вторник, 21 октомври 2014 г.

ДОМАШНА ЮФКА

ДОМАШНА ЮФКА

Продукти: 1 кг брашно, 8-10 яйца, 1/2 чаена чаша вода, 1 супена лъжица сол.
Начин на приготвяне: В брашното се слагат разбитите яйца, солта и водата и се омесва гладко твърдо тесто, което се разточва на тънка кора (1-2 мм) и се оставя да позасъхне. След това кората се навива на руло и се нарязва на лентички, които също се оставят да изсъхнат. Прясната домашна юфка е много вкусна и се приготвя бързо. 250 r юфка се пуска в 3/4 л вряща подсолена вода и се вари) докато попие течността. След това се облива бързо със студена вода, отцежда се и се попарва със 70-80 г сгорещено масло. Поднася сс топла, с натрошено сирене, настърган кашкавал или захар.

ГЮВЕЧЕТА С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА

ГЮВЕЧЕТА
С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА

Продукти: 400-500 г пилeшки дробчета, 2 глави лук, 200 г стерилизирани гъби, 60 г масло, 4 яйца, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Гювечетата се намазват с масло и на дъното им се разпределя ситно нарязаният поеолен лук. Отгоре се слагат нарязаните гъби и дробчета. Поръсват се с разтопеното масло. Гювечетата се пекат 15 минути в силна фурна, изваждат се и във всяко от тях внимателно се чуква по едно яйце. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и ястието се пече, докато яйцата се стегнат. Поднася се топло.

Домашната кухня: ГЮВЕЧЕТА С КЮФТЕНЦА И ЛЮТИ ЧУШКИ

Домашната кухня: ГЮВЕЧЕТА С КЮФТЕНЦА И ЛЮТИ ЧУШКИ: ГЮВЕЧЕТА С КЮФТЕНЦА И ЛЮТИ ЧУШКИ Продукти: 600 г кайма, 3-4 глави лук, 100 г масло, 8 печени пиперки, 4 домата, 4 люти чушки, червен ...

ГЮВЕЧЕТА С КЮФТЕНЦА И ЛЮТИ ЧУШКИ

ГЮВЕЧЕТА С КЮФТЕНЦА
И ЛЮТИ ЧУШКИ

Продукти: 600 г кайма, 3-4 глави лук, 100 г масло, 8 печени пиперки, 4 домата, 4 люти чушки, червен и черен пипер, магданоз, сол, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва добре с 1 глава лук, нарязана на ситно, червен и черен пипер, сол на вкус и дребно нарязан магданоз. От нея се оформят малки кюфтенца и се изпържват в сгорещено олио. Маслото и останалият ситно нарязан лук се разпределят на дъното на гювечетата и се слагат във фурната. Лукът се запича, докато започне да пожълтява. След това върху него се разпределят кюфтенцата и се покриват с кръгчета от доматите и с пиперките, нарязани на ивици. Добавят се лютите чушки. Гювечетата се запичат в умерена фурна.

Домашната кухня: ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА И ПИПЕРКИ

Домашната кухня: ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА И ПИПЕРКИ: ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА И ПИПЕРКИ Продукти: 400 г кайма, 4 глави лук, 4 печени червени пиперки, 4 яйца, 4 големи домата, 60 г масло, червен ...

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА И ПИПЕРКИ

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА
И ПИПЕРКИ

Продукти: 400 г кайма, 4 глави лук, 4 печени червени пиперки, 4 яйца, 4 големи домата, 60 г масло, червен пипер, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се задушава с половината масло и малко вода. След като поизстине, се смесва с каймата и нарязаните на парченца домати. Добавят се черен пипер и сол на вкус. Почистените пиперки се слагат на дъното на гювечетата, намазани с масло. Отгоре се разпределя каймата и се оформя като гнездо. Запича се в умерена фурна. Гювечетата се изваждат, във всяко се чуква внимателно по едно яйце и се допичат. Поръсват се с червен пипер. Ястието се поднася топло.

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА И СИРЕНЕ

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА
И СИРЕНЕ

Продукти: 400 г кайма, 200 г сирене, 1 голяма глава лук, 4 яйца, 40-50 г масло, 1 супена лъжица кисело млякo, магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва добре с киселото мляко, настърганото сирене, ситно нарязания лук, сол и черен пипер на вкус. Разпределя се в предварително намазаните с масло гювечета и в средата се оформя вдлъбнатина като кладенче. Запича се леко във фурната, след което във всяко гювече се чуква по 1 яйце. Ястието се допича, докато яйцето се стегне. Поднася се топло, поръсено със ситно нарязан магданоз.

понеделник, 20 октомври 2014 г.

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА

ГЮВЕЧЕТА С КАЙМА

Продукти: 500 г нетлъста кайма, 3/4 чаена чаша пряcнo мляко, 2 глави лук, 60 г масло, 4 яйца, черен пипер, чубрица, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва добре с прясното мляко, ситно нарязания лук, чубрицата, черния пипер и солта. Разделя се на 4 части и се слага в намазаните с масло гювечета, така че да покрие дъното и стените им. Гювечетата се запичат 15-20 минути във фурната, докато каймата се позачерви. След това във всяко гювече се чуква по едно яйце, поръсва се със сол и с останалото масло и ястието се допича още 6 - 7 минути. Поднася се топло.

ГЮВЕЧЕТА С КРЕНВИРШИ

ГЮВЕЧЕТА С КРЕНВИРШИ

Продукти: 300 г кремвирши, 150 г пушено сирeнe, 2 дoмaтa, 4 печени пиперки, 30 г масло, 4 яйца, черен пипер, червен пипер.
Начин на приготвяне: Кренвиршите се обелват, нарязват се на кръгчета и се смесват с нарязаното на кубчета пушено сирене. Гювечетата се намазват с маслото и на дъното им се слагат почистените пиперки, нарязани на ивици. Отгоре се разпределя сместа от кренвирши и пушено сирене и се покрива плътно с филийки от доматите, които се поръсват с черен пипер. Ястието се запича в умерена фурна. Накрая във всяко гювече се чуква внимателно по 1 яйце и се поръсва с червен пипер. Гювечетата се допичат, докато яйцата се стегнат.

СИРЕНЕ С ПИПЕРКИ В ГЮВЕЧЕТА

СИРЕНЕ С ПИПЕРКИ
В ГЮВЕЧЕТА

Продукти: 300 г сирене, 50 г масло, 8 пиперки, 3 дoмaтa, 4 люти чyшки, 1/2 чаена лъжичка червен пипер.
Начин на приготвяне: Сиренето се нарязва на парчета, които се разпределят в гювечета, покриват се с кръгчета от доматите и с опечените, обелени и почистени от семето пиперки. Поръсват се с половината от разтопеното масло, покриват се с капак и се запичат. След това се прибавят нарязаните люти чушки и останалото разтопено масло, оцветено с червения пипер. Ястието се запича повторно и се поднася веднага.