Малко прасенце
ПРОДУКТИ:
- 1 малко прасе
- 12 малки кървавици
- 6 резена лимон
- 6 малки люти чушки
- 4 средно големи глави лук
- 8 – 10 скилидки чесън
- 1 бутилка бял ром
- Сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-
Най- напред
наклаждаме хубав огън, достатъчно голям, че да гори не само под шиша, но и
наоколо. Запалваме огъня най-малко 2 часа преди самото печене – така, че да
разполагаме с хубав слой жар / жарава / под шиша. Горящите цепеници пък имат за
цел да пекат страните на прасенцето, тъй като по време на готвенето няма да го
обръщаме. Самото печене продължава между 2 и 4 часа в зависимост от размера на
прасенцето.
Нанизваме прасенцето с отворения корем нагоре. Шиша
закрепваме над жаравата. Пълним прасенцето с всички съставки,включително и
рома, както и нарязаните на 4 лимони. Посоляваме. По време на печенето мажем
прасенцето с помощта на кърпа, закрепена на пръчка, която топим в сока, който
пуска прасенцето. Така трябва да опечем прасенцето, че да не го изгорим.
Поддържаме огъня постоянен, но не много силен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар