Агнешки шишчета
ПРОДУКТИ:
- 800 г агнешко месо от плешката
- 1 лимон
- Розмарин
- Олио
- Черен пипер
- Сол на вкус
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
-
Нарязваме месото на
кубчета, които мариноваме най- малко 2 часа в 1 чаена чаша посолено и поръсено
с черен пипер олио, в което сме добавили сока от лимона и щипка розмарин.
Нанизваме месото на шишчета, които изпичаме, като от време на време поливаме с
маринатата.
Поднасяме с пържени картофи и салата.----------------------------------------------------------
Агнешко със
зелен лук
ПРОДУКТИ:
- 1 кг агнешко месо
- 3 връзки пресен лук
- 1 връзка магданоз
- 4 стръка тарос
- 3 стръка джоджен
- 1 супена лъжица червен пипер
- 100 г краве масло
- Сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Нарязваме месото на
порции и го слагаме в подходяща тенджера. Наливаме вода, докато месото се
покрие. Добавяме нарязания лук и зелените подправки, кравето масло, червения
пипер. Посоляваме на вкус.
Варим ястието, докато месото е напълно готово, на
умерен огън.------------------------------
Агнешко с лапад
ПРОДУКТИ:
- 1 кг агнешко месо от бут или плешка
- 3 – 4 супени лъжици олио
- Сол на вкус
- 4 – 5 връзки лапад
- 2 връзки зелен лук
- 1 връзка джоджен
- 1 връзка магданоз
- 2 чаени лъжички червен пипер
- ½ чаена лъжичка черен пипер
- 30 г краве масло
- 1 супена лъжица брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Нарязваме агнешкото
месо и запържваме парченцата в олиото до порозовяване.
-
В отделен съд слагаме
нарязаните лапад, зелен лук, джоджен и магданоз, поръсваме със сол, червен и
черен пипер. Размесваме всичко добре и изсипваме при месото. Добавяме кравето
масло и 1 и ½ чаени чаши топла вода. Похлупваме
тенджерата и варим ястието на слаб огън около 1 час.
-
Размиваме брашното с
1 чаена чаша студена вода и прибавяме кашата към ястието. Оставяме да къкри на слаб огън още десетина минути.
Поднасяме с кисело мляко. -----------------------------------
Агнешко с винен сос
ПРОДУКТИ:
- 1,200 кг агнешко месо / цяло парче от гърба /
- 4 – 6 скилидки чесън
- Сол на вкус
- 4 – 5 супени лъжици олио
- 1 клонче тарос / естрагон /
- 4 – 6 малки глави лук
- 500 г червено вино
- 100 г маслини
- 100 г доматено пюре
- Смлян черен пипер
- 1 кафена лъжичка захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Смесваме добре
счукания чесън, половината олио и ситно нарязания тарос. Почистваме месото от
тлъстините и го намазваме с приготвената смес. Лука нарязваме на едри парчета и
го слагаме в тавичка с останалото олио. Добавяме месото и печем 45 минути при
200 градуса.
Наливаме половината вино и печем още 30 минути. Отцеждаме соса през цедка, смесваме го с
останалото вино, нарязаните маслини, доматеното пюре, захарта и черния пипер.
Ако е необходимо, посоляваме допълнително.
Поднасяме месото, полято със соса.--------------------------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар