понеделник, 26 август 2013 г.

Мусаки

Мусака от маслини и гъби

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 450-500  гр.гъби
  • 4-5 средно големи глави лук
  • 150 гр. ориз
  • 2-3 моркова
  • 5-6 средо големи моркова
  • 100-120 гр маслини
  • 5-6 с.л. доматено пюре от консрва
  • чубрица
  • сол на вкус
  • олио
НАЧИН НА ПРИГОВЯНЕ

Всички зеленчуци се нарязват на едро. Изсипват се в гювеч или тавичка, слага се олио около 2-3 кафени чаши  вода и се поливат с доматеното пюре, резредено с 1 ч.ч. вода. Захлюпва се и се пече в умерена фурна.


МУСАКА С ЮФКА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
  • 500-600 гр. кайма
  • 250 гр. юфка
  • 200-250 гр. сирене
  • 1 с.л. мащерка
За соса: 2 ч.ч. прясно мляко, 25-30 гр. масло, 2 средно големи моркова, 2-3 средно големи глави лук, 1 резен целина, 2-3 с.л. доматено пюре, 1 с.л червен пипер, сол на вкус, черен пипер, бульон.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Каймата се запържва за  10-15 минути. Юфката се сварява в подсолена вода, отцежда се и се смесва с натрошеното сирене. Сосът се приготвя, като се запържва нарязаният на дребно лук в маслото, осолява се, прибавят се нарязаните парченца морков и целина, доматеното пюре също се прибавя размито в малко вода, червен пипер и подправките. Залива се с бульона и се вари на умерен огън 40-50 минути. В намазана с масло тавичка се сипва малко от соса, след това половината от юфката, изсипва се каймата, полива се със соса, поръсва се с мащерка и най-отгоре се покрива с останалата юфка. Обилно се залива с останалия сос и се пече 30-35 минути на умерен огън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар