сряда, 19 февруари 2014 г.

Чорба от бакла

Чорба от бакла

БАКЛА

Начин на приготвяне: Вземаме ½ кг прясна бакла, изчистваме я, измиваме я и я осоляваме с повече сол; веднага я стриваме между дланите си, измиваме я от солта и поставяме в предварително приготвена запръжка от 1 глава лук с 3–4 лъжици олио. Поразбъркваме баклата и прибавяме ситно нарязан ½ връзка джоджен и 5–6 стръка млад чесън, пържим още няколко минути, след това прибавяме ½ лъжичка червен пипер и разреждаме с толкова вряща вода, колкото ни е нужна за супата. Посоляваме на вкус и варим, докато омекне баклата. Преди да свалим супата от огъня, прибавяме по малко магданоз и копър. Поднасяме я така или подправена с 2 яйца и 2–3 супени лъжици оцет или кисело мляко.

Супа от бакла

Супа от бакла

БАКЛА


Начин на приготвяне: Вземаме ½ кг млада бакла, изчистваме я, нарязваме, измиваме и слагаме да се вари в подсолена вода, към която сме прибавили две връзки ситно нарязан млад лук, 3–4 лъжици олио или масло и червен пипер. Варим баклата на слаб огън. Когато омекне добре, размиваме 1 супена лъжица брашно в студена вода и прибавяме към супата. Сваляме от огъня и прибавяме по ½ връзка копър и магданоз, ситно нарязани. Застройваме с кисело мляко и яйце.

Крем-супа от тиквички

Крем-супа от тиквички

ТИКВИЧКА

Начин на приготвяне: Изчистваме и измиваме 1 кг тиквички, нарязваме ги на кубчета и сваряваме в подсолена вода заедно с 1 глава лук. Прецеждаме и протриваме тиквичките през кивгир и ги връщаме във водата, в която са варени. В 4 супени лъжици стопено масло запържваме 3 лъжици грис или брашно, разреждаме с отварата от тиквичките и изсипваме в супата; прибавяме 2 чаши прясно мляко и варим още няколко минути. Супата трябва да бъде умерено гъста. Поднасяме я с пържени хлебни кубчета или сваряваме твърдо 2 яйца, изстудяваме ги, обелваме и нарязваме на дребни кубчета, размесваме ги с по ½ връзка ситно нарязан копър и магданоз и поръсваме обилно супата, след като е насипана в чинии.

Супа от тиквички

Супа от тиквички

ТИКВИЧКА

Начин на приготвяне: Остъргваме 4–5 тиквички, измиваме ги, нарязваме на кубчета и слагаме да се варят в 3–4 чаши подсолена вода. След като поврят тиквичките десетина минути, прибавяме 2 чаши прясно мляко. При липса на мляко заместваме го с вода. Щом възври наново супата, прибавяме постепенно 1 кафена чашка грис, като бъркаме непрестанно. Грисът може да се замени с две пълни супени лъжици брашно — размиваме и прибавяме към супата. Досваряваме супата. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан магданоз и пържени хлебни кубчета. Когато правим супата с грис, пускаме 1 пълна чаена лъжичка прясно нетопено масло.

Магданозена супа

Магданозена супа

МАГДАНОЗ
Начин на приготвяне: В 3–4 супени лъжици стопено масло задушаваме 1 глава ситно нарязан лук. Когато лукът омекне, прибавяме 1 супена лъжица брашно, запържваме го леко, след което прибавяме 3–4 връзки едро нарязан магданоз. Разбъркваме няколко пъти магданоза в запръжката, посоляваме и наливаме 6–7 чаени чаши вода. Щом възври супата, прибавяме ½ чаша натрошено фиде и досваряваме. Поднасяме супата, като всекиму в чинията слагаме по половинка твърдо сварено яйце, нарязано по дължина, и поръсваме с черен пипер. Можем да я поднесем застроена с 1 яйце и половин чаша кисело мляко.

Чорба от лапад със сирене

Чорба от лапад със сирене


ЛАПАД
Начин на приготвяне: Две пълни супени чинии лапад изчистваме, измиваме добре, нарязваме ситно и слагаме да се задушава с ½ чаша вода, сол на вкус и 1 глава нарязан лук. Като поизври водата, наливаме необходимата вода и щом възври, пускаме ½-¾ чаша натрошено сирене или извара. Запържваме 2 равни супени лъжици брашно в 2–3 лъжици мазнина, оцветяваме с 1 лъжичка червен пипер, разреждаме запръжката и изливаме в супата. Варим още 5–10 минути. Застройваме я с яйце и 2–3 лъжици кисело мляко или оцет. Еднакво вкусна е без застройка, но поднесена с пържени хлебни кубчета. Вместо сирене в супата за гъстота можем да прибавим 1 кафена чашка ориз.

Копривена чорба със сирене

Копривена чорба със сирене

КОПРИВА

Начин на приготвяне: Вземаме една дълбока супена чиния коприва, изчистваме я и слагаме да ври около 15 минути в малко подсолена вода. Бъркаме я силно с дървена лъжица или с джурило, докато се смие. Прибавяме и две лъжици масло или олио и необходимата вода и оставяме да поври още десетина минути. Застройваме чорбата с 3 супени лъжици натрошено сирене и 2 яйца.

Копривена чорба с орехи

Копривена чорба с орехи

КОПРИВА
Начин на приготвяне: Изчистваме, измиваме 1 дълбока супена чиния коприва и я слагаме да се вари в 6–7 чаши подсолена вода. Когато копривата омекне, прецеждаме я и насичаме на ситно с нож. Запържваме 1 глава лук и 1 стрък праз в 3–4 лъжици олио, прибавяме копривеното пюре и две пълни супени лъжици брашно, запържваме ги и разреждаме с водата, в която е вряла копривата. Варим още десетина минути. Слагаме в супник ½–1 чаша счукани орехи, заливаме с врящата чорба и поднасяме.

Крем-супа с киселец

Крем-супа с киселец

КИСЕЛЕЦ

Начин на приготвяне: В 1 кафена чашка масло пържим до омекване 1 глава ситно нарязан лук, прибавяме 5–6 картофа и 1 супник киселец, нарязани на ситно. Задушаваме, прибавяме 2 равни супени лъжици брашно, позапържваме и претриваме всичко през гивгир. Заливаме полученото пюре с 2 литра бульон или вода и оставяме да поври 5–6 минути. Поднасяме супата с пържени хлебни кубчета или застроена с 1–2 яйца и 1 чаша кисело мляко.

Пролетна чорба с маслини

Пролетна чорба с маслини

МАСЛИНИ
Начин на приготвяне: Изчистваме по равни части спанак и киселец, измиваме ги и нарязваме на ситно. Задушаваме ги след това в 2–3 лъжици масло или олио и наливаме нужното количество вода. Нарязваме много на дребно една връзка лук и прибавяме към супата с 15–20 маслини и една кафена чашка ориз. Оставяме супата да ври. Когато омекне оризът, прибавяме една чаена лъжичка черен пипер и малко ситно нарязан магданоз. Поднасяме я застроена с ½ чаша кисело мляко, разбито с 1 яйце.