неделя, 23 февруари 2014 г.

Сос Бешамел

Сос Бешамел

Начин на приготвяне: От 2 лъжици масло и 2 равни супени лъжици брашно правим светла запръжка, която разреждаме с две чаши прясно мляко или 2 чаши бульон. При разреждането бъркаме с дървена лъжица бързо и без прекъсване, за да стане сосът гладък. Подправяме го с черен пипер или ситно нарязан магданоз.

Омлет с шунка

Омлет с шунка

Начин на приготвяне: Продукти за една порция: 3 яйца, 50 г шунка, 1 лъжичка масло, сол. Шунката се нарязва на дребни кубчета и се прибавя към разбитите яйца непосредствено преди пърженето. Шунката може да се прибави и като плънка на омлета, т.е. след като се изпържи обикновен омлет, нарязаната шунка се слага по средата и омлетът се прегъва на две.

Омлет с гъби

Омлет с гъби

Начин на приготвяне: На един омлет от 3 яйца слагаме 100 г пресни гъби. Гъбите изчистваме, нарязваме на дребно и ги задушаваме с 1 лъжица масло и малко вода, докато омекнат. Разбиваме яйцата, прибавяме изстиналите гъби, посоляваме на вкус и пържим омлета на не много силен огън, като го разбъркваме в началото. Когато омлетът е почти готов, поръсваме го със ситно нарязан магданоз. Сгъваме го на две и изсипваме в затоплена чиния.

Пролетен омлет

Пролетен омлет

Начин на приготвяне: Разбиваме по 2 или 3 яйца на очи, прибавяме по 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз, копър и пресен чесън, разбъркваме и пържим омлетите от двете страни. Поднасяме ги прегънати на две, леко поръсени със ситно нарязан магданоз.

Омлет с пюре от спанак или грах

Омлет с пюре от спанак или грах

Начин на приготвяне: Приготвя се обикновен омлет, по средата се слага по 2–3 супени лъжици гъсто пюре от грах или спанак, прегъва се на две и се поднася поръсен с настърган кашкавал. Вместо пюре можем да сложим като пълнеж сварен грах, попарен с масло, гъби, задушени с масло, моркови с масло, ситно нарязана шунка и др.

Обикновен омлет

Обикновен омлет

Начин на приготвяне: Разбиваме 3 яйца, посоляваме ги и изсипваме в тигана, в който е сгорещено 1 чаена лъжичка масло. Щом се получи яйчена палачинка, повдигаме я встрани, за да се оттекат върху тигана и запържат и останалите сурови яйца. Омлетът се пържи само от едната страна, прегъва се на две или на три и се изсипва в затоплена чиния.

Пържени яйца със зелен грах и червени домати

Пържени яйца със зелен грах и червени домати

Начин на приготвяне: Разбъркваме 6–7 яйца, посоляваме и пържим в 2 лъжици прясно масло. Изсипваме ги в едната половина на голяма кръгла чиния. В другата половина изсипваме ½ кг грах, сварен в подсолена вода и попарен с масло. По средата разделяме с червени домати, нарязани напречно на колелца, наредени керемидообразно и посолени. Зиме червените домати заместваме с пържени панирани хлебчета, на които изрязваме кората, и получаваме квадрати със страни 5 см, или с червени камби — туршия.

Яйца на очи върху препечени филийки

Яйца на очи върху препечени филийки

Начин на приготвяне: Нарязваме толкова филийки сух хляб, колкото яйца ще употребим. Изравняваме хляба на правилни квадратни форми и го препичаме леко от двете страни върху печката или набоден на вилица върху жар. Още съвсем горещи, намазваме филийките с масло и нареждаме в чиния. В подсолена вода сваряваме яйца на очи, докато белтъкът побелее и се втвърди, изваждаме грижливо с решетеста лъжица всяко яйце и го слагаме върху хлебна филийка. Поръсваме яйцата с черен пипер и поливаме с препържено и оцветено с червен пипер масло. Поднасяме ги топли.

Яйца на очи върху пържена сланина

Яйца на очи върху пържена сланина

Начин на приготвяне: Нарязваме на квадрати със страна 6–7 см и дебелина ½ см пушена или солена сланина и я слагаме да се препържи, без да се зачервява силно. Изваждаме я и нареждаме в плитка затоплена чиния. Във врящата мазнина счупваме от ниско по 1 или 2 яйца на лице, посоляваме, чакаме белтъкът да побелее и се втвърди, след което изваждаме грижливо всяко яйце и го слагаме върху отделно парче сланина. Поръсваме яйцата със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз. Поднасяме топли.

Яйца на очи върху кисело мляко

Яйца на очи върху кисело мляко

Начин на приготвяне: Сваряваме яйцата по същия начин, както при яйца на очи. Разбиваме кисело мляко, подсоляваме го на вкус и по желание можем да прибавим малко счукан чесън. Слагаме всекиму в чинията от киселото мляко, отгоре слагаме яйцата и заливаме със сгорещеното и оцветено с червен пипер масло.