понеделник, 19 май 2014 г.

САЛАТА ОТ ГРАХ И КРАСТАВИЧКИ

САЛАТА ОТ ГРАХ И КРАСТАВИЧКИ

Грах
Продукти: грах консерва 1/3 буркан, кисели краставички 4-5 бр., растително масло 1 супена лъжица, оцет 1 супена лъжица, яйца 2 бр., сол и магданоз или копър на вкус.
Начин на приготвяне:
Краставичките се нарязват на кубчета и се смесват с граха. Сместа се опитва на сол и ако е необходимо, се посолява, полива се с растителното масло и оцета, поръсва се със ситно нарязания магданоз или копър и се разбърква.
Салатата се изсипва в широка чиния. Украсява се с кръгчета от твърдо сварените яйца.

САЛАТА ОТ ВАРЕНИ МОРКОВИ

 

САЛАТА ОТ ВАРЕНИ МОРКОВИ

Продукти: моркови 4-5 бр., зелен лук 2-3 връзки, растително масло 1 супена лъжица, оцет и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Морковите се нарязват на кубчета и се сваряват до омекване в подсолена вода, след което се отцеждат и се разбъркват с прибавения към тях ситно нарязан лук. Салатата се полива с растителното масло и се подправя на вкус със сол и оцет.

ПЪСТРА САЛАТА 1

ПЪСТРА САЛАТА 1

Салата
Продукти: картофи 5-6 бр., червено цвекло 1 глава, ябълки 3 бр., краставица 1 бр., пресен лук 1 връзка, магданоз 1/2 връзка, растително масло 1 супена лъжица, кисело мляко 1 чаена чаша, яйца 2 бр., лимонена киселина и сол на вкус.

Начин на приготвяне:
 
Сваряват се поотделно картофите, цвеклото, ябълките и яйцата, след което се нарязват на кубчета в общ съд. Прибавят се ситно нарязаните краставица, лук и магданоз. Посоляват се, поръсват се с растителното масло и разтворената в малко вода киселина, разбъркват се добре и се изсипват в чиния за салата, след което се заливат с разбито кисело мляко.

ПЪСТРА САЛАТА

ПЪСТРА САЛАТА

салата
Продукти: червено цвекло 250 г (1-2 глави), картофи 200 г (3 бр.), целина 100 г (1 глава), захар 5 г (1 чаена лъжичка), кисели краставички 120 г (2-3 бр.), растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), оцет 20 мл (2 супени лъжици), черен пипер, сол и магданоз на вкус.
Начин на приготвяне:
Цвеклото, картофите и целината се сваряват поотделно, след което се нарязват на кубчета и се смесват. Прибавят се ситно нарязаните кисели краставички, захарта, растителното масло и оцетът. Сместа се подправя с черен пипер и сол на вкус, изсипва се в подходяща чиния и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

КАРТОФЕНА САЛАТА С КИСЕЛО МЛЯКО

КАРТОФЕНА САЛАТА С КИСЕЛО МЛЯКО


Картофи
Продукти: картофи 0.500 кг (5-6 бр.), растително масло 60 мл (1 кафена чашка), лимон 1/2 бр., кисело мляко 200 гр (1 чаена чаша), магданоз 1/2 връзка, счукан черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и обелват. Нарязват се на филийки и се нареждат в подходяща чиния. Посоляват се, поръсват се с черен пипер, растителното масло и изстискания от лимона сок и се заливат с киселото мляко, разбито заедно със ситно нарязания магданоз.