Агнешки котлет с горчица
ПРОДУКТИ:
- 8 агнешки котлета / цяло парче /
- 2 супени лъжици маргарин
- 2 чаени лъжици горчица
- Сол на вкус
- 2 скилидки чесън
- ½ връзка магданоз
- ½ връзка копър
- 2 супени лъжици брашно
- Картофи за гарнитура
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
-
Цялото парче месо
намазваме със смес от маргарин, сол, счукан на дребно чесън, зелени накълцани
подправки, брашно и горчица. Печем в намаслена тавичка във фурната 50 минути на
280 градуса, като от време на време наливаме в тавичката малко гореща вода.
След това го нарязваме на отделни котлети.
Сервираме с гарнитура от цели задушени дребни
картофи или пържени картофи.--------------------------------
Овче с джинджифил и мента
ПРОДУКТИ:
- 1 кг овче месо
- 3 – 4 средно големи глави лук
- Сол на вкус
- Черен пипер
- 2 чаени чаши гореща вода
- 5 – 6 супени лъжици олио
- Мента
- Джинджифил
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Нарязваме на късчета
месото и го разбъркваме със ситно нарязания кромид лук. Оставяме да престои
така 2 часа, след което посоляваме, поръсваме с черен пипер и заливаме с
водата.
Напълно захлупваме съда и оставяме да ври около час
и половина на слаб огън. Внимаваме да не загори, ако е необходимо, доливаме
гореща вода колкото е нужно. Към края на готвенето прибавяме мазнината, джинджифил
и ментовите листа. Още няколко минути задушаваме на слаб огън. ------------------------------
Овче с прясно зеле
ПРОДУКТИ:
- 600 – 700 г овче месо от плешка или гърди
- 3 – 4 супени лъжици олио
- 2 малки глави лук
- 5 – 6 следно големи добре узрели домата
- 1 – средно голяма зелка
- Червен пипер
- Сол на вкус
- Оцет
- Черен пипер
- Кимион
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
------------------------
Овче със зеленчуци
ПРОДУКТИ:
- 500 г овче месо
- 1 връзка зелен лук
- 500 г зеле
- 2 малки глави лук
- 750 г картофи
- 250 г зеленчуков бульон
- Кимион
- 1 връзка магданоз
- Сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Нареждаме нарязаното
на парчета месо в глинен гювеч. Върху него редим на пластове измитите и
нарязани зеленчуци, като поръсваме всеки ред с кимион и сол. Заливаме с бульона
и задушаваме под капак в продължение на около 1 час.
Сервираме в гювеча, като поръсваме със ситно
накълцания магданоз.----------------------------
Овчи кебап
ПРОДУКТИ:
- 1 кг овче месо
- 500 г гъби
- 3 – 4 средно големи добре узрели домата
- 5 – 6 пиперки
- 1 патладжан
- 2 малки глави лук
- 8 – 10 средно големи картофа
- 2 глави чесън
- Олио
- Сол на вкус
- Черен пипер
- 1 връзка магданоз
- Малко джоджен
- 1 люта чушка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Нарязваме месото като
за шишчета. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Оставяме да престои няколко
часа. Изпичаме го на скара. Нарязваме почистените и измити зеленчуци и ги
задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме подправките и накрая – лютата
чушка. Подреждаме в пръстен гювеч ред зеленчуци, ред изпечени шишчета, като най
отгоре трябва да са зеленчуци. Слагаме лютата чушка и мазнината от задушените
зеленчуци. Замазваме капака на гърнето с тесто и го слагаме на умерена фурна.
Печем около 2 часа.------------------------
Шишчета
от 1 кг овче месо
ПРОДУКТИ:
- 1 кг овче месо от бута; Сол на вкус
За маринатата
- 1 чаена лъжичка сол; 1 чаена лъжичка Смлян
черен пипер; 1 супена лъжица нарязан магданоз; Мащерка; Розмарин; 1 дафинов
лист; 1 – 2 счукани скилидки чесън; 1/3 чаена чаша олио; 1 чаена чаша червено
вино; Червени и зелени чушки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
--------------------------
Шишчета
от 800 гр овче месо
ПРОДУКТИ:
- 800 гр овче месо; 2 червени чушки; 2 зелени
чушки
За маринатата
1 чаена лъжичка сол; 1 чаена
лъжица прясно Смлян черен пипер; 1 супена лъжица нарязан магданоз; 2 чаени
лъжици розмарин; 2 чаени лъжици мащерка; 1 дафинов лист; 2 счукани скилидки
чесън; 1 чаена чаша олио; 1 и ½ чаши червено вино
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяме марината от изброените
продукти. Нарязваме месото на кубчета и го оставяме през ноща в маринатата.
Нанизваме кубчетата месо на шишове на грил, като между тях слагаме ивички от
червените и зелените пиперки.
Печем ги от всички страни, като от време на време
ги мажем с маринатата.-----------------
Задушено агнешко бутче
ПРОДУКТИ:
- 1 задно агнешко бут че
- 4 супени лъжици краве масло
- 2 – 3 чаени лъжици доматено пюре
- 7 – 8 средно големи картофа
- 200 г гъби
- 2 – 4 супени лъжици бяло вино
- Щипка ким
- 1 – 2 дафинов лист
- 4 – 6 зърна черен пипер
- 2 – 3 зърна бахар
- Сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Задушаваме измитото бут
че в кравето масло и малко вода. От време на време го обръщаме, докато се
зачерви добре от всички страни. Посоляваме, прибавяме подправките. Заливаме с
виното и оставяме да къкри на тих огън. Докато месото омекне, наливаме по малко
гореща вода. Отделно сваряваме картофите и задушаваме почистените и леко
посолени гъби в масло и малко вода.
Поднасяме бут чето с тези гарнитури и зелена
салата.---------------------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар