неделя, 31 август 2014 г.

Яйца с аншоа

Яйца с аншоа

Продукти: 3-5 яйца, 500-600 г картофи, 50 г краве масло, 50-100 г аншоа, сол на вкус, 2-3 моркова, сокът от 1 лимон, олио, магданоз.




Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват, разрязват се на две по дължина и се изваждат жълтъците. Приготвя се паста от стритите жълтъци, аншоата и разбитото масло и се напълват яйцата. Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на ивици. Нареждат се в салатиера, посоляват се и се подправят с олио и лимонов сок.Отгоре се слагат яйцата, а наоколо се украсява с нарязаните на кръгчета моркови. Предястието се поръсва със ситно нарязан магданоз и се сервира.

Пача с кисело зеле

Пача с кисело зеле

Пача
Продукти: 4 парченца телешки джолан (около 1/2 кг) и 1/2 кг телешко месо, няколко зърна черен пипер, 2–3 дафинови листа, 1 глава кромид лук, 1 глава чесън, 1 маслина,1 варено яйце, сол и оцет на вкус, кисело зеле за гарниране.




Кисело зеле
Начин на приготвяне: Джоланът и месото се посоляват и се заливат с вода така, че да ги покрие. Прибавят се зърната черен пипер, дафиновите листа, лукът и половината чесън. Вари се на умерен огън, докато водата изври наполовина. Прецежда се и се прибавят оцет на вкус и останалият чесън, предварително счукан. На дъното на голяма купа се слага маслината и около нея се нареждат парчета яйце. Залива се с прецедената течност и се оставя да изстине. Преди сервиране се гарнира с кисело зеле. Месото може да се използва за основното ястие.

събота, 30 август 2014 г.

Яйца с коприва

Яйца с коприва

Различни видове яйца
Продукти: 3 твърдо сварени яйца, 50 г краве масло, 150 г коприва, сол и черен пипер на вкус, малко галета.








Коприва
Начин на приготвяне: Яйцата се разрязват на две по дължина и се изваждат жълтъците. Копривата се сварява и се смесва със стритите жълтъци. Подправя се със сол и черен пипер. Във всяка половинка яйце се слага по малко масло, напълват се с копривената смес, поръсват се с галета, слага се парченце масло отгоре и се нареждат в тава. Запичат се леко в умерена фурна. Сервират се горещи.