понеделник, 17 февруари 2014 г.

Сладкиш с шоколадов сироп

Сладкиш с шоколадов сироп

Продукти: За блата: 3 яйца, 12 супени лъжици захар, 16 супени лъжици брашно, 1 пакетче краве масло, 1 бакпулвер, 1 супена лъжица ром.
За шоколадовия сироп: 1 пакетче краве масло, 2 чаши захар, 2 ванилии, 2 супени лъжици какао, 2 супени лъжици ром, 150 мл вода.
За поръсване: кокосово брашно
Начин на приготвяне: Маслото се разбива със захарта, брашното, яйцата и бакпулвера. Правоъгълна тавичка се намазва с масло или се застила с хартия и сместа се изсипва в нея. Повърхността се заглажда. Пече се около 20–30 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Проверява се с клечка за зъби, която трябва да излиза суха от сладкиша при пробождането му. Изпеченият сладкиш се изважда, охлажда се и се нарязва на правоъгълници. Приготвя се сиропът, катопродуктите без рома се кипват при постоянно бъркане. Отстранява се от огъня и се ароматизира с рома. Сладкишът се залива със сиропа и се поръсва с кокосово брашно.

Шоколадов сладкиш без печене

Шоколадов сладкиш без печене

Продукти: 275 г тъмен шоколад, 175 г краве масло, 4 супени лъжици рафиниран петмез, 2 супени лъжици ром, 175 г обикновени бисквити, 50 г смлени орехови ядки, 100 г едро нарязани захаросани череши.
За глазурата: 25 г бял шоколад за гарниране.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява на водна баня с маслото, петмеза и рома. Бисквитите се натрошават на ситно и се прибавят към шоколадовата смес заедно с орехите и черешите. Правоъгълна тавичка се намазва с масло или се застила с хартия и сместа се изсипва в нея. Повърхността се заглажда и се сладкишът се оставя да се охлади 2 часа. Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня и се залива сладкишът. Оставя се да се втвърди. Преди сервиране се нарязва на 16 парчета.

Шоколадови кифлички с бадеми

Шоколадови кифлички с бадеми

Продукти: 100 г краве масло, 250 г захар, 150 г шоколад, 200 г бадемови ядки.
Начин на приготвяне: Ядките се натрошават и се запичат леко. Маслото се смесва със захарта на слаб огън. Прибавят се бадемите и разтопеният на водна баня шоколад. Взема се малко от сместа – с големината на орех, и се оформя като кифличка. Кифличките се нареждат в намазана с масло тавичка и се пекат 15 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Охлаждат се.
Забележка: Вместо кифлички, от сместа могат да се изпекат топчета.

неделя, 16 февруари 2014 г.

Сладки с бадеми

Сладки с бадеми

Продукти: 2 белтъка, 80 г захар, 100 г шоколад, 40 г грис, 150 г бадеми.
За глазурата: 100 г шоколад, 30 г краве масло.
Начин на приготвяне: Белтъците се разбиват на сняг, прибавя се захарта и се бие, докато сместа се втвърди. Постепенно се сипват грисът, настърганият на ренде шоколад и нарязаните бадеми. Намазана с олио тавичка се покрива с пергаментова хартия и с лъжица се сипва на малко разстояние от сместа. Пекат се около 25 мин в предварително загрята слаба фурна. Охлаждат се и се намазват с глазурата от разтопения с маслото шоколад

Шоколадови сладки с банани

Шоколадови сладки с банани

Продукти: 175 г тъмен шоколад, 175 г маргарин, 2 узрели обелени банана, 2 яйца, 125 г брашно, 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, 125 г захар, 1/2 чаена лъжичка сол, 200 г сварени кестени
За шоколадовата заливка: 100 г тъмен шоколад, 25 г маргарин.
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава и се разтопява на водна баня заедно с маргарина. Бананите се смачкват, слагат се разбитите яйца и се доразбива на пюре. Прибавят се брашното, бакпулверът, солта и захарта, а веднага след това и разтопеният шоколад. Слагат се и кестените, като се отделят няколко. Сместа се изсипва в намазана с маргарин правоъгълна тавичка и с отделените кестени се запълват евентуалните празнини. Пече се 25–30 мин в предварително загрята до 160 °С фурна. Охлажда се, нарязва се на квадрати и се залива с разтопения с маргарина шоколад за заливката. Оставя се да се стегне и се нарязва по предварителните разрези.

Шоколадово-млечни сладки

Шоколадово-млечни сладки

Продукти: 2 яйца, 50 г пудра захар, 50 г брашно, 1 1/2 супени лъжици какао, 4 супени лъжици
кайсиев конфитюр, 150 мл сметана, захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Две тави се намазват с масло и се застилат с хартия за печене. Яйцата се разбиват със захарта, брашното се пресява с какаото. С лъжица се изсипва внимателно брашното при яйцата, като се бърка непрекъснато до получаването на гладка смес. С лъжицата се изсипват на разстояние кръгчета върху хартията в тавите. Пекат се 6–8 мин в предварително загрята силна (200 °С) фурна. Охлаждат се. Разрязват се на две. Върху плоската (разрязаната) страна се намазва конфитюр и отгоре се шприцова сметана. Кръгчетата се сгъват наполовина и се поръсват със захар.

Торта „Блек форест”

Торта „Блек форест”

Продукти: 3 супени лъжици какао, 225 г неосолено краве масло, 225 г захар, 225 г брашно с 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, 4 яйца.
За крема и украсата: 410 г череши от компот, 1 чаена лъжичка нишесте, 3 супени лъжици бренди, 450 мл пълномаслена сметана, 100 г настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Две кръгли форми или тавички с диагонал 20 см се намазват с масло и се застилат с хартия за печене. Какаото се разтваря в 75 мл гореща вода. С миксер се разбиват маслото и захарта, постепенно се прибавят брашното и яйцата. Накрая се слага и разтвореното како. Сместа се разпределя в двете форми и се пече 20–25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което блатовете се обръщат върху решетка, за да доизстинат. Черешите се отцеждат, като се запазват 90 мл от течността, а останалата се загрява. Нишестето се размива с 15 мл студена вода и се прибавя към течността от компота. Вари се 1–2 мин до сгъстяване. Прибавя се 1 супена лъжица от брендито и се охлажда. Всеки блат се разрязва хоризонтално на две. Поръсват се с останалото бренди. Сметаната се разбива на крем. Запазват се 8 череши за украса, а останалите се разрязват на две и се почистват от костилките. Всеки блат се поръсва с малко от отделената течност от компота, намазва се с със сметана, от която се отделя за покриване на тортата, и се украсява с няколко череши. Нареждат се един върху друг, като цялата торта се намазва с отделената сметана. Поръсва се с настъргания шоколад, който се притиска леко към сметаната, и се украсява с целите череши.

Торта с ягоди

Торта с ягоди

Продукти: 300 г бял шоколад, 300 мл сметана, 400 г тъмен шоколад, 300 г ягоди.
Начин на приготвяне: Белият шоколад се стопява на водна баня с половината сметана. Охлажда се. През това време тъмният шоколад се натрошава на едри парчета и се слага на дъното на форма за торта, застлана с хартия за печене. Останалата сметана се разбива и се прибавя към белия шоколад. Изсипва във формата върху начупения тъмен шоколад и се заглажда повърхността. Захлупва се и се замразява 5–6 часа или една нощ. 30 мин преди сервиране се изважда от фризера или камерата и се оставя в хладилника. Поръсва се със захар и преди сервирането се нареждат ягодите, разрязани на две.

Торта „Бобо” за рожден ден

Торта „Бобо” за рожден ден

Продукти: За блата: 200 мл бира тъмна бира, 170 г брашно, 2 разбити яйца, 290 г кафява захар, 60 г какао, 115 г маргарин, 1/4 чаена лъжичка бакпулвер, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.
За глазурата: 2 супени лъжици тъмна бира, 115 г пресята пудра захар, 115 г шоколад за готвене,
60 г краве масло, 1 пакет готова бяла захарна глазура.
Начин на приготвяне: Маргаринът се разбива със захарта и постепенно се прибавят яйцата. В друг съд се смесват брашното, бакпулверът и содата. В трети съд се слага какаото и се залива с бирата. Прибавя се малко от какаовата смес в маслената, след което се прибавя и същото количество брашнена смес. Процесът се повтаря до пълното омесване на продуктите. Сместа се разделя в две намазани с масло или олио и покрити с хартия за печене форми за торта или тавички. Пече се около 30–35 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изваждат се блатовете и се охлаждат 5 мин, след което се обръщат върху решетка, за да доизстинат. Приготвя се глазурата, като шоколадът се разтопява и се смесва с бирата. Прибавя се разбитото масло, охлажда се 5 мин, след което се прибавя захарта. Още преди да е изстинала сместа, се намазват двата блата, слепват се и се покриват отгоре с бялата глазура. Отгоре се нанася бялата захарна глазура и се оставя да се стегне. Нареждат се необходимия брой свещички.

Орехова торта

Орехова торта

Продукти: За блата: 120 г брашно, 70 г краве масло, 50 г пудра захар, 2 жълтъка, щипка сода бикарбонат, ванилия.
За ореховата плънка: 4 белтъка, 120 г захар, 140 г смлени орехови ядки, 50 г настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява със содата и захарта и се замесва тесто с нарязаното омекнало масло, ванилията и жълтъците. Оставя се 1/2 час на хладно, разточва се на кръг с размера на формата за торта и се охлажда отново. През това време се приготвя плънката, като се разбиват белтъците, постепенно се прибавя захарта, а след това се слагат ядките и настърганият шоколад. Изсипва се върху охладеното тесто. Пече се в слаба фурна.