сряда, 5 февруари 2014 г.

Малиново сладко

Продукти: 1 кг захар, 1 л вода, 600 г почистени и измити малини, 1 чаена лъжичка лимонена киселина (лимонтузу).
Начин на приготвяне: От захарта и водата се сварява сироп. Вари се, докато капка от сиропа върху студена чинийка не се разтича. Прибавят се малините и се вари на силен огън, като се обира пяната, докато се сгъсти. Сладкото е готово, когато капка от него, пусната във вода, пада до дъното, без да се разтвори. Към готовото сладко се прибавя лимонтузуто. Сваля се от огъня и съдът се разклаща, за да се съберат накуп семките и да се оберат с лъжичка. Сладкото се налива в чисти, сухи и топли буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях, за да изстинат.

Селски салам

Продукти: 1 кг свинско месо (обрезки), 1 кг говеждо месо, 3–4 глави кромид лук с набодени карамфилчета, 4 глави чесън, черен пипер на зърна и смлян.
Начин на приготвяне: Обрезките се варят в подсолена вода с лука, половината чесън и черния пипер на зърна. След като е полусварено, месото се отцежда и към него се прибавя още толкова говеждо. Накълцва се на ситно и се слагат сол, счукан чесън и смлян черен пипер на вкус. Разбърква се добре и се напълват добре измити свински черва, които се завързват на всеки 10–15 см. Пускат се във вряща вода и се варят на слаб огън 20 минути. Саламът се изважда и се оставя да изстине. Опушва се с горещ пушек 5–6 часа.

вторник, 4 февруари 2014 г.

Селска луканка

Продукти: 1 кг свинско месо, 250 г сланина, 500 г телешко месо, сол, черен пипер и кимион на вкус, малко захар, малко счукан чесън, свински или говежди сухи черва.
Начин на приготвяне: Месото се накълцва много ситно, сланината се реже на малки кубчета. Смесват се добре със солта, черния пипер, кимиона, захарта и чесъна и получената плънка се оставя да престои на хладно 24 часа. Напълват се червата, завързват се от двата края и се окачват на проветриво място да се сушат. По време на сушенето луканките се пресоват няколко пъти, за да добият плоска форма. След като се изсушат, се увиват в хартия и се посипват с дървесна пепел или сухи дървесни трици. Съхраняват се от 6 до 8 месеца.

Домашен бахур

Продукти: 1 черен и 1 бял свински дроб се почистват. Бъбреците и сърцето се нарязват на половинки, измиват се и се бланшират в подсолена вода за 5 минути. Далакът, обезкостените бузи и обрезките се нарязват на едри парчета. Поръсват се с чубрица и едро смлян черен пипер, с лют червен пипер и сол на вкус.
Начин на проготвяне: Прибавят се 3 глави ситно нарязан кромид лук. Всичко се смила в месомелачка с едра решетка, разбърква се с половин чашка ориз и малко брашно и се напълва в измити в подсолена вода, обърнати и отново измити от двете страни свински черва. Краищата се завързват с конец и се превързват с него през 30 см по цялата дължина на червата. Надупчват се с игла и се нареждат в тава върху решетка заедно с корени от магданоз, моркови, целина, люти пиперки, дафинов лист, сол и вода, колкото да покрие продуктите. Притиска се с чинии и се вари отначало на силен огън, а после час и половина на слаб. Бахурът се сервира с кисели краставички и домати от туршия.

Овчи кебап

Продукти: 1 кг овче месо, 2 стръка праз, 3 връзки зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 3-4 домата от консерва, 4 супени лъжици краве масло, 1 глава чесън, черен и червен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на късчета, лукът, празът, джодженът и магданозът на едро, доматите – на филийки. Слагат се в дълбок гювеч, прибавят се обелените скилидки чесън, залива се с разтопеното масло, посолява се поръсва се с червен и черен пипер. Сипва се 1 чаша вода, захлупва се и се, замазва се с тесто и се заравя в жарава. Пече се около 2 часа.

Друсан кебап по селски

Продукти: Свинско месо, цели малки главички лук (или арпаджик), червено вино, чубрица, лют червен пипер, сол, черен пипер, масло.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки, които се поръсват с виното, прибавя се нарязаният на половинки лук и месото се оставя да престои 3–4 часа. Нанизва се на шишове и се пече на скара. Изпеченото месо се слага в дълбок съд заедно с маслото, останалия нарязан лук, виното, стритата чубрица, лют червен пипер и сол на вкус. Захлупва се и се слага на слаб огън да се загрее. Съдът се разклаща от време на време, за да омекне месото. Сервира се веднага.

Свински шишчета

Продукти: 500 г майонеза, букет сушени готови подправки, 2 кг свинско месо, 2–3 глави кромид лук, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки по около 50 г всяка. Натриват се с подправките. Лукът се почиства, измива и нарязва на колелца. Месото се слага в тенджера на 1 пласт, покрива се с лук и се залива с майонезата. Повтаря се до изчерпване на продуктите, като последният пласт е майонеза, и се оставя да се маринова 2 часа. След това се нанизва на шишове и се пече на барбекю до готовност.

Патладжани с кайма /смес 60/40/

Продукти: 6 средно големи патладжана, 2 пакетчета кайма/смес 60/40/, 2 супени лъжици ориз, 1 супена лъжица брашно, 1-2 глави кромид лук, 5-6 домата, магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват, разрязват се по дължина на две и се издълбава вътрешността им. Слагат се в подсолена вода за 10 мин, да се отдели горчивият им сок. Отцеждат се и се нареждат в намаслена тавичка. Към каймата се прибавя част от вътрешността на патладжаните, предварително нарязана на ситно, а след това оризът, лукът, магданозът и черният пипер. Разбърква се и се задушава леко. Патладжаните се напълват със сместа и се нареждат в тавичка. Част от доматите се настъргват и се смесват с брашното. С получения сос се заливат патладжаните и върху всеки се слагат кръгчета от останалите домати. Ястието се пече в умерена фурна.

Рагу

Продукти: 700 г говеждо месо, брашно, 2–3 цели домата от буркан, 2–3 цели глави кромид лук, 1 чаша вода, 8 цели картофа, сол.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се запържва в малко мазнина до зачервяване. Поръсва се леко с брашно и се слагат доматите и лукът. Залива се с вода и се кипва. Огънят се намалява и се оставя да ври на слаб огън 1 1/2 часа. Накрая се прибавят картофите, посолява се и без да се долива вода, се оставя на огъня, докато се сварят и те. Сервира се горещо, като по желание се поръсва с магданоз.

Свинско с праз

Продукти: 900 г свинско месо, 6 стръка праз, 1 супена лъжица брашно, 1/2 супена лъжица червен пипер, 100 г краве масло, сол, 1 лимон.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се запържва в маслото. Изважда се и в същото масло се запържва брашното. Прибавя се червеният пипер, разбърква се 2–3 пъти и се залива с вода. Посолява се. Оставя се да ври на слаб огън. Празът се нарязва на парчета по 5 см, сварява се в леко подсолена вода и се прибавя към месото. Оставя се да поври още малко. Сервира се с резенче лимон.