Гювече с пресни картофи
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 1 - 1,5 кг. пресни дребни картофки
- 50-70 гр. краве масло
- 250-300 гр. заквасена сметана
- 2-3 стръка пресен лук
- 5-8 стръка копър
- 1 кубче пилешки бульон / или зеленчуков, по избор/
- 50-70 гр. олио
- 200-250 гр. кашкавал
- сол на вкус
- Картофите се измиват добре, сред което се посушават и се слагат в купа.
- Предварително разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се поливат картофите. Посоляват се и се разпределят в приготвените предварително гювечета. Поставят се в леко затоплена фурна и температурата се поставя на 220 градуса. Пекат се около 30 минути.
- В купа се разбърква сметаната с настъргания кашкавал, нарязаните на дребно лук и копър и натрошения на дребно бульон. Тази смес се разпределя върху гювечетата и отново се връща във фурната, като трябва да намалите температурата на фурната на около 180 градуса. Пекат се около още 20 минути или докато даливката се зачерви.
Картофите се обелват и измиват. Издълбават се от едната страна. Нареждат се в намазана с масло тавичка, заливат се с олиото и се пекат 30-40 минути. След изваждане се пълнят с натрошеното силене, резмесено добре със сметаната. Върху сиренето се наръсва ситно нарязания зелен лук и се сервират.
Картофи по селски
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 10-15 средно големи картофа
- 200-250 гр. сметана
- 250-300 гр. сирене
- 3-5 стръка зелен лук
- олио
- масло
- сол на вкус
Картофите се обелват и измиват. Издълбават се от едната страна. Нареждат се в намазана с масло тавичка, заливат се с олиото и се пекат 30-40 минути. След изваждане се пълнят с натрошеното силене, резмесено добре със сметаната. Върху сиренето се наръсва ситно нарязания зелен лук и се сервират.
Няма коментари:
Публикуване на коментар