петък, 20 декември 2013 г.

Свинки пържоли с лук

Свинки пържоли с лук

Необходими продукти:

  • 800 - 1000 г свински врат без кост
  • 2 - 3 средно големи глави лук
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 2 - 3 зрънца бахар

Начин на приготвяне:

Поръсете пържолите със сол и пипер на вкус. Поставете ги в съд, а между тях наредете нарязания на кръгчета лук и зрънцата бахар. Оставете ги в хладилника да престоят 2 - 3 часа. Опечете пържолите на скара. Отделно можете да опечете лука за гарнитура. По желание можете да поднесете с пресни картофи или картофено пюре.

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Прясно зеле с агнешко месо

Прясно зеле с агнешко месо

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1 кг агнешко месо
  • 2 средно големи зелки
  • 6-8 с.л. олио
  • 2-3 средно големи глави лук
  • 600 гр домати
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • кимион
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Месото се нарязва на средно големи парчета, запържва се в олиото, прибавя се нарязания лук и се запържва. Нарязване на дребно зелето, осолява се и се оставя да престои 30-40 минути. Когато месото добие златист цвят, се прибавя червеният пипер, слага се зелето, залива се с 1 ч.ч. тореща вода  и се вари на слаб огън. Обелвате доматите, нарязвате ги на дребни порченца и ги прибавяте съм зелето. Ястието се оставя да се свари добре, разбърквате от време на време и се поръсва с кимион.

неделя, 15 септември 2013 г.

Бифтек с макарони

Бифтек с макарони

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1 кг кайма
  • 500 г макарони
  • 150 г настърган кашкавал
  • 100 гр олио
  • 60 гр галета
  • 40 гр брашно
  • 5 средно големи яйца
  • 2-3 домата
  • 1 с.л. оцет 
  • 2 глави лук 
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • щипка кимион

За соса - 3-4 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 1/2 чаена чаша прясно мляко, сол на вкус, черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

   Каймата се размесва с две яйца, ситно нарязан лук и магданоз, сол, черен пипер, кимион, оцет и 1/2 ч.ч. вода. Сместа се разделя на 4 части, от които се оформят 4 бифтека.
Овалват се в галета, после в брашно и се пържат от двете страни в олиото до добиване на хубав златист цвят. Макароните се сваряват в леко подсолена вода, отцеждат се и се изсипват в тенджера. Заливат се със запърженото масло и се поръсват с настъргания кашкавал. Сосът се приготвя, като маслото и брашното се бъркат на огъня,  докато се получи пенлива смес. Прибавя се млякото и се бие, докато се сгъсти. Изпържените бифтеци се сервират, като върху всеки се слага по едно кръгче домат и кръгче сварено яйце. Около всеки бифтек се смага от макароните и се заливат със соса.

четвъртък, 12 септември 2013 г.

Гарнирана пита с лук и аншоа

Гарнирана пита с лук и аншоа

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 200 г брашно
  • 100 г чисто масло
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/4 ч.л. сол
  За гарнигурата  - 300 г лук, 50 г. масло, 12 филета от аншоа, 2-3 средно големи домата, сол на вкус, 120 г маслини, черен пипер, 2-3 сладки и зелени чушки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  Смесвате брашното, маслото и солта, кото притривате много добре между пръстите си и дланите си. Към получената смес се прибавяте вода и се замесва тесто, което оставете да престои на студено. Разточвате кора с големината на тавичката, намазвате обилно с масло, и слагате кората в тавичката. Нарязвате лукът и сладкия пипер на кръгчета, които  пържите 2-3 минути в масло, прибавяте 1 -2 с.л. вода, сол на вкус, черен пипер и се задушава още 1-2 минути. След което изсипвате върху тестото и отгоре подреждате филетата аншоа в кръг като часовник, поръсвате и нарязаните на ленти маслини, слагате и кръгчета пресни домати. Питата печете в умерена фурна 20-25 минути, до появата на златист цвят.

сряда, 11 септември 2013 г.

Дроб на шишче

Дроб на шишче

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1,5 кг. черен дроб
  • 200 гр. сланина
  • 2-3 пресни лимона
  • 8-10 средно големи картофа
  • 4-6 пресни тиквички
  • олио
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Дробът се овалва хубаво в брашно и се изпържва. В същата мазнина се изпържват нарязаните на кръгчета картофи, след което дробът и картофите се осоляват и се поръсват с червен и черен пипер. Дробът се нарязва на дребни парченца, лимоните се нарязват на тънки кръгчета, сланината на парченца. На приговените шишчета се нанизват последователно половин кръгче от лимон, парченце сланина, парченце дроб, парченце картоф и повтаряте докато напълните шишчето. Шишчетата се сервират с гарнитура от задушени тиквички в масло.

сряда, 28 август 2013 г.

Картофена супа и сирене

Картофена супа и сирене

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 8-10 средно големи картофа
  • 150-200 гр сирене
  • 35-40 гр. масло
  • сол на вкус
  • 1 лимон
  • черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелвате картофите, нарязвате ги на кубчета и ги варите в подсолена вода.
Прибавяте натрошеното сирене и супата се вари 12-15 минути. на среден огън.
Готовата супа се поднася с маслото, поръсена с черен пипер и нарязани парчета свеж лимон.

Картофена супа с лук

Картофена супа с лук

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 8-10 средно големи картофа
  • 100-120 г. масло
  • 1-2 глави лук
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 5-6 склидки чесън
  • 1 ч.л. червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелвате картофите, нарязвате ги на едро и ги сварявате в подсолена вода. Отцеждат се, пасирате и връщате в бульона от варенето.
В маслото се задушава до златисто нарязаният на дребно лук, прибавяте червеният пипер и изсипвате при картофите. Супата се вари 15-18 минути на среден огън и поднасяте със счукания чесън и подправяте с оцет.

понеделник, 26 август 2013 г.

Сърнели с ориз

Сърнели с ориз

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 1-1 1/2 кг сърнели
  • 2 1/2 ч.ч ориз
  • 4-5 средно големи домата от консерва
  • 2-3 моркова
  • олио
  • 4-6 склидки чесън
  • червен пипер
  • 1 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязване на дребно гъбите с чесъна и ситно нарязания морков, запържвате в тавичка. След омекването им, се прибавя добре измитият ориз. Запържва се няколко минути, като се бърка постоянно, добавя се черният пипер, сол и нарязаните на ситно домати. Заливате с 1000-1200 мл вода и слагате ястието в предварително загрята фурна на 180-200 градуса и запичате докато стане готово ястието около 25-30 мин. След като се опече, се поръсва с нарязан пресен магданоз.

Гъби с доматен сос

Гъби с доматен сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 650-700 гр.пресни гъби /печурки/
  • 5-6 средно големи домата
  • 1 стрък праз
  • черен пипер 
  • сол на вкус
  • олио
  • 1 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измивате много добре гъбите, нарязвате на едро и ги запържвате добре в олио. Прибавяте нарязания на дребно праз и пържите заедно с гъбите. Добавяте изчистените и нарязани на дребно домати. При сгъстяване на сосът, добавяте солта и  чирният пипер и поръсвате с нарязаният на дребно магданоз.

Мусаки

Мусака от маслини и гъби

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 450-500  гр.гъби
  • 4-5 средно големи глави лук
  • 150 гр. ориз
  • 2-3 моркова
  • 5-6 средо големи моркова
  • 100-120 гр маслини
  • 5-6 с.л. доматено пюре от консрва
  • чубрица
  • сол на вкус
  • олио
НАЧИН НА ПРИГОВЯНЕ

Всички зеленчуци се нарязват на едро. Изсипват се в гювеч или тавичка, слага се олио около 2-3 кафени чаши  вода и се поливат с доматеното пюре, резредено с 1 ч.ч. вода. Захлюпва се и се пече в умерена фурна.