понеделник, 27 октомври 2014 г.

ПИТКИ С КАЙМА

ПИТКИ С КАЙМА

Тесто
Продукти: 700 г готово хлебно тесто, 300 г кайма, 100 г сиреие, 2 супени лъжици кисело мляко, 1-2 жълтъка, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Каймата се задушава с малко вода и към нея се прибавят натрошеното сирене, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус. Тестото се разделя на 8 части, които се разточват на кръгчета. Върху половината от тях се разпределя плънката, покрива се с останалите кръгчета и краищата им се притискат, за да се залепят добре. Питките се слагат в намаслена тавичка, намазват се с разбит жълтък и се пекат 25-30 минути в гореща фурна.

БЪРЗИ ПИТКИ

БЪРЗИ ПИТКИ

Тесто
Продукти: 1 кг брaшно, 500 г кисело мляко, 2 яйца,1 кафена чашка олио, 40 г мая, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжичка сол, 1 супена лъжица захар, масло, сирене.
Начин на приготвяне: Маята се размива с малко вода и захар. От брашното, киселото мляко, содата, яйцата, захарта, солта, половината олио и маята се приготвя тесто, което се меси, докато започне да образува шупли. Накъсва се на топчета и от тях се разточват кръгли питки. Нареждат се в намаслена тава, намазват се с останалата мазнина и се пекат в гореща фурна. Докато са още топли, се намазват с масло и се поднасят със сирене. По желание питките могат да се разточат по-тънко и да се прегънат като полумесеци, като в средата им се сложи натрошено сирене или извара.

ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ И ЯЙЦА

ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ
И ЯЙЦА

Тесто
Продукти: 1 и 1/2кг брашно, 700 г кисело мляко, 30 г мая, 3 яйца, 150 г масло, 10 г сода бикарбонат, щипка сол. 
За плънката: 250 г сирене, 3 яйца.
Начин на приготвяне: От брашното, киселото мляко със содата, 2 яйца, размитата мая, разтопеното масло и солта се замесва меко тесто, което се оставя да втаса. Разделя се на 20 питки, които се разточват леко с точилка. Десет от тях се намазват с разбито яйце. Отгоре се слага половината от сиренето, смесено с яйцата. Покриват се с останалите десет питки и краищата се притискат, за да се слепят. Питките се оставят да втасат. Намазват се с разбито яйце и се поръсват с останалото натрошено сирене. Нареждат се в намазана с масло тава и се пекат в умерена фурна.

МАЛКИ ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ

МАЛКИ ПИТКИ
СЪС СИРЕНЕ

Хляб
Продукти: 2 чаени чаши брашно, 1 чаена чаша кисело мляко, 1 чаена чаша натрошено сирене, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 60 г масло, сол.
Начин на приготвяне: Содата се разтваря в киселото мляко и заедно с брашното, натрошеното сирене и щипка сол се замесва меко тесто. От него се късат парчета и се оформят
малки питки. В средата на всяха питка се прави вдлъбнатина и се поставя по едно парченце масло. Питките се пекат до розово.

СОДЕНА ПИТКА

СОДЕНА ПИТКА

Хляб
Продукти: 700-800 г брашно, 1 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена чаша кисело мляко, 1 винена чаша вода.
Начин на приготвяне: В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат содата и солта, разбъркани в киселото мляко. Налива се водата и се замесва тесто. Меси се десетина минути и се оформя на питка. Слага се в намазана с мазнина тавичка, набожда се с вилица, намазва се с вода или разбит жълтък и се пече около 30 минути в умерена фурна.

петък, 24 октомври 2014 г.

ПИТКА СЪС СИРЕНЕ

ПИТКА СЪС СИРЕНЕ

Продукти: 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 250 г сирене, 70 г масло, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат.
Начин на приготвяне: В пресятото брашно се прави кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, киселото мляко, разбъркано със содата, и натрошеното сирене. Всичко се омесва много добре. Полученото тесто се удря 30-40 пъти в масата. След това се разстила в тава, намазана с масло. Правят се няколко вдлъбнатини с пръст и в тях се слага нарязаното на парченца масло. Питката се пече в по-силна фурна. Още топла, се изважда от тавата и се увива в кърпа, за да омекне.

ПИТКА С КИСЕЛО МЛЯКО

ПИТКА С КИСЕЛО МЛЯКО

Продукти: 800 г брашно, 3 супени лъжици олио, 2 чаени чаши кисело мляко, 1/2 чаена лъжичка захар, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 3 яйца.
Начин на приготвяне: От брашното, олиото, киселото мляко, в което са прибавени захарта, солта и содата, и 2 яйца се замесва меко тесто. Омесва се добре и се оставя да престои 1 час на топло. След това се премесва и се оформя на питка, която се слага в намаслена тавичка. Намазва се с разбито яйце и се пече в умерена фурна. Питката се изважда още гореща, напръсква се със студена вода и се увива в кърпа, за да омекне.

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

ПИТКА

ПИТКА

Хляб
Продукти: l кг брашно, 20 г мая, 1 равна супена лъжица захар, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат, 2 супeни лъжици олио, 1 чаена лъжичка сол. 
Начин на приготвяне: Маята се размива в малко хладка вода и се смесва със захарта и 2-3 супени лъжици брашно. Оставя се на топло да втаса. Брашното се пресява два пъти, слагат се солта, содата, бухналата мая и около 3 чаени чаши хладка вода. Омесва се меко тесто. Към края ръцете се потапят в олиото и тестото се размесва, докато го поеме. Разстила се в намаслена тава и се оставя на топлода втаса.
Питката се пече в умерена фурна.

МАЛКИ ПИЦИ СЪС СИРЕНЕ И ДОМАТИ

МАЛКИ ПИЦИ СЪС СИРЕНЕ
И ДОМАТИ

Пица
Продукти: 500 г готово тесто за пица (приготвено по някоя от гориите рецепти), 400 г меко сирене, 1-2 дoмата, 1 чаена лъжичка стрита мащерка, зелени подправки по избор, зехтин, няколко маслини за украса.
Начин на приготвяне: Готовото тесто се накъсва на топчета, от които се оформят питки с диаметър около 10 см. Доматите се нарязват на тънки резенчета или кръгчета. Сиренето се размачква с вилица и се смесва с мащерката. Тестените кръгчета се нареждат в намаслена тава на разстояние едно от друго и се пекат 5-7 минути в предварително загрята фурна. Изваждат се и се оставят да поизстинат. След това се намазват с дебел слой сирене. Отгоре се нареждат по няколко резенчета домати и почистени от костилките маслини. Пиците се поръсват с малко зехтин и ситно нарязани зелени подправки по избор и се пекат още десетина минути. Поднасят се топли.

МАЛКИ ПИЦИ С ГЪБИ

МАЛКИ ПИЦИ С ГЪБИ

Вегетарианска пица
Продукти: 400 г брашно, 1 супена лъжица суха мая, 250 мл вода, 2 супени лъжици разтопено масло, щипка сол. 
За пълнежа: 5-6 дoматa, 150 г стерилизирани гъби, 2-3 скилидки чесън, 250 г пушено сирене, чубрица, зехтин.
Начин на приготвяне: Брашното и сухата мая се смесват. Прибавят се солта, маслото и топлата вода. Замесва се тесто, което се оставя на топло за около 30 минути. Доматите се нарязват на тънки филийки, а гъбите и изчистеният чесън - на ивички. По желание може да се прибавят нарязани на пръстенчета пиперки и лук. Тестото се накъсва на 12 топчета, от които се оформят малки питки. Поръсват се леко със зехтин и отгоре се нареждат зеленчуците. Най-отгоре се слагат по 1-2 парченца пушено сирене, което се наръсват с чубрица. Пиците се пекат около 15 минути в умерена фурна.