неделя, 16 февруари 2014 г.

Торта с желе от портокали

Торта с желе от портокали

Продукти: За блата: 4 яйца, 150 г захар, 120 г брашно, 30 г нишесте, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора.
За крема: 12 г желатин, 150 мл сметана, 500 мл плодово кисело мляко с парченца портокал, 1 супена лъжица портокалов ликьор, 50 г натрошени целувки
За украсата: 400 мл сметана, 1 пакет сгъстител за сметана, 3 ванилии, портокалово желе, 10 готови дребни целувки, 50 г шоколадови стърготини.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с 3 супени лъжици гореща вода. Прибавя се на струйка захарта, като разбиването продължава. Смесват се брашното, нишестето и бакпулверът и постепенно се изсипват при яйцата. Бърка се до получаването на гладко тесто, което се ароматизира с лимоновата кора. Изсипва се в намазана с масло или олио и покрита с хартия за печене форма за торта и се заравнява с лопатка. Пече се около 10–12 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се обръща върху поръсена със захар кърпа. Внимателно се отделя хартията и се навива на руло с помощта на кърпата. Оставя се да изстине. Приготвя се кремът, като първо се накисва желатинът. Сметаната се разбива, смесва се с киселото мляко и ликьора, накрая се прибавят натрошените целувки и прецеденият желатин. Рулото се развива и се намазва с получения крем, навива се отново и се слага за 4 часа в хладилник. Сметаната за украсата се разбива, като се прибавят ванилията и сгъстителят – на струйка. 2/3 от разбитата сметана се намазва върху охладеното руло. С останалата се шприцоват розички за украса. Накапва се портокаловото желе, нареждат се целувките и се поръсва с шоколадовите стърготини.

Торта с шоколадова глазура

Торта с шоколадова глазура

Продукти: За блата: 1 чаша захар, 2 яйца, 1 чаша брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова кора.
За крема: 1/2 чаша захар, 150 г шоколад, 75 г краве масло, 1/2 супена лъжица прясно мляко.
За украсата: обелени бадемови ядки.
Начин на приготвяне: Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване, прибавят се брашното, бакпулверът и портокаловата кора. Белтъците се разбиват отделно на сняг и се разбъркват внимателно с тестото. Изсипва се в намазана с масло или олио и поръсена с брашно или покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 30–40 мин в предварително загрята силна (200 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което се обръща върху решетка, за да доизстине. Разрязва се хоризонтално на 3 части. Приготвя се кремът, като захарта се вари с малко вода и половината шоколад, докато се сгъсти. Отстранява се от огъня и се бърка с дървена лъжица в една посока. Когато изстине, се прибавя постепенно разбитото на крем масло. Трите части на блата се слепват с крема. Повърхността на тортата се залива с разтопения на слаб огън с прясното мляко останал шоколад. Украсява се с бадеми, които се налепват в шоколада, преди да е изстинал.

Торта „Добуш”

Торта „Добуш”

Продукти: За блата: 6 яйца, 120 г пудра захар, 120 г брашно, масло и брашно за тавичките
За крема: 5 яйца, 60 г шоколад, 200 г пудра захар, 200 г краве масло, ванилин.
За глазурата: 150 г захар, ягоди по желание.
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват със захарта, след което постепенно се прибавят разбитите на твърд сняг белтъци и брашното. Изсипва се в две намазани с масло или олио и поръсени с брашно големи тави на 6 еднакво големи кръга. Пече се в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изваждат се и се охлаждат 5 мин, след което блатовете се обръщат върху кърпа, за да доизстинат. Пет от блатовете се намазват с крем и се слепват. Шестият се залива със златисто-кафяв карамел и се нарязва с намазан с масло нож на желания брой парчета. Нареждат се върху приготвената торта, като всяко ъгълче се повдига и се намазва отдолу с крем. По желание тортата може да се украси с няколко ягоди.
Кремът се приготвя, като яйцата, начупеният шоколад и пудрата захар се разбиват на водна баня до сгъстяване. Когато полученият крем изстине, към него се прибавя разбитото с ванилина на крем масло.

Торта с портокали

Торта с портокали

Продукти: 4 яйца, щипка сол, 125 г захар, 2 ванилии, 100 г брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, какао, 8 г желатин, 500 г сметана, настърганата кора от 1 лимон, 2 супени лъжици лимонов ликьор, 100 г портокалов мармалад, 75 г шоколадова глазура, 1 портокал.
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват с 3 супени лъжици вода, солта, 80 г захар и едната ванилия. Постепенно се прибавят брашното, бакпулверът и какаото. Белтъците се разбиват отделно и се прибавят към тестото, като се бърка внимателно. Изсипва се в намазана с масло или олио и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което се обръща върху решетка, за да доизстине. Разрязва се хоризонтално на две. Всяка част се оформя като звезда с остър нож. Сметаната се разбива с останалата ванилия, лимоновата кора, останалата захар и ликьора на гладък крем. Охлажда се и се прибавя желатинът. Мармаладът се намазва на долната част на блата и отгоре се слага 1/3 от крема. Покрива се с горната част на блата и се намазва от всички страни с останалия крем. Оставя се в хладилник да се стегне. Украсява се с разтопената шоколадова глазура и след като се втвърди, с резени портокал. Портокалът се слага непосредствено преди сервирането.

Торта „Аляска”с шоколад

Торта „Аляска”с шоколад

Продукти:1 готов блат за торта.
За крема: 150 г шоколад, 1 сладолед ванилия, 2 белтъка, 150 г захар.
За украсата: плодове по избор.
Начин на приготвяне: Блатът се слага в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта. Шоколадът се натрошава и бързо се прибавя към сладоледа. Изсипва се върху блата. Белтъците се разбиват на сняг, прибавят се 60 г захар и се доразбиват, след което се прибавят още 60 г и отново се разбиват, докато се получи твърд крем. Изсипва се върху сладоледената смес и се поръсва с останалата захар. Пече се 3 мин в предварително загрята силна (200 °С) фурна. Изважда се и се украсява с плодове по избор.

Коледна торта

Коледна торта

Продукти: За блата: 4 яйца, 100 г захар, 75 г брашно с бакпулвер, 2 супени лъжици какао
За украсата: малко захарна глазура, пудра захар, коледна украса
За крема: 150 г тъмен шоколад, 2 жълтъка 150 мл прясно мляко, 125 г краве масло, 50 г гранулирана или кристална захар за глазура, 2 супени лъжици ром.
Начин на приготвяне: Продълговата форма за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно. Маслото се оставя да омекне. Яйцата се разбиват със захарта около 10 мин. Прибавят се пресятото брашно и какаото. Тестото се изсипва във формата се пече 12 мин в предварително загрята силна (220 °С) фурна. Изважда се и след 5 мин се обръща върху поръсена със захар хартия. С хартията се навива на руло и се оставя върху решетка да се охлади.
Приготвя се кремът, като първо се натрошава шоколадът и се разтопява на водна баня. Прибавят се жълтъците и млякото и се разбива до получаването на достатъчно плътна маса. Покрива се с влажна пергаментова хартия и се охлажда. Омекналото масло се разбива със захарта за глазурата и постепенно се прибавя ромът. Прибавя се към шоколадовата смес. Рулото се развива, намазва се с 1/3 от получения крем и се навива отново. Слага се в чиния за сервиране. Останалия крем се намазва върху него и с вилица се правят черти, наподобяващи кора на дърво. Оставя се няколко мин да се стегне, след което със захарната глазура се шприцоват кръгове. Поръсва се с пудра захар и се украсява с коледната украса.

Торта с ягоди и шоколад

Торта с ягоди и шоколад

Продукти: За блата: 175 г мек маргарин, 175 г захар, 175 г брашно, 25 г какао, 1/2 чаена лъжичка бакпулвер.
За крема: 135 г ягодов желатин, 500 г ягоди, 300 мл пълномаслена сметана, 150 г шоколад
За украсата: 2 супени лъжици желе от френско грозде.
Начин на приготвяне: Продуктите за блата се смесват и се разбъркват до получаването на гладко тесто. Изсипва се в намазана с масло или олио и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 20 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което се обръща върху решетка, за да доизстине. Стяга се в пръстен за торта. През това време се приготвя кремът. Първо се разтваря желатинът в 200 мл гореща вода и се оставя да се охлади. След това се отделят 300 г ягоди, а останалите се смачкват на пюре и се смесват с 200 мл сметаната. Прибавят се към желатина, разбърква се и се охлажда. Нанася се върху тортата и се оставя на студено да се стегне. Останалата сметана се разбива с разтопения шоколад и се нанася върху тортата. Заглажда се. Отделените ягоди се разрязват на две и се украсява тортата. Накрая ягодите се заливат със затопленото желе от френско грозде.

Шоколадова торта с мед

Шоколадова торта с мед

Продукти: За блата: 100 г мед, 10 супени лъжици грис, 100 г пудра захар, 7 яйца, 100 г млечен шоколад, 450 мл вода, 1 пакетче бакпулвер, шоколадови пръчици и сметана за гарниране.
За крема: 120 г мед, 200 г извара, 50 г тъмен шоколад, 3 супени лъжици морковен сок, 50 г орехи, 1 1/2 л мляко.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява с меда на водна баня. Водата се загрява и преди да заври, се прибавят половината захар, грисът, бакпулверът и жълтъците, като се разбиват. Смесва се с шоколада. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и се прибавят към сместа. Полученото тесто се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта или тава. Пече се в умерена (180 0С) фурна, докато при пробождане с клечка за зъби тя излезе суха от тестото. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части, които се намазват от всички страни с крем и се слагат един върху друг. Кремът се приготвя, като се разтопи медът с шоколада на водна баня и се прибавят с бъркане изварата, млякото и морковеният сок. Сместа се охлажда 30 мин на стайна температура и се разбива с миксер, като накрая се прибавят орехите. Тортата се гарнира с разбитата сметана и шоколадовите пръчици.

Лимоново-портокалова торта

Лимоново-портокалова торта

Продукти: 4 яйца, 350 г захар, настъргана лимонова кора, 200 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 200 г краве масло, 150 г топено краве масло, сокът от 5 лимона, 3 жълтъка, 1 портокал, 200 г марципан, 150 г пудра захар, 100 г шоколадова глазура.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с 200 г захар и с лимоновата кора. Последователно се прибавят брашното, бакпулверът и маслото. Разбърква се и се изсипва в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 30 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на три части. Топеното масло се кипва с останалата захар и лимоновия сок, охлажда се и се прибавят жълтъците. Разбива се на гладък крем. С 1/4 от крема се намазва долният блат, слага се втората част от блата и се намазва с 1/4 от крема. Отгоре се слага последната част от блата и се покрива с останалия крем. Портокалът се нарязва. Смесват се марципанът и пудрата захар и се залива тортата. Покрива се с глазурата. Украсява се с портокаловите резенчета.

Торта с моркови

Торта с моркови

Продукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 40 г какао, 175 г ситно настъргани моркови, 50 г счуканиорехи, 2 супени лъжици олио, 350 г меко сирене, 175 г захар, 175 г тъмен шоколад.
Начин на приготвяне: Форма за торта се намазва с масло. Яйцата и захарта се слагат в голям съд и се разбиват на водна баня. Оставят се 1–2 мин, след което се отстраняват от огъня. Брашното и какаото се пресяват над съда. Прибавят се морковите, орехите и олиото и се разбърква. Изсипва се във форма за торта и се пече около 45 мин в предварително загрята до 190 °С фурна. Изважда се след 5 мин и се обръща върху решетка. Разбиват се сиренето и захарта, след което се прибавя разтопеният шоколад. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части. Долната част на блата се намазва с половината крем, захлупва се с горната и се покрива с останалия крем. Охлажда се и се сервира веднага.