Мусака от маслини и гъби
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 450-500 гр.гъби
- 4-5 средно големи глави лук
- 150 гр. ориз
- 2-3 моркова
- 5-6 средо големи моркова
- 100-120 гр маслини
- 5-6 с.л. доматено пюре от консрва
- чубрица
- сол на вкус
- олио
Всички зеленчуци се нарязват на едро. Изсипват се в гювеч или тавичка, слага се олио около 2-3 кафени чаши вода и се поливат с доматеното пюре, резредено с 1 ч.ч. вода. Захлюпва се и се пече в умерена фурна.
МУСАКА С ЮФКА
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 500-600 гр. кайма
- 250 гр. юфка
- 200-250 гр. сирене
- 1 с.л. мащерка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Каймата се запържва за 10-15 минути. Юфката се сварява в подсолена вода, отцежда се и се смесва с натрошеното сирене. Сосът се приготвя, като се запържва нарязаният на дребно лук в маслото, осолява се, прибавят се нарязаните парченца морков и целина, доматеното пюре също се прибавя размито в малко вода, червен пипер и подправките. Залива се с бульона и се вари на умерен огън 40-50 минути. В намазана с масло тавичка се сипва малко от соса, след това половината от юфката, изсипва се каймата, полива се със соса, поръсва се с мащерка и най-отгоре се покрива с останалата юфка. Обилно се залива с останалия сос и се пече 30-35 минути на умерен огън.
Няма коментари:
Публикуване на коментар