неделя, 16 февруари 2014 г.

Плодов кекс

Плодов кекс 

Продукти: 350 г бяло брашно, 25 г какао, 25 г захар, 6 г суха мая, 1/4 чаена лъжичка сол, 225 мл хладка вода, 25 г разтопено краве масло, 75 г едро нарязани озахарени череши, 75 г шоколадови стърготини, 50 г стафиди, 75 г едро нарязани сушени кайсии.
За глазурата: 1 супена лъжица пудра захар, 1 супена лъжица вода.
Начин на приготвяне: Правоъгълна форма за кекс се намазва леко с масло. Брашното се пресява с какаото, прибавят се захарта, маята и солта. Смесват се водата и маслото и се изсипват в „кладенче“ в сухата смес. Разбърква се добре с дървена лъжица и се замесва тесто. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да втасва на топло място около 1 час. Размесва се отново 5 мин върху набрашнена повърхност. Оформя се според дължината на формата за печене на пласт с дебелина 1 см. Поръсва се с черешите, шоколадовите стърготини, стафидите и кайсиите. Внимателно се навива на руло и се слага във формата. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да втасва още 20 мин. През това време се приготвя глазурата, като се смесват захарта и водата. Намазва се кексът и се пече около 30 мин в предварително загрята до 200 °С фурна.

Кекс със стафиди

Кекс със стафиди

Продукти: 175 г краве масло, 100 г захар, 4 леко разбити яйца, 225 г шоколадови стърготини, 100 г стафиди, 50 г ситно нарязани орехи, настърганата кора от 1 портокал, 225 г брашно с бакпулвер.
Начин на приготвяне: Маслото се оставя на стайна температура да омекне. Продълговата форма се намазва леко с масло и дъното се покрива с хартия за печене. Омекналото масло се разбива със захарта и постепенно се прибавят яйцата. Сместа се разбива добре и с бъркане се прибавят –2 супени лъжици брашно, след което се слагат стърготините, стафидите, орехите и портокаловата кора. Останалото брашно се пресява с бакпулвера над сместа и се разбърква. Изсипва се във формата. С опакото на лъжица тестото се притиска леко в средата. Пече се 1 час в предварително загрята до 170 °С фурна. Охлажда се 5 мин и се обръща върху решетка. Оставя се да се охлади напълно. Сервира се нарязан на филии.

Шоколадов кекс с бисквити

Шоколадов кекс с бисквити

Продукти: 100 г шоколад, 3 супени лъжици гореща вода, 2 супени лъжици захар, 3 яйца, 450 мл разбита сметана, 1 ванилия, подходящи бисквити.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява с водата на водна баня. Прибавят се захарта и отделените жълтъци – един по един. Отстранява се от огъня и се охлажда. Белтъците се разбиват и се смесват с шоколада. Прибавя се разбитата с ванилията сметана. Бисквитите се нареждат в подходяща форма и се заливат със сместа. Оставя се да престои една нощ преди сервиране.

Шоколадов кекс с прясно мляко

Шоколадов кекс с прясно мляко

Продукти: 200 г брашно, щипка сол, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 3 яйца, 100 г краве масло, 200 г захар, 330 мл прясно мляко, 100 г шоколад.
За шоколадовата глазура: 75 г краве масло, 350 г пудра захар, 25 г какао, 4 супени лъжици прясно мляко.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява със солта и содата. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват. Смесват се с разбитото със захарта масло. Прибавят се брашнената смес и млякото, а накрая и разтопеният шоколад. Белтъците се разбиват отделно и се слагат накрая. Сместа се изсипва в две намазани с масло форми и се пече в умерена фурна (180 °С) около 35 мин.
Глазурата се приготвя, като се смесят захарта и какаото и постепенно се прибавят към разтопеното масло. Накрая се сипва млякото. Разбива се на гладка смес и се заливат кексовете. Оставят се да се втвърди глазурата.

Шоколадов кекс

Шоколадов кекс

Продукти: 600 г натурален шоколад, 400 г краве масло, 4 яйца, 120 г пудра захар, сладолед за сервиране.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява предварително до 170 °С. Шоколадът се натрошава, прибавя се маслото и се стопява внимателно на слаб огън, като се бърка. Докато се охлажда, с миксер се разбиват яйцата със захарта. Слага се 1/4 част от шоколадовата смес и се разбърква внимателно, след което постепенно се прибавя и останалият шоколад. Форма за кекс с диаметър 25 см се намазва с масло и се покрива с хартия за печене. Сместа се изсипва във формата и се пече 8 мин. Изважда се от фурната и се охлажда във формата. Сервира се със сладолед.

сряда, 5 февруари 2014 г.

Конфитюр от дюли

Продукти: 1 кг настъргани дюли, 1 кг захар, 1 1/2 чаени лъжички лимонена киселина.
Начин на приготвяне: Дюлите се почистват, измиват, обелват и настъргват. От обелките и сърцевината се приготвя отвара, като се заливат с толкова вода, колкото да ги покрие. Приготвя се сироп от захарта и 1 1/2 чаши отвара. Щом като заври, се прибавят настърганите дюли. Отначало се вари на силен огън, докато станат прозрачни, и накрая се прибавя лимонената киселина.

Сладко от дюли

Продукти: 800 г дюли, 2–3 супени лъжици оцет, 1 кг захар, 3 чаши вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина.
Начин на приготвяне: Дюлите се почистват от мъха, измиват се и се обелват. Заливат се с 1 л вода с малко оцет, за да не потъмнеят. От захарта и водата се сварява сироп и когато ври най-силно, се прибавят настърганите на средно ренде дюли. Оставят се 3–4 мин на силен огън.Когато сладкото е готово, непосредствено преди да се свали от огъня се слага лимонената киселина, разтворена в малко вода. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Сладко с бяло грозде

Продукти: 500 г зърна от бяло грозде, 4 чаши вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина, 1 кг захар, 1 л вода, няколко листенца индрише по желание.
Начин на приготвяне: Прясно набрано и добре измито грозде се разделя на зърна, които се почистват от дръжките и семките. Приготвя се сироп от захарта и водата, пускат се зърната грозде и се варят, без да се бъркат. Когато сладкото е готово, се прибавя лимонената киселина и по желание се ароматизира с листа от индрише. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Сладко от рози

Продукти: 1 кг захар, 1 л вода, 400 г листенца от трендафилов цвят, 1 чаена лъжичка лимонена киселина.
Начин на приготвяне: Отрязва се бялата долна част на листенцата и се почистват добре от тичинките. Поръсват се с малко захар и се оставят да престоят 1/2–1 час. Прибавя се и малко лимонена киселина. Сварява се сироп от захарта и водата, пускат се листенцата и се варят до сгъстяване на сладкото. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Динено сладко

Продукти: 1 кг захар, 1 л вода, 80 парченца диня (дебелокора, без зелената част на кората), 1 чаена лъжичка лимонена киселина, ванилия.
Начин на приготвяне: С формички се изрязват парченца динена кора, които се варят в 3–4 води. След последното варене се излагат на слънце, да побелеят. Приготвя се гъст сироп от захарта и водата (пробва се, като капка от сиропа върху студена чинийка не се разтича). Динята се изсипва в сиропа и се вари като обикновено сладко. Към готовото сладко се прибавя лимонената киселина и се ароматизира с ванилия. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.