четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Крем-супа от червени домати

Крем-супа от червени домати

Начин на приготвяне: В 1–2 супени лъжици масло задушаваме 2 моркова и ½ главичка целина на кубчета, заливаме ги с 2 чаши гореща вода и щом заврят, посоляваме, а когато омекнат, прибавяме 1 кг червени домати, нарязани на едро. Когато се сварят доматите, претриваме всичко през цедка. Отделно правим запръжка от 3–4 супени лъжици масло с 3 равни супени лъжици брашно, разреждаме я с 2 чаени чаши горещо мляко и изсипваме при прецедения бульон. Опитваме на сол, прибавяме 1 чаена лъжичка захар и слагаме супата само да възври. Застройваме я с 2 яйца и поднасяме с пържени хлебни кубчета или с твърдо сварени яйца, разрязани по дължина, и поръсваме с черен пипер.

Млечна доматена супа

Млечна доматена супа

Начин на приготвяне: Измиваме и нарязваме 1 кг червени домати и ги пускаме в 2 чаши вряща подсолена на вкус вода. Варим доматите около 10 минути, след което ги протриваме през цедка. Слагаме доматения бульон на огъня. С 3–4 лъжици мазнина запържваме 2 супени лъжици брашно, разреждаме запръжката и я изсипваме в супата. Наливаме 2 чаени чаши прясно мляко и варим супата още 4–5 минути. Поднасяме я с пържени хлебни кубчета, поръсена със ситно нарязан магданоз или черен пипер.

Постна доматена чорба

Постна доматена чорба

Начин на приготвяне: Обелваме 1 кг домати, нарязваме ги на дребни парчета и слагаме да се варят в подсолена вода заедно с 3–4 пиперки и 4–5 картофа, нарязани на кубчета. Пускаме и 2 лъжици ориз. Малко преди да свалим супата от огъня, подбъркваме 1 лъжичка брашно и пускаме 1 връзка ситно нарязан магданоз.

Доматена супа

Доматена супа

Начин на приготвяне: Измиваме и обелваме 1 кг добре узрели домати, настъргваме ги на едро ренде и слагаме да се варят в подсолена вода. Щом възврят, прибавяме 1 глава лук, ½ глава целина и 1–2 моркова, настъргани на едрото ренде. Следа като поври супата 15–20 минути, прибавяме 2 супени лъжици ориз или 1 винена чаша натрошено фиде. Малко преди да свалим от огъня, запържваме светло 1 лъжица брашно в 3–4 лъжици мазнина. Досваряваме супата. Поднасяме я със ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал или натрошено сирене.

Чорба от зелен фасул

Чорба от зелен фасул

Начин на приготвяне: Вземаме около ½ кг зелен фасул, 7–8 чаени чаши вода, 1 връзка зелен лук, 3–4 лъжици олио, 1 лъжица брашно, червен пипер, оцет, сол, магданоз и копър. Добре изчистения и измит фасул нарязваме на дребно и слагаме във вряща подсолена вода да ври, докато омекне. Правим отделно запръжка от маслото — лукът нарязан и леко задушен. После прибавяме брашното да се поза пържи, червения пипер и изсипваме към врящия фасул. Оставяме да поври още 15–20 минути. Малко преди да свалим чорбата от огъня, прибавяме й по половин връзка ситно нарязан магданоз и копър. Поднасяме я с оцет и счукан чесън.

Супа от зелен грах

Супа от зелен грах

Начин на приготвяне: Изчистваме 1 кг грах и го слагаме да се вари в 6–7 чаени чаши подсолена вода. Когато омекне грахът, прибавяме 1 лъжица брашно, размито в студена вода, 1 чаена чаша прясно мляко и 1 лъжица (50 г) прясно масло. Оставяме супата да ври още 5–10 минути. Застройваме я с 1–2 яйца и поднасяме поръсена със ситно нарязан копър или магданоз. Вместо застройка можем да поднесем супата с пържени хлебни кубчета.

Супа-пюре от грах

Супа-пюре от грах

Начин на приготвяне: Изчистваме 1 кг грах и го слагаме да се свари в подсолена вода. Прецеждаме го, след това претриваме през сито. Запържваме 2 равни супени лъжици брашно и 3 лъжици масло, разреждаме и изсипваме в супата. Опитваме на сол и гъстота и варим 5–6 минути. По желание запръжката можем да разредим с 1 чаша мляко. Щом свалим супата от огъня, прибавяме й по една лъжица ситно нарязан магданоз и копър. Поднасяме супата с пържени хлебни кубчета. Граховата пюре-супа е особено вкусна с кренвирши, които пускаме в последния момент в супата само да възврят.

сряда, 19 февруари 2014 г.

Малинова торта

Малинова торта

Продукти: За блата: 125 г тъмен шоколад, 125 г неосолено краве масло, 175 г захар, 5 яйца, 55 г брашно, 125 г смлени бадемови ядки.
За плънката: 250 г пресни малини, 125 мл малинов ликьор.
За глазурата: 250 мл сметана, 250 г тъмен шоколад, пресни малини.
Начин на приготвяне: Малините за плънката се накисват за 1 нощ в ликьора. Шоколадът за блата се натрошава и се разтопява на водна баня. Маслото се разбива със 125 г захар и един по един се прибавят жълтъците, като се разбива до еднороден крем. Масленият крем се смесва с разтопения шоколад и внимателно се прибавят брашното и ядките. Разбърква се. Отделно се разбиват белтъците с останалата захар и се прибавят към сместа. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 30–40 мин в предварителнозагрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което се обръща върху решетка, за да доизстине. През това време се приготвя глазурата, като сметаната се затопля до кипване, прибавя се ситно начупеният шоколад и се разбърква. Охладеният блат се разрязва на три части. Долната част се намазва с 1/3 от глазурата, поръсва се с половината от накиснатите малини и се покрива със средната част, която също се намазва с 1/3 от глазурата и се поръсва с останалите малини. Слага се горната част на блата и се залива с останалата глазура. Украсява се с пресни малини.

Чорба от бакла

Чорба от бакла

БАКЛА

Начин на приготвяне: Вземаме ½ кг прясна бакла, изчистваме я, измиваме я и я осоляваме с повече сол; веднага я стриваме между дланите си, измиваме я от солта и поставяме в предварително приготвена запръжка от 1 глава лук с 3–4 лъжици олио. Поразбъркваме баклата и прибавяме ситно нарязан ½ връзка джоджен и 5–6 стръка млад чесън, пържим още няколко минути, след това прибавяме ½ лъжичка червен пипер и разреждаме с толкова вряща вода, колкото ни е нужна за супата. Посоляваме на вкус и варим, докато омекне баклата. Преди да свалим супата от огъня, прибавяме по малко магданоз и копър. Поднасяме я така или подправена с 2 яйца и 2–3 супени лъжици оцет или кисело мляко.

Супа от бакла

Супа от бакла

БАКЛА


Начин на приготвяне: Вземаме ½ кг млада бакла, изчистваме я, нарязваме, измиваме и слагаме да се вари в подсолена вода, към която сме прибавили две връзки ситно нарязан млад лук, 3–4 лъжици олио или масло и червен пипер. Варим баклата на слаб огън. Когато омекне добре, размиваме 1 супена лъжица брашно в студена вода и прибавяме към супата. Сваляме от огъня и прибавяме по ½ връзка копър и магданоз, ситно нарязани. Застройваме с кисело мляко и яйце.