ситно нарязан лук или праз и с олио, да се залеят с разтопено краве масло и да се поръсят с магданоз.

Грах с масло за гарнитура

Грах с масло за гарнитура

ЗАМРАЗЕН ЗЕЛЕН ГРАХ

Продукти: ½ буркан стерилизиран зелен грах, ⅓ пакетче краве масло, сол, магданоз или копър.
Начин на приготвяне: Маслото се слага на огъня. След като заври, прибавят се отцеденият от водата грах и щипка сол и се бърка 1 мин. Поръсва се с дребно нарязан магданоз или копър.

Пилаф по турски за гарнитура

Пилаф по турски за гарнитура

Продукти: 2 кафени чаши ориз, 2 домата, ½ пакетче краве масло, ½ чаена лъжичка сол.
Начин на приготвяне: Оризът се накисва със солта 2 часа във вода. Измитите и настъргани домати се слагат на огъня заедно с маслото. Преди да заврят, прибавят се оризът и 1 чаена чаша вода. Разбърква се и ври 5 мин на по-силен и 7 мин — на тих огън, като често се разбърква, за да не загори. Сваля се от огъня и се похлупва. След 15 мин гарнитурата е готова за сервиране.

Скумрия в алуминиево фолио

Скумрия в алуминиево фолио

Скумрия



Изчистват се 2 по-големи скумрии и се измиват обилно с вода. Посоляват се и се оставят да престоят 1 час. Завиват се поотделно във фолиото и се пекат 35–40 мин в загрята фурна.

Сирене в алуминиево фолио

Сирене в алуминиево фолио



Сиренето се натрошава и се поставя върху фолиото. Поръсва се с червен пипер и се полива с малко олио. Завива се добре в се пече 15 мин във фурна. Поднася се с чаша бяло вино.

Картофи в алуминиево фолио

Картофи в алуминиево фолио

Картофи

Измиват се по-едри картофи и се завиват във фолиото. Пекат се в загрята фурна, докато омекнат — обикновено около 1 час. Поднасят се топли, с краве масло и със сол. Може да се прибавят като гарнитура към пържоли, печени наденици и др.

Телешко шкембе — специалитет в гювече

Телешко шкембе — специалитет в гювече

Продукти: 500 г телешко шкембе (полуфабрикат), 2 свински крачета (полуфабрикат), 100 г наденица „Петрохан“ (може домашно приготвена наденица или луканка), 1 чаена лъжичка сол, 1 непълна чаена лъжичка червен пипер, няколко зърна черен пипер.
Начин на приготвяне: Нарязаното на по-едри парчета шкембе и крачетата се заливат в тенджера с вода, прибавя се солта и се слагат да се варят. След като омекнат добре — след 1½–2 часа, крачетата се изваждат и се обезкостяват. Наденицата се нарязва. В гювечетата се слагат по 2–3 парчета шкембе, по няколко парчета от крачетата и по 2–3 парчета наденица. Отделят се 15 супени лъжици от бульона, прибавя се червеният пипер и се разбърква. Всяко гювече се залива с 5 лъжици от бульона и се прибавя черният пипер. Шкембето се пече 10 мин, изважда се и се похлупва. Поднася се горещо, като по вкус се прибавят пикантни подправки.
Ако остане бульон, може да се поднесе като шкембе-чорба, след като се сложат необходимите подправки.

Гювеч зарзават в гювече

Гювеч зарзават в гювече

Продукти: 4 супени лъжици стерилизирани зеленчуци от буркан „Гювеч“, 1 яйце, 3 супени лъжици олио, сол.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се сипват в гювече, прибавят се олиото и солта и се разбърква. Залива се с яйцето, разбито с щипка сол. Пече се 10 мин. Може да се прибави и парче натрошено сирене.

Кренвирши в гювече

Кренвирши в гювече

Кремвирши

Продукти: 2 кренвирша, 2 малки домата, краве масло колкото 2–3 бучки захар, сол.
Начин на приготвяне: Кренвиршите се обелват и се нарязват в гювечета на 12 парчета. Прибавят се настърганите домати и щипка сол и се разбърква. Слага се и маслото. Пече се във фурната 10 мин. Кренвиршите се поднасят с горчица и с картофена салата.
Може да се прибавят и 2 парчета кашкавал.

Варени картофи със сирене в гювече

Варени картофи със сирене в гювече

Сирене
Продукти: 3 по-малки картофа, около 50 г сирене, 1 яйце, краве масло колкото 2 бучки захар, сол, червен пипер.
Начин на приготвяне: Картофите се обелват, сваряват се и след като изстинат, се нарязват в гювечето на малки парчета. Посоляват се и се разбъркват. Прибавят се натрошеното сирене, маслото и яйцето, разбито с щипка сол. Поръсва се с щипка червен пипер. Картофите се пекат 10 мин.

четвъртък, 3 април 2014 г.

Сирене, кашкавал, салам и яйце в гювече

Сирене, кашкавал, салам и яйце в гювече

Кашкавал
Продукти: парче сирене и парче кашкавал, големи колкото кибритена кутия, 3 кръгчета телешки салам или шунка (около 50 г), 1 яйце, краве масло колкото 2 бучки захар, 1 домат, сол.
Начин на приготвяне: Сиренето и кашкавалът се разрязват на две и помежду им може да се сложат 3–4 маслини. Прибавя се настърганият домат, а отгоре се нарежда колбасът. Слага се маслото и се залива с яйцето, разбито с щипка сол. Пече се 10 мин.

Свински крачета в гювече

Свински крачета в гювече

Продукти: 3 свински крачета (полуфабрикат), наденица (за предпочитане домашна), 1 чаена лъжичка сол, 1 непълна чаена лъжичка червен пипер, няколко зърна черен пипер.
Начин на приготвяне: Крачетата се измиват, заливат се с вода и се прибавя солта. Сваряват се добре и се обезкостяват. Месото от всяко краче се нарязва и се слага в гювече. Между него се нареждат по 3 парчета наденица. Отделят се 6 супени лъжици бульон, в който се размива червеният пипер, и във всяко гювече се сипват по 2 лъжици от сместа. Прибавя се черният пипер. Пече се в загрята фурна 10 мин. Крачетата се поднасят топли. 

Сирене с домати и яйца в гювече

Плато с разнообразни сирена

Сирене с домати и яйца в гювече

Продукти: около 50–100 г сирене, 1 яйце, 3 домата, краве масло колкото бучка захар, сол.
Начин на приготвяне: Сиренето се натрошава и се прибавят обелените и ситно нарязани домати и маслото. Яйцето се разбива с щипка сол и с него се залива сиренето. Пече се в загрята фурна 10 мин.

Сирене с домати в гювече

Сирене с домати в гювече

Саламурено сирене

Продукти: 50–100 г сирене, 3 домата, краве масло колкото бучка захар.
Начин на приготвяне: Сиренето се нарязва на парченца и се прибавят настърганите или обелени и ситно нарязани домати. Най-отгоре се слага маслото. По желание може да се прибави щипка чубрица. Пече се 10 мин.

сряда, 2 април 2014 г.

Ментови бонбони

Ментови бонбони

Мента





Слагаме в тенджера 3 чаени чаши захар, която заливаме с ½ чаша вода и бъркаме, докато захарта се стопи. Варим сиропа 10 минути и като го свалим от огъня, прибавяме 9–10 капки ментова есенция. Сместа бием с дървена лъжица, докато се сгъсти. След това гребваме с чаена лъжичка топчици колкото малък орех, нареждаме ги върху хартия, леко намазана с масло, и ги оставяме да изсъхнат.

Бонбони карамел

Бонбони карамел

 В по-дебела тенджера или тиган сипваме ½ кг захар и я слагаме на силен огън. Когато захарта получи светлокафяв цвят, прибавяме ¼ кг орехови ядки. Разбъркваме бързо сместа, с 2 вилици изваждаме оваляните в карамела ядки и ги поставяме в леко намазана с масло тава. Гледаме да гребваме с вилицата бонбони колкото малък орех. След това, докато са още топли, но да могат да се оваляте ръце, правим кръгли бонбони. Ако искаме карамелът на бонбоните да е по-дебел, карамелизираме още захар, пускаме бонбоните да се овалят повторно и ги изваждаме пак с вилиците в тавичка, за да изстинат и се втвърдят.
Освен с орехови ядки, такива бонбони могат да се приготвят и с ядки от бадеми, лешници или фъстъци.

Бонбони фондан

Бонбони фондан

 Слагаме в тенджера 1¼ кг (или 6 чаши) захар с 1½ чаена чаша вода и варим, без да бъркаме, сироп, докато се сгъсти толкова, че капка, пусната в чаша със студена вода, да не се разлива, а да образува меко топче. Преди да свалим сиропа от огъня, прибавяме 3 чаени лъжички лимонов сок или 1 лъжичка счукана винена киселина. Изсипваме сгъстения сироп върху тавичка, леко намазана с масло, и го оставяме да позастине, като внимаваме да не се втвърдят краищата. Събираме на купчинка и бъркаме с лъжица сгъстения сироп, докато побелее. Щом започне да става на бучки, омесваме го с ръка, докато получим съвсем гладко тесто. Тестото слагаме в супник и го покриваме с хартия, намазана с масло, за да не хване корица. От така приготвеното захарно тесто — фондан, правим бонбони с ръка или с шприц.
Захарното тесто можем да боядисваме с розова, жълта, зелена боя. За аромат на белия фондан слагаме ванилия, на розовия — розова вода, а на жълтия — портокалова есенция.

Бонбони с орехови ядки

Бонбони с орехови ядки

Орехи
 Счупваме внимателно орехи, като разделяме ядките на две половини. Слагаме в супник 2 чаени чаши захар, прибавяме 1 неразбит белтък, 2 чаени лъжички студена вода и 2 праха ванилия. Сместа разбъркваме добре и правим от нея топчици, от двете страни на които прилепваме по половин орехова ядка. Вместо орехови ядки можем да използваме ядки от лешници, фъстъци или бадеми.

Сухи сини сливи — бонбони

Сухи сини сливи — бонбони

Сини сливи
 От бял фондан и сухи сини сливи можем да приготвим вкусни бонбони. Избираме по-едри сливи, които измиваме добре. След това ги изсипваме в цедка и слагаме да постоят 5 минути на пара върху тенджера с вряща вода. Разрязваме сливите с нож от едната страна и след като извадим костилките, ги пълним с бял фондан. Така приготвените сливи овалваме в захар.

Орехови бонбони с пияни вишни

Орехови бонбони с пияни вишни

Бонбони
 Разбиваме много добре 2 белтъка, прибавяме към тях 1 чаена чаша пудра захар и отново ги разбиваме, след това прибавяме ¼ кг смлени орехи, 3–4 праха ванилия и омесваме добре сместа. От нея правим 25 топчета, които оформяме с влажна ръка. В средата на всяко топче слагаме по 1 вишничка, напоена с алкохол. Ако нямаме такива вишнички, правим бонбоните без плънка и ги овалваме в захар.