вторник, 23 декември 2014 г.

АГНЕШКО ГОРСКИ КЕБАП

АГНЕШКО ГОРСКИ КЕБАП

/от Стражджанско/
АГНЕШКО ГОРСКИ КЕБАП
Продукти: агнешко месо 1 кг (от предната част), мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), моркови 50 г (1 бр.), целина 50 г (1/2 глава), пресен кромид лук 3-4 връзки, доматено пюре 10 г (1 чаена лъжичка), брашно 10 г (1 супена лъжица), вино 200 мл (1 чаена чаша), сол, джоджен, чубрица, черен пипер и магданоз на вкус. 

Начин на приготвяне: Месото, нарязано на дребни парчета, се запържва леко в мазнината. В същата мазнина след изваждането на месото се задушават до омекване морковите и целината, нарязани на дребни кубчета. След това се прибавя ситно нарязаният лук и също се задушава до омекване. Слага се доматеното пюре и се връща месото. Прибавят се брашното, виното и подправките. Ястието се залива с 1 чаена чаша бульон или топла вода, посолява се и се оставя да ври на тих огън. След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязан магданоз.

АГНЕШКИ ШИШ-КЕБАП С ГЪБИ

АГНЕШКИ ШИШ-КЕБАП С ГЪБИ

/от Смолян/

АГНЕШКИ ШИШОВЕ
Продукти: агнешко месо 1 кг, пиперки 250 г (4-5 бр.), пресни гъби 250 г (1 и 1/2 чаени чаши), сол, червен и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на по-дребни парчета, посолява се, поръсва се с червения и черния пипер и се разбърква. Пиперките се почистват от дръжките и семето и се нарязват на парчета. Гъбите се почистват добре и се измиват. На дървен шиш се нанизват последователно месо, гъба, пиперка, месо и т.н. Пекат се на жар, като шишът се върти бавно. Поднасят се с прясна салата.