Агнешко Дионисос
ПРОДУКТИ:
- 2 малки агнешки бута
- 1 чаена чаша накълцан магданоз
- 1 чаена чаша накълцана чубрица
- 1 чаена чаша галета
- 1 чаена чаша олио
- 2 – 3 скилидки чесън
- 8 – 10 стръкчета мащерка
- 100 – 120 г краве масло
- Сол на вкус
- Черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
------------------------------
Пикантно овче месо
ПРОДУКТИ:
- 750 г овче месо
- 3 – 4 средно големи глави лук
- 2 – 3 супени лъжици олио
- Малко карамфил
- 1 – 2 дафинов лист
- 5 – 6 скилидки чесън
- 1 чаена лъжица мащерка
- 500 г зеленчуков бульон от кубче
- 2 стръка праз
- 500 г зеле
- Черен пипер
- 2 чаени лъжички кимион
- 1 връзка магданоз
- Сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Нарязваме месото на
парчета с големина 3 – 4 см, а лука на филийки и леко ги запържваме. В бульона
прибавяме чесъна, нарязан на ситно, дафиновия лист, карамфила, мащерката и
месото с лука. Варим всичко това на тих огън около 10 минути. Нарязваме праза
на кръгчета с дебелина около 1 см, а зелето – на късове с дебелина около – 3
см. Прибавяме ги в тенджерата с месото, поръсваме с черния пипер и кимиона и
посоляваме на вкус. Затваряме тенджерата и варим ястието 10 – 15 минути на слаб
огън.
Преди поднасяне отново го подправяме на вкус и
поръсваме със ситно накълцания магданоз. ---------------------------
Плов
ПРОДУКТИ:
-
250 г обезкостено овче месо; 1 чаена чаша ориз; 2 – 4 средно големи глави лук; 3
– 4 моркова; Сол на вкус; Черен пипер; Кимион; Олио
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
-
Нарязваме месото на
късчета и го пържим в мазнината до зачервяваме. Ситно нарязваме лука и
морковите и заедно с подправките ги прибавяме към месото и също запържваме.
Сипваме и ориза, измит и изкиснат предварително за 2 часа в леко посолена вода.
Заливаме ястието в съотношение 1 : 1.
-
Варим сместа до
сваряването и пожълтяването на ориза.
Сервираме плова със салата от пресни домати и
краставици.---------------------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар