САРМИ
![]() |
ЗЕЛЕВИ САРМИ |
Сарми се приготвят както с
месна, така и с безмесна плънка като се увиват в листа от прясно или кисело
зеле, в пресни или консервирани лозови листа, в листа от лапад, лобода, цвекло,
маруля и др.
Подготовката на листата е следната:
Подготовката на листата е следната:
-
Листа от прясно зеле. Почистената
и измита зелка (без кочана) се вари в подсолена и подкиселена вода до омекване
след което листата се отделят и се начукват с дървено чукче.
-
Листа от кисело зеле. След
отстраняването на кочана листата се отделят, почистват се от дебелите части и
се начукват леко с дървено чукче.
-
Пресни лозови листа. Почистените
от дръжките листа се попарват, като се държат 1 минута във вряща подсолена
вода.
-
Консервирани лозови листа. За да се
обезсолят и по-лесно да се отделят, листата се заливат с хладка вода.
Листа от лапад, лобода, цвекло, маруля. Почистват се от дебелите части и се заливат с вряла подсолена вода.![]() |
ТЕХНИКА НА УВИВАНЕ |
Техника
на увиване. В
основата на поставения върху дланта лист (с лицевата страна към нея) се слага с
лъжичка плънката, след което листът, загънат от двете страни, се навива на
руло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар