четвъртък, 23 октомври 2014 г.

ПИЦА С НАДЕНИЦА И ВАРЕНИ ЯЙЦА

ПИЦА С НАДЕНИЦА
И ВАРЕНИ ЯЙЦА

Пица
Продукти: 1 чаена чаша прясно мляко, 15 г мая, 40 г масло, щипкa сол, 250-300 г брашно. 
За пълнежа: 2-3 домата, 200 г наденица, 2-3 твърдо сварени яйца, 200 г кашкавал, черен пипер, чубрица.
Начин на приготвяне: От разтворената в млякото мая, солта, брашното и разтопеното масло се замесва тесто. След като втаса се разточва на кора и се слага в тавичка, намазана с масло, като леко се повдига покрай стените.Доматите се нарязват на тънки филийки и се нареждат върху тестото. Отгоре се слагат наденицата и варените яйца, нарязани на кръгчета. Пицата се поръсва с черен пипер и чубрица и се покрива с нарязания на тънки парченца кашкавал. Пече се около половин час в предварително загрята умерена фурна.

ПИЦА С КОЛБАСИ И ПИПЕРКИ

ПИЦА С КОЛБАСИ
И ПИПЕРКИ

Пица с колбаси
Продукти: 1 чаена чаша прясно мляко, 15 г мая, 40 г масло, щипка сол, около 250 г брашно. 
За пълнежа: 150 г пресен колбас по избор, 250 г домати, 1-2 зелени пиперки, 100 г настърган кашкавал, зехтин или олио, черен пипер, чубрица.
Начин на приготвяне: Маята се размива в хладкото мляко и заедно с маслото, солта и брашното се замесва меко тесто. Оставя се на топло да втаса, разточва се на кора и се разстила в намазана с масло тавичка. Доматите се нарязват на тънки филийки и се нареждат върху поръсеното с малко зехтин тесто. Отгоре се слагат колбасите и пиперките, нарязани на парченца. Поръсват се с черен пипер и чубрица и се покриват с настъргания кашкавал. Пицата се пече около 30 минути в предварително загрята умерена фурна. Поднася се топла.

ПИЦА С ГЪБИ

ПИЦА С ГЪБИ

Пица с колбаси
Продукти: 500 г готово хлебно тесто, 250 г стерилизирани гъби, 150 г кашкавал, 3-4 супени лъжици доматено пюре, 100 г смeтaнa, 1-2 капки лют сос "Табаско", чубрица, майорана.
Начин на приготвяне: Тестото се разстила в намаслена тавичка на тънка кора и се намазва с доматеното пюре, разбъркано с лютия сос. Отгоре се разстилат половината от отцедените и нарязани гъби, поръсват се с настъргания на едро ренде кашкавал и подправките. Слагат се останалите гъби и се покриват със сметаната. Пицата се пече 20-25 минути в умерено силна фурна. Поднася се топла, нарязана на големи триъгълни парчета.

сряда, 22 октомври 2014 г.

ПИЦА С ШУНКА И ПУШЕНО СИРЕНЕ

ПИЦА С ШУНКА
И ПУШЕНО СИРЕНЕ

Пица"Маргарита"
Продукти: 350 г брашпо, 1 чаена чaша прясно мляко, 50 г масло, половин кубче мая, щипка сол. 
За пълнежа: 4-5 дoмата, 200 г шунка, 100-120 г кашкавал, 100 г пушенo сирене, чубрица, джоджен.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря в затопленото прясно мляко. Прибавят се брашното, разтопеното масло и солта и се замесва меко тесто. Оставя се за малко да втаса, разточва се на кора и се слага в тавичка намазана с масло. Доматите се обелват, настъргват се на ренде, посоляват се на вкус и се задушават на слаб огън, докато им се поизпари сокът. Тестото се намазва с доматения сос и върху него се нарежда шунката, нарязана на кубчета. Отгоре се разстилат кашкавалът и пушеното сирене, настъргани на едро ренде и се поръсват с чубрица и джоджен.
Пицата се пече около 30 минути в предварително нагрята фурна.

ПИЦА С ШУНКА И МАСЛИНИ

ПИЦА С ШУНКА И МАСЛИНИ

Пица "Маргарита"
Продукти: 250 г брашно, 15 г мая, 4 супени лъжици олио или зехтин, щипка захар, сол. 
За гарниране: 5 дoмата, 2 тънки резена шунка, 10-12 черни маслини, 2-3 глави лук, 2-3 супени лъжици настърган кашкавал.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря със захарта в 3 супени лъжици вода. Прибавят се брашното, олиото, солта и още малко топла вода и се замесва меко тесто, което се разстила в намазана с олио тавичка. Лукът се нарязва на пръстенчета и се нарежда върху тестото. Отгоре се слагат кръгчета необелени домати и шунката, нарязана на ивици. Пицата се гарнира с маслините, почистени от костилките, поръсва се с настъргания кашкавал и малко зехтин и се пече 15 минути при температура 230°С.
Поднася се топла.

ПИЦА С КАШКАВАЛ

ПИЦА С КАШКАВАЛ

Пица с колбаси
Продукти: 250 г брашно, 15 г мая, 4 супени лъжици oлиo или зехтин, щипка захар, сол. За гарниране: 4 супени лъжици доматенo пюре, 5 домата, 1 глава лук; 1 чаена лъжичка сушен риган, 5-6 листа градински чай, 50 г кашкавал, зехтин, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Маята и захарта се разтварят в 3 супени лъжици хладка вода. След 5 минути се замесва тесто от брашното, олиото, разтворената мая, щипка сол и още малко топла вода. Омесва се добре и се оставя да втаса 15-20 минути. Доматеното пюре се разбърква с ригана, градинския чай и настъргания лук. Прибавят се обелените, нарязани на дребни парченца и почистени от семките домати. Посолява се. Сместа се оставя да престои 30 минуrи.
Тестото се разтегля на тънка кора и се слага в намаслена тавичка. Намазва се с доматения сос и
отгоре се нарежда кашкавалът, нарязан на тънки парченца. Пицата се поръсва с черен пипер и малко зехтин и се пече 15 минути в загрята до 230°С фурна.

МАКАРОНИ С КАЙМА НА ФУРНА

МАКАРОНИ С КАЙМА НА ФУРНА

Макарони
Продукти: 300 г макарони, 300 г нетлъста кайма, 150-200 г настърган кашкавал, 300 г готов доматен сос, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се смесва с по-голямата част от доматения сос, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се задушава леко в тиган. Макароните се сваряват във вряща подсолена вода и се отцеждат. Нареждат се на пластове в тавичка, посипана с настърган кашкавал, като помежду им се разпределят задушената кайма и останалият кашкавал. Ястието се залива с останалия доматен сос и се запича няколко минути в гореща фурна. Поднася се веднага.

МАКАРОНИ С ГЪБИ И КАШКАВАЛ

МАКАРОНИ С ГЪБИ
И КАШКАВАЛ

Макарони
Продукти: 300 г макарони, 150 г гъби, 80-100 г настърган кашкавал, 100 г масло или маргарин, 400 г готов доматен сос, сол.
Начин на приготвяне: Почистените и нарязани гъби се задушават в част от маслото заедно с малко доматен сос. Макароните се сваряват в голямо количество вряща подсолена вода, отцеждат се и се разбъркват с останалото разтопено масло и настъргания кашкавал. Прехвърлят се в чиния за сервиране и в средата им се прави вдлъбнатина, която се запълва със задушените гъби. Ястието се поднася топло, като отделно се сервира останалият доматен сос.

МАКАРОНИ С ВАРЕНИ ЯЙЦА

МАКАРОНИ С ВАРЕНИ ЯЙЦА

Макарони
Продукти: 400 г макарони, 4 твърдо сварени яйца, 200 г шунка, 2-3 супени лъжици зехтин или олио, 1 дафинов лист, щипка сушена мащерка, сол.
Начин на приготвяне: Обелените яйца се настъргват на едро ренде, а шунката се нарязва на дребни кубчета. Макароните се варят около 15 минути във вряща подсолена вода заедно с мащерката и дафиновия лист. След това се отцеждат добре и се смесват със зехтина и ситно нарязаната шунка. Прехвърлят се в чиния за сервиране и се поръсват с настърганите яйца. Поднасят се топли.

МАКАРОНИ С ПРАЗ

МАКАРОНИ С ПРАЗ

Макарони
Продукти: 400 г макарони, 3 стръка праз, 1 глава лук, 200 г сирене, 80-100 г масло, 50 г сметана, 150 мл бяло вино, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Изчистеният и ситно нарязан праз се задушава с половината от маслото. Добавят се ситно нарязаният лук, виното, сол и черен пипер на вкус. Сместа се задушава на слаб огън около 20 минути. Накрая се прибавят сметаната и ситно нарязаният магданоз. Макароните се сваряват в голямо количество вряща подсолена вода. Отцеждат се и докато са още горещи, се разбъркват с останалото масло. Смесват се с праза и се поднасят, поръсени с настърганото сирене.