петък, 24 октомври 2014 г.

ПИТКА С КИСЕЛО МЛЯКО

ПИТКА С КИСЕЛО МЛЯКО

Продукти: 800 г брашно, 3 супени лъжици олио, 2 чаени чаши кисело мляко, 1/2 чаена лъжичка захар, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 3 яйца.
Начин на приготвяне: От брашното, олиото, киселото мляко, в което са прибавени захарта, солта и содата, и 2 яйца се замесва меко тесто. Омесва се добре и се оставя да престои 1 час на топло. След това се премесва и се оформя на питка, която се слага в намаслена тавичка. Намазва се с разбито яйце и се пече в умерена фурна. Питката се изважда още гореща, напръсква се със студена вода и се увива в кърпа, за да омекне.

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

ПИТКА

ПИТКА

Хляб
Продукти: l кг брашно, 20 г мая, 1 равна супена лъжица захар, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, 2 супeни лъжици олио, 1 чаена лъжичка сол. 
Начин на приготвяне: Маята се размива в малко хладка вода и се смесва със захарта и 2-3 супени лъжици брашно. Оставя се на топло да втаса. Брашното се пресява два пъти, слагат се солта, содата, бухналата мая и около 3 чаени чаши хладка вода. Омесва се меко тесто. Към края ръцете се потапят в олиото и тестото се размесва, докато го поеме. Разстила се в намаслена тава и се оставя на топлода втаса.
Питката се пече в умерена фурна.

МАЛКИ ПИЦИ СЪС СИРЕНЕ И ДОМАТИ

МАЛКИ ПИЦИ СЪС СИРЕНЕ
И ДОМАТИ

Пица
Продукти: 500 г готово тесто за пица (приготвено по някоя от гориите рецепти), 400 г меко сирене, 1-2 дoмата, 1 чаена лъжичка стрита мащерка, зелени подправки по избор, зехтин, няколко маслини за украса.
Начин на приготвяне: Готовото тесто се накъсва на топчета, от които се оформят питки с диаметър около 10 см. Доматите се нарязват на тънки резенчета или кръгчета. Сиренето се размачква с вилица и се смесва с мащерката. Тестените кръгчета се нареждат в намаслена тава на разстояние едно от друго и се пекат 5-7 минути в предварително загрята фурна. Изваждат се и се оставят да поизстинат. След това се намазват с дебел слой сирене. Отгоре се нареждат по няколко резенчета домати и почистени от костилките маслини. Пиците се поръсват с малко зехтин и ситно нарязани зелени подправки по избор и се пекат още десетина минути. Поднасят се топли.

МАЛКИ ПИЦИ С ГЪБИ

МАЛКИ ПИЦИ С ГЪБИ

Вегетарианска пица
Продукти: 400 г брашно, 1 супена лъжица суха мая, 250 мл вода, 2 супени лъжици разтопено масло, щипка сол. 
За пълнежа: 5-6 дoматa, 150 г стерилизирани гъби, 2-3 скилидки чесън, 250 г пушено сирене, чубрица, зехтин.
Начин на приготвяне: Брашното и сухата мая се смесват. Прибавят се солта, маслото и топлата вода. Замесва се тесто, което се оставя на топло за около 30 минути. Доматите се нарязват на тънки филийки, а гъбите и изчистеният чесън - на ивички. По желание може да се прибавят нарязани на пръстенчета пиперки и лук. Тестото се накъсва на 12 топчета, от които се оформят малки питки. Поръсват се леко със зехтин и отгоре се нареждат зеленчуците. Най-отгоре се слагат по 1-2 парченца пушено сирене, което се наръсват с чубрица. Пиците се пекат около 15 минути в умерена фурна.

ПИЦА С КАЙМА

ПИЦА С КАЙМА

Пица
Продукти: 1 и 1/2 чаени чаши брашно, 1/2 чаена чаша прясно мляко, 1 яйце, 20 г мая, 2-3 супени лъжици олио, щипка сол.
За пълнежа: 3 супени лъжици доматено пюре, 250 г нетлъста кайма, 1 глава лук, 1 чаена чаша стерилизирани гъби, 150 г кашкавал, черен пипер, чубрица, сол.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря в хладкото мляко. В брашното се прави кладенче, прибавят се разбитото яйце, олиото, солта и бухналата мая. Замесва се меко тесто, което се разстила в намаслена тавичка. Каймата се задушава леко в малко мазнина заедно със ситно нарязания лук, черния пипер и чубрицата. Прибавят се ситно нарязаните гъби и сол на вкус и сместа се разбърква добре. Тестото се намазва с доматеното пюре. Върху него се разстила задушената кайма и се поръсва с настъргания кашкавал. Пицата се пече в предварително загрята умерена фурна.

ПИЦА ОТ ХЛЯБ

ПИЦА ОТ ХЛЯБ

Пица
Продукти: 1 франзела, 2-3 яйца, 1/2 чаена чаша кисело мляко, 2-3 супени лъжици доматено пюре, 250 г шунка, 7-8 маслини, 1-2 зелени пиперки (по желание), 200 г настърган кашкавал, босилек или чубрица.
Начин на приготвяне: франзелата се нарязва на тънки филийки, които се нареждат плътно една до друга на дъното на намаслена тавичка: Заливат се със смес от разбитите яйца и киселото мляко и се запичат леко. Получената подложка се намазва с доматеното пюре. Отгоре се нареждат шунката, нарязана на кубчета, и маслините. По желание може да се сложат и нарязани зелени пиперки. Пицата се поръсва с настъргания кашкавал и с босилек или чубрица  Допича се в умерена фурна.

ПИЦА С НАДЕНИЦА И ВАРЕНИ ЯЙЦА

ПИЦА С НАДЕНИЦА
И ВАРЕНИ ЯЙЦА

Пица
Продукти: 1 чаена чаша прясно мляко, 15 г мая, 40 г масло, щипкa сол, 250-300 г брашно. 
За пълнежа: 2-3 домата, 200 г наденица, 2-3 твърдо сварени яйца, 200 г кашкавал, черен пипер, чубрица.
Начин на приготвяне: От разтворената в млякото мая, солта, брашното и разтопеното масло се замесва тесто. След като втаса се разточва на кора и се слага в тавичка, намазана с масло, като леко се повдига покрай стените.Доматите се нарязват на тънки филийки и се нареждат върху тестото. Отгоре се слагат наденицата и варените яйца, нарязани на кръгчета. Пицата се поръсва с черен пипер и чубрица и се покрива с нарязания на тънки парченца кашкавал. Пече се около половин час в предварително загрята умерена фурна.

ПИЦА С КОЛБАСИ И ПИПЕРКИ

ПИЦА С КОЛБАСИ
И ПИПЕРКИ

Пица с колбаси
Продукти: 1 чаена чаша прясно мляко, 15 г мая, 40 г масло, щипка сол, около 250 г брашно. 
За пълнежа: 150 г пресен колбас по избор, 250 г домати, 1-2 зелени пиперки, 100 г настърган кашкавал, зехтин или олио, черен пипер, чубрица.
Начин на приготвяне: Маята се размива в хладкото мляко и заедно с маслото, солта и брашното се замесва меко тесто. Оставя се на топло да втаса, разточва се на кора и се разстила в намазана с масло тавичка. Доматите се нарязват на тънки филийки и се нареждат върху поръсеното с малко зехтин тесто. Отгоре се слагат колбасите и пиперките, нарязани на парченца. Поръсват се с черен пипер и чубрица и се покриват с настъргания кашкавал. Пицата се пече около 30 минути в предварително загрята умерена фурна. Поднася се топла.

ПИЦА С ГЪБИ

ПИЦА С ГЪБИ

Пица с колбаси
Продукти: 500 г готово хлебно тесто, 250 г стерилизирани гъби, 150 г кашкавал, 3-4 супени лъжици доматено пюре, 100 г смeтaнa, 1-2 капки лют сос "Табаско", чубрица, майорана.
Начин на приготвяне: Тестото се разстила в намаслена тавичка на тънка кора и се намазва с доматеното пюре, разбъркано с лютия сос. Отгоре се разстилат половината от отцедените и нарязани гъби, поръсват се с настъргания на едро ренде кашкавал и подправките. Слагат се останалите гъби и се покриват със сметаната. Пицата се пече 20-25 минути в умерено силна фурна. Поднася се топла, нарязана на големи триъгълни парчета.

сряда, 22 октомври 2014 г.

ПИЦА С ШУНКА И ПУШЕНО СИРЕНЕ

ПИЦА С ШУНКА
И ПУШЕНО СИРЕНЕ

Пица"Маргарита"
Продукти: 350 г брашпо, 1 чаена чaша прясно мляко, 50 г масло, половин кубче мая, щипка сол. 
За пълнежа: 4-5 дoмата, 200 г шунка, 100-120 г кашкавал, 100 г пушенo сирене, чубрица, джоджен.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря в затопленото прясно мляко. Прибавят се брашното, разтопеното масло и солта и се замесва меко тесто. Оставя се за малко да втаса, разточва се на кора и се слага в тавичка намазана с масло. Доматите се обелват, настъргват се на ренде, посоляват се на вкус и се задушават на слаб огън, докато им се поизпари сокът. Тестото се намазва с доматения сос и върху него се нарежда шунката, нарязана на кубчета. Отгоре се разстилат кашкавалът и пушеното сирене, настъргани на едро ренде и се поръсват с чубрица и джоджен.
Пицата се пече около 30 минути в предварително нагрята фурна.