събота, 7 юни 2014 г.

Салата от прясно зеле и чесън

Салата от прясно зеле и чесън

Продукти: 1 по-малка зелка, 1 глава чесън, олио, сол, 2 супени лъжици оцет.
Начин на приготвяне: Зелката се изчиства и се измива. Отстраняват се твърдите части и се нарязва на тънки ивици. Чесънът се изчиства, счуква се в хаван с щипка сол и се смесва с оцета. Зелето се посолява и се намачква леко. Прибавят се олиото и чесновата смес и се разбърква.

Салата от маслини и лук

Салата от маслини и лук

Маслини

Продукти: 150 г маслини, 1–2 глави стар или 1 връзка пресен лук, олио, щипка сол, оцет.
Начин на приготвяне: Маслините се поставят в по-дълбока чиния, прибавят се нарязаният лук, олиото и солта и се разбърква. Може да се подправи и с оцет или с лимонов сок.

Салата от кисело зеле

Салата от кисело зеле

Кисело зеле



Продукти: 1 кисела зелка, олио, червен пипер.
Начин на приготвяне: Използува се средната част на зелката, като твърдите части се отстраняват. Нарязва се по-едро и се прибавят червеният пипер и олиото. Може да се поднесе украсена с 3–4 тънки резенчета лимон.

Салата от прясно зеле

Салата от прясно зеле

Зеле
Продукти: 1 по-малка зелка, сол, олио, оцет или лимонов сок.
Начин на приготвяне: Зелката се изчиства от външните листа и се измива. Разрязва се на две и се отстраняват твърдите части. Нарязва се на тънки ивици, посолява се и се намачква леко с ръка. Прибавят се олиото и оцетът. Разбърква се добре и се поднася. Салатата може да се украси, като наоколо се наредят 2–3 нарязани домата. Може да се прибавят и два пресни моркова, настъргани на ренде. Това се прави и когато зелето се пресоли.

Варненска салата

Варненска салата

Продукти: 4–5 домата, 1 краставица, 50–100 г сирене, 1 глава лук, сол, магданоз, оцет, олио.

Начин на приготвяне: Зеленчуците се изчистват и се измиват. Краставиците се обелват. Лукът се нарязва и се слага в подходящ съд. Прибавят се едро нарязаните домати и краставици, ситно нарязаният магданоз, солта, олиото и малко оцет и се разбърква. Сиренето се нарязва на парчета, които се нареждат отгоре.

ШОПСКА САЛАТА

ШОПСКА САЛАТА

Шопска салата
Продукти: 1 глава лук, 2–3 домата, ½ краставица, 1 зелена пиперка (може и печена), около 50 г овче сирене, сол, магданоз, олио.

Начин, на приготвяне: Всички продукти се изчистват и се измиват. Краставицата се обелва, а на пиперката се отстраняват дръжката и семето. Продуктите се нарязват на кубчета, а лукът — на ситно. Зеленчуците се слагат в съда последователно: по малко краставици, домати, пиперки и лук и отново краставици, домати и т.н. Салатата се поръсва с настъргано на ренде или раздробено с вилица сирене, а най-отгоре — с магданоз. Олиото и оцетът се прибавят преди сервирането. Посолява се по време на ядене и леко се разбърква. Може да се прибавят и 1–2 нарязани люти чушки. Ако не се сложат подправките, шопската салата може да се запази в похлупен съд в хладилник няколко часа, без да загуби вкусовите си качества. За да се оформи красиво шопската салата, зеленчуците трябва да се нарежат по следния начин: Краставиците се разрязват надлъжно на 3 части, всяка от които се разрязва надлъжно още на 3, а след това — напречно на кубчета. Доматите се разрязват на 3 кръга, всеки от които се нарязва на 6 части. Така се получават правилни по форма парчета.