четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Зимна супа

Зимна супа

Начин на приготвяне: Сваряваме 1 водна чаша фасул в толкова вода, че като уври, да остане без или с малко вода. Наливаме му след това 3 чаши зелева чорба и 4 чаши вода, прибавяме 1 лъжица червен пипер и 2–3 супени лъжици олио и оставяме да възври. След това прибавяме 1 кафена чашка ориз и два праза, нарязани на дребно, а също така и 15–20 маслини. Оставяме чорбата да ври, докато уври оризът, опитваме на сол и сваляме от огъня. Поднасяме я студена.

Супа от прясна зелка

Супа от прясна зелка

Начин на приготвяне: Нарязваме на тънки ивици ½ прясна зелка и слагаме да се вари в подсолена вода. Като полуомекне, правим светла запръжка от 3–4 лъжици мазнина с 1 главичка ситно нарязан лук и 2 лъжици брашно. Разреждаме запръжката, прибавяме 3–4 обелени и нарязани червени домата или 1 пълна супена лъжица доматено пюре, изсипваме при зелето, нарязваме няколко керевизени листа и варим супата още десетина минути.

Лятна градинарска супа

Лятна градинарска супа

Начин на приготвяне: Вземаме 1–2 моркова, 1–2 магданозени корена, 1 малка глава керевиз, 1 пащърнак, ¼ кг зелен фасул, 3–4 картофа, 2 пиперки, 1–2 домата, магданоз. Изчистваме, измиваме и нарязваме зеленчука на дълги ивици и всичко (с изключение на доматите и картофите) слагаме да се вари. Когато полуомекне зеленчукът, прибавяме картофите и доматите. След като са почти готови всички зеленчуци, правим светла запръжка от 3–4 лъжици масло или олио и 1 пълна супена лъжица брашно. Оставяме да поври със запръжката още десетина минути; накрая прибавяме ситно нарязан магданоз. Супата застройваме с 2–3 яйца и 3–4 лъжици кисело мляко или 2 лъжици оцет.

Супа от гъби с копър

Супа от гъби с копър

Начин на приготвяне: Накисваме гъбите в дълбока тенджера с вода да поседят десетина минути, за да се утаи пръстта, измиваме ги след това в няколко води, наразваме на малки филийки и ги слагаме в тенджера с 3 лъжици масло, за да се позадушат и поомекнат. Прибавяме 5–6 чаши вода, 1 лъжица размито брашно и 2 връзки ситно нарязан копър. Поставяме супата да уври, след което я сваляме от огъня и подправяме с 2 яйца и 2–3 лъжици кисело мляко.

Селска чорба

Селска чорба

 Вземаме ½ кг картофи, ¼ кг домати, 4–5 пиперки, 2 лъжици брашно, 1 по-голяма глава лук, 1 пълналъжица масло, сол, магданоз, 1 яйце, ¼ кг кисело мляко. В кипяща подсолена вода поставяме нарязаните на дребно пиперки и лук. Прибавяме след малко нарязаните на кубчета картофи и най-после нарязаните обелени домати. Отделно запържваме светло брашното. Изсипваме запръжката към врящата супа и оставяме да ври. Прибавяме сол на вкус и накрая магданоза, нарязан на дребно. Подправяме с яйцето и киселото мляко.

Млечна супа с моркови

Млечна супа с моркови

Начин на приготвяне: Изчистваме 1 връзка морковчета (когато са много дребни, може и 2 връзки) и ги оставяме да се варят в подсолена вода, докато омекнат. Отделно запържваме 1 лъжица брашно в 2 лъжици масло, разреждаме запръжката с 3 чаши вода и 3 чаши прясно мляко. Посоляваме и оставяме да възври, след което пускаме предварително сварените, нарязани на дребно и поизпържени в масло морковчета. Оставяме супата да ври така 5–6 минути. Малко преди да я свалим от огъня, прибавяме 1 лъжичка черен пипер и половин връзка ситно нарязан магданоз. Поднасяме я застроена с 1 яйце и лимонтозу.

Крем-супа от моркови

Крем-супа от моркови

Начин на приготвяне: Изчистваме и нарязваме ½ кг моркови и ги сваряваме в подсолена вода, след което ги смиламе и ги смачкваме с вилица. В 1 кафена чашка масло пържим леко 1 глава ситно нарязан лук и 1 лъжица брашно, разреждаме с бульона от морковите, прибавяме 1 кафена чашка ориз и варим до сваряване на ориза. Прецеждаме и протриваме супата през гивгир, след което я застройваме с 2–3 жълтъка и 1 чаша прясно мляко.

Бърза картофена супа

Бърза картофена супа

Начин на приготвяне: Обелваме и нарязваме на кубчета 4–5 картофа и слагаме да се варят в подсолена вода заедно с 2 глави ситно нарязан лук. След десетина минути прибавяме 5–6 червени домата, обелени и настъргани на едро ренде, и 1 стиска натрошено фиде. Когато фидето е поомекнало, запържваме 1 равна супена лъжица брашно в 2–3 лъжици мазнина, разреждаме и изсипваме в супата заедно с 3–4 листчета целина. Досваряваме супата и поднасяме поръсена със ситно нарязан магданоз. Можем да я застроим с 1–2 яйца и 2–3 лъжици кисело мляко, но еднакво вкусна е и без застройка.

Картофена супа с кашкавал

Картофена супа с кашкавал

Начин на приготвяне: Наливаме в тенджера 6–7 чаени чаши вода, подсоляваме на вкус и оставяме да възври. Тогава настъргваме на едро ренде 5–6 средно големи картофа и пускаме 1 пълна супена лъжица масло. Оставяме супата да се свари. Преди да я поднесем, застройваме с 2 яйца и подправяме с настърган кашкавал.

Бърза и вкусна супа

Бърза и вкусна супа


Начин на приготвяне: В 2 лъжици масло запържваме леко 2 супени лъжици грис, разреждаме го със 7–8 чаши вода, посоляваме и оставяме да възври. След това прибавяме 5–6 средно големи картофа, нарязани на дребни кубчета. Сваряваме супата добре, сваляме от огъня и пускаме веднага ½ връзка ситно нарязан магданоз. Супата можем да поднесем незастроена, но особено вкусна е застроена с 1 яйце и ½–1 чаша кисело мляко или поръсена с кашкавал.