КАПАМА
КАПАМА
Капамата
е гозба от най-старите видове, считана като специалитет на българската кухня.
Приготвя се само напролет с агнешко месо, пресни зеленчуци (лук, чесън) и
масло, като се вари с малко вода в затворен съд на слаб огън (къкрене). Ако
месото е тлъсто, допълнително мазнина не се слага, а се използва собствената му
мазнина. Така ястието става най-вкусно.
Месото трябва да бъде много добре сварено - едва да
се задържа на костите. За да се запазят вкусът и ароматът на вложените
продукти, подправки не се слагат. По същите съображения не се прибавят брашно и
домати. В някои райони на страната се прибавят ароматни пролетни треви,
предварително претрити между дланите на ръцете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар