вторник, 23 декември 2014 г.

АГНЕШКИ ШИШ ПО СТРАНДЖАНСКИ

АГНЕШКИ ШИШ ПО СТРАНДЖАНСКИ

АГНЕШКИ ШИШОВЕ
Продукти: агнешко месо 1 кг, агнешки дреболии 300 г, краве масло 50 г (2 супени лъжици), черен пипер 10 зърна, червен пипер 10 г (1 супена лъжица), сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото и дреболиите се нарязват на дребни парченца, посоляват се и се поръсват с червения и черния пипер, разбъркват се и се оставят да престоят 1-2 часа. След това се нанизват на дървен шиш, като се слага месо, дробче, месо, бъбрек, месо, момица, месо, дробче и т.н., и се пекат на жар.

АГНЕ, ПЪЛНЕНО СЪС ЗРЯЛ ФАСУЛ ПО БЕРКОВСКИ

АГНЕ, ПЪЛНЕНО СЪС ЗРЯЛ ФАСУЛ ПО БЕРКОВСКИ

АГНЕШКО ПЕЧЕНО
Продукти: 1 агне, зрял фасул 1 кг (5 чаени чаши), пресен кромид лук 3 връзки, растително масло 200 мл (1 чаена чаша), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), магданоз 2 връзки, черен пипер и сол на вкус, растително масло за намазване на агнето 100 мл (1/2 чаена чаша).
Начин на приготвяне: Фасулът се сварява до омекване и се посолява. В мазнината се задушава нарязаният на дребно лук, а след това се прибавят червеният пипер, черният пипер, сварените и нарязани на малки парченца вътрешности на агнето, фасулът, ситно нарязаният магданоз и сол на вкус. Със сместа, след като се разбърка добре, се пълни агнето, предварително измито и осолено отвътре и отвън. Зашива се коремният отвор, след което агнето се намазва с мазнината и се пече в умерено гореща фурна.

вторник, 9 декември 2014 г.

КАВЪРМА НА ПЛОЧА ОТ СТРАНДЖАТА

КАВЪРМА НА ПЛОЧА ОТ СТРАНДЖАТА

Продукти: свинско месо от филето 750 г, кромид лук 150 г (2 глави), лютиви пиперки 5 бр., пресни гъби 150 г (1 чаена чаша), мазнина 50 г (1/4 чаена чаша), вино 50 мл (1/4 чаена чаша), червени домати 150 г (2-3 бр.), магданоз 1 връзка, чубрица, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне:  


Месото (за предпочитане е да бъде прясно осолено) се начуква, както за шницел, посолява се и се пече върху плочата на печката, предварително намазана с мазнина.
Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване. Прибавят се ситно нарязаните гъби, домати и лютиви пиперки и също се задушават до омекване. Посоляват се и се разбъркват с виното, чубрицата и магданоза.
Изпеченото филе се нарязва на ивици, върху всяка от които се поставя по малко от задушената смес.