Котлети на тиган
ПРОДУКТИ:
- 4 свински котлета
- 2 средно големи глави лук
- 200 г гъби
- Краве масло
- 300 г сметана
- Черен пипер
- 1 супена лъжица розмарин
- 2 супени лъжици коняк
- Сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Начукваме котлетите,
поръсваме ги със сол и черен пипер от всички страни и ги пържим в маслото до
златисто. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме с малко вода ситно нарязания лук и нарязаните
на ивици гъби, поръсени със сол и черен пипер. Добавяме сметаната, розмарина и
връщаме котлетите в готовата смес. Варим на тих огън още 10 минути, след което
сипваме коняка.
Сервираме с гарнитура от задушени картофи и
зеленчуци.------------------------------
Печено свинско с лозови листа
ПРОДУКТИ:
- 500 г свинско месо
- 1 връзка зелен лук
- 500 г гъби
- 500 г лозови листа
- 1 връзка копър
- 1 връзка джоджен
- 1 чаена чаша олио
- Червен пипер
- Черен пипер
- Сол на вкус
- За тестото
- 1 яйце
- 2 – 3 супени лъжици кисело мляко
- 1 чаена чаша олио
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- Сол на вкус
- Брашно за тесто
- 150 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Поставяме в тенджера
под налягане месото, ситно нарязания лук, нарязаните на резенчета предварително
изчистени и измити гъби, на по 7 – 8 части лозови листа, накълцаните на дребно
копър и джоджен, олиото, подправките и малко вода / колкото да се покрият
продуктите /. Варим около 10 минути.
Отделно приготвяме тесто от изброените продукти.
Разстиламе го в намаслена тавичка и го запичаме на умерена фурна, докато порозовее.
Прецеждаме сварените продукти и ги изсипваме в тавата върху блата. Разпределяме
ги равномерно и покриваме с настъргания кашкавал. Отново запичаме ястието до
готовност.--------------------------------
Свинки бут с бира
ПРОДУКТИ:
- 500 г свинско месо от бут
- 3 супени лъжици олио
- 2 малки глави лук
- 2 супени лъжици брашно
- 250 г бира
- 1 филия ръжен хляб
- Настъргана кора от 1 лимон
- 1 скилидка чесън
- 1 чаена лъжица кимион
- Сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Нарязваме месото на
малки парченца, които изпържваме в мазнината от всички страни. Прибавяме ситно
нарязания лук, малко вода и задушаваме до омекването на месото, като от време
на време наливаме бира.
Изваждаме месото и соса сгъстяваме с брашното.
Доливаме останалата бира, ако е необходимо – и малко вода. Разбъркваме добре и
прибавяме настъргания хляб, лимоновата кора и счуканите кимион и чесън.
Прецеждаме соса през цедка или сито, заливаме с него месото и сервираме с
варени картофи. -----------------------------
Свински бут с картофи
ПРОДУКТИ:
- 1,500 кг свински бут
- 1 кг картофи
- 2 – 3 малки лимона
- 2 чаени чаши бяло вино
- 2 – 3 супени лъжици олио
- 2 супени лъжици коняк
- 50 г краве масло
- Сол на вкус
- Черен пипер
- Олио за пържене
- Розмарин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
--------------------------
Пияно свинско месо
ПРОДУКТИ:
- 1 кг свинско месо
- 500 г картофи
- 3 – 4 средно големи глави лук
- 8 – 10 скилидки чесън
- 1 супена лъжица червен пипер
- 8 – 10 черен пипер
- 150 г бяло вино
- 1 дафинов лист
- 1 връзка магданоз
- Сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-----------------------------
Пикантна свинска манджа
ПРОДУКТИ:
- 750 г свинско месо
- 500 г много малки глави лук
- 250 г гъби
- 2 чаени чаши червено вино
- 3 – 4 супени лъжици брашно
- 4 – 5 супени лъжици олио
- 3 – 5 супени лъжици вода
- 1 – 2 бр дафинов лист
- Черен пипер
- Сол на вкус
- Кимион
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Нарязваме месото на
дребни парченца и го изпържваме в олиото. Добавяме брашното и когато то стане
златисто, сипваме виното. Прибавяме дафиновия лист, черния пипер и кимиона.
Оставяме ястието да поври на тих огън и сипваме водата. След още 15 минути
сипваме почистените лук и гъби. Оставяме ястието да ври на слаб огън около 2
часа, като от време на време доливаме гореща вода, ако е необходимо.
Сервираме с картофено пюре.----------------------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар