Ястия със свинско месо



Ароматни свинки хапки

ПРОДУКТИ:

·        1 кг крехко свинско месо
·        1 кубче бульон от гъби
·        2 средно големи глави лук
·        5 – 6 скилидки чесън
·        1 – 2 дафинови листа
·        1 чаена чаша домати от консерва / обелени /
·        2 – 3 зърна бахар
·        Черен пипер
·        250 – 300 гр пресни печурки
·        Малко краве масло
·        Сол на вкус


  НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме месото на хапки и го сваряваме в леко посолена вода, заедно с кубчето бульон от гъби и сетно нарязания лук. Добавяме почистения и нарязан на дребно чесън. Когато месото е почти сварено, изсипваме го в съд от йенско стъкло, добавяме доматите, нарязани на ситно, бахара, черния пипер и предварително нарязаните и задушени в малко краве масло гъби. Доливаме от бульона, похлупваме ястието и задушаваме във фурната.
Поднасяме с пюре от картофи и задушен с краве масло ориз.
------------------------



Свинско със зеле



ПРОДУКТИ:



- 1 кг свинско месо без кост; 120 г свинска мас; 100 г сланина; 1 бр кисело зеле; 300 г зелев сок; Червен пипер; Черен пипер; 1 глава чесън; Ким; Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

- Нарязваме месото на порции и го посоляваме. Поръсваме с ким. Оставяме да престои 30 минути. Нарязваме сланината на парченца и я слагаме в тенджерата. Покриваме със зелеви листа  и върху тях нареждаме месото. Поръсваме с червения и черен пипер и нарязани скилидки чесън. Останалото кисело зеле нарязваме ситно и слагаме отгоре, а върху него - маста. Покриваме ястието със зелеви листа и заливаме със зелев сок. Похлупваме и задушаваме във фурната до готовност. 

----------------------



Пържени свински джолани

ПРОДУКТИ:

 - 4 свински джолана; Сол на вкус; 1 чаена лъжица мащерка; 2 – 3 скилидки чесън; ½ чаена лъжица градински чай; 1 дафинов лист; Малко брашно; 1 яйце за паниране; Нарязан на дребно магданоз; Сол на вкус; Сос Чили; Галета; Олио за пържене; Горчица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Измиваме свинските джолани и ги разцепваме. Варим ги в леко посолена вода в продължение на 2 часа. 3 – 4 минути преди да ги свалим от огъня, добавяме лука, скилидката чесън, мащерката, градинския чай и дафиновия лист. Обезкостяваме джоланите и оставяме месото да изстине, притиснато между две дъски. Панираме в брашно и яйце, подправени с накълцан магданоз, сос „Чили”, овалваме с галета. Пържим от двете страни, докато месото стане хрупкаво.
Поднасяме с горчица и салата.
------------------------



Пълнени свински котлети

ПРОДУКТИ:

- 4 котлета; Черен пипер; 2 – 3 средно големи глави лук; 1 – 2 скилидки чесън; 3 супени лъжици олио; 250 г гъби; 1 чаена лъжица мащерка; 3 супени лъжици сирене; 1 кубче бульон зеленчуков; 1 чаена чаша бира; 200 г сметана; 3 супени лъжици горчица; Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Във всеки котлет с остър нож отваряме „джоб”. Осоляваме ги добре отвън и отвътре и ги поръсваме с черен пипер.
-         Ситно нарязваме почистените лук и чесън и ги задушаваме леко в половината олио и малко вода. Прибавяме почистените и нарязани гъби и подправяме сместа със сол, черен пипер и стрита мащерка. Задушаваме до почти пълно изпаряване на водата. Прибавяме натрошеното сирене. Пълним „джобовете” на котлетите със сместа и ги затваряме с клечки за зъби. Пържим по десетина минути от двете страни в останалото олио.
-         Кипваме кубчето бульон със съответното количество вода и с бирата. Прибавяме сметаната и горчицата и варим, докато сместа се сгъсти. Прибавяме останалата смес с гъбите, поръсваме с черен пипер и, ако е необходимо, посоляваме.
Сервираме котлетите полети със соса, в затоплени предварително чинии.
----------------------------



Пълнено свинско месо

ПРОДУКТИ:

- 1 кг свински шол; 250 г кайма; 1 червена чушка от туршия; 1 зелена чушка от туршия; 1 връзка магданоз; 1 жълтък от яйце; Червен пипер; 3 – 4 средно големи глави лук; Ким; 1 чаена лъжица розмарин; Черен пипер; Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

- Правим в месото джоб. Омесваме каймата със ситно нарязаните чушки, нарязания на дребно магданоз, жълтъка, солта и червения пипер. Посоляваме месото, поръсваме го с черен пипер и ким и го пълним с приготвената смес. Забождаме джоба с клечки за зъби, слагаме го в съд от йенско стъкло, поръсваме с розмарин, сипваме малко вода и печем около 1 час на умерена фурна.
---------------------------



Резени свинско месо



ПРОДУКТИ:


- 800 г свинско месо; Марината; ¼ чаша олио; 2 супени лъжици лимонов сок; 2 чаени лъжици сол; Червен пипер; Горчица; Захар; Малко индийско орехче; 2 – 3 скилидки чесън; 2 супени лъжици; маргарин; 2 – 3 средно големи глави лук; 2 – 3 зелени чушки; 250 г гъби; Краве масло; Сол на вкус; За гарнитура; Задушен ориз и салата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме свинското месо на 8 резена. Приготвяме марината от олиото, лимоновия сок, червения пипер, захарта, горчицата, индийското орехче и счукания чесън. Слагаме в нея резените от месото за няколко часа. Изваждаме месото от маринатата, подсушаваме, овалваме в брашно и го запържваме в маргарина. Нарязваме лука на колелца, зелените чушки – на ивици и също ги добавяме към месото. Задушаваме на слаб огън, докато месото напълно омекне.
Междувременно почистваме гъбите, измиваме ги и ги нарязваме на резенчета. Задушаваме ги в краве масло, докато добият кафеникав цвят и ги добавяме към ястието. 

------------------------



Ребра на грил

ПРОДУКТИ:

- 1 кг свински ребра; Сол на вкус; ЗА МАРИНАТА; 1 чаена чаша кайсиев сок; 1 чаена чаша настърган ананас; 1 чаена чаша кетчуп; 4 супени лъжици лимонов сок; 1 чаена лъжица сол; Малко сос чили

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

- Нарязваме ребрата на две парчета, посоляваме ги и ги нареждаме върху шишовете на грил. Печем ги от двете страни в продължение на 1 час. В последната четвърт от часа ги мажем с марината, приготвена от изброените продукти. Останалата марината поднасяме ката сос към ребрата.
------------------------



Шопски кебап в гърне



ПРОДУКТИ:

 1 кг свинско месо; 100 гр краве масло; 100 гр добре узрели червени домати / може и доматено пюре /; 2 – 3 люти чушки; 250 гр кисело мляко; 2 – 3 средно големи глави лук; 3 яйца; 1 връзка пресен магданоз; Черен пипер; Червен пипер; Оцет; Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Обираме мазнината от месото и го нарязваме на малки парченца. Слагаме я на дъното на гърнето, а върху нея сипваме нарязаните домати, после парченцата месо, ситно нарязания лук. Посоляваме и поръсваме с червен и черен пипер. Добавяме маслото и лютите чушки. Заливаме с малко вода. Похлупваме гърнето и задушаваме ястието 3 часа на тих огън. Прибавяме разбитите с киселото мляко яйца. Разреждаме с малко вода, 1 чаена лъжичка оцет и изливаме в кебапа. Оставяме да поври още 10 минути. Накрая посипваме със ситно нарязания на дребно, пресен магданоз. 

------------------------



Свински шишчета с портокал

ПРОДУКТИ:

800 г свинско месо; Сос кетчуп; 4 – 6 супени лъжици уиски; 3 средно големи портокала; 1 – 2 листа дафинов лист; Сол на вкус; Черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Приготвяме марината от сока на 2 портокала, 7 супени лъжици кетчуп, уискито, щипка сол и щипка черен пипер. Нарязваме месото на сравнително големи кубчета и го оставяме в марината за 2 – 3 часа, като от време на време обръщаме. Обелваме третия портокал, разделяме на парченца и ги срязваме на две. Нанизваме шишчетата, като редуваме месото с парченца портокал и дафинов лист. Печем най – малко 15 минути на умерен огън, като често обръщаме шишчетата и ги поливаме с марината.
------------------------



Свинско месо с хрян

ПРОДУКТИ:

500 г свинско месо; 4 – 5 зърна черен пипер; 3 – 4 зърна бахар; 1 дафинов лист; Малко мащерка; 1 връзка магданоз; 1 връзка корени за супа; 2 средно големи глави лук; 500 г картофи; Малко настърган хрян; Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Заливаме свинското месо с 1 литър вода, посоляваме, добавяме черния пипер, бахара, мащерката, дафиновия лист и варим на слаб огън до почти пълното омекване на месото. Слагаме ситно нарязаните корени за супа, ситно нарязания лук, нарязаните на кубчета картофи и варим всичко до омекване. Нарязваме месото на резени и го поднасяме със соса от хрян. Сварените в бульона картофи поръсваме със нарязан на дребно, пресен магданоз и поднасяме отделно.
  ----------------------------



Свинки кебап

ПРОДУКТИ:

600 гр свинско месо; 3 супени лъжици олио; 2 – 3 средно големи моркова; 1 малка глава целина; 4 стръка праз; Домати /може и от консерва/ или доматено пюре; 3 – 4 люти червени чушки; 1 чаена чаша вино; 1 дафинов лист; Червен пипер; Черен пипер; Сол на вкус; 2 средно големи глави лук; 1 връзка пресен магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме месото на малки парченца и го задушаваме в сгорещената мазнина и малко вода заедно със ситно нарязаните лук и моркови и нарязаната на кубчета целина. Когато зеленчукът омекне, прибавяме нарязания на тънки колелца праз. Сипваме виното, червения пипер, дафиновия лист, зърната черен пипер и лютивите чушки. Накрая сипваме ситно нарязаните домати или доматеното пюре, размито с малко вода. Оставяме ястието да ври на тих огън, докато остане мазнина.
Поднасяме, поръсено със ситно нарязан магданоз и с гарнитура от ориз.
--------------------------



Свински котлети със зеленчук

ПРОДУКТИ:

500 гр обезкостени свинки котлети; 400 гр зеле; 2 средно големи тиквички; 1 – 2 средно големи моркова; 1 зелена чушка; 1 червена чушка; 2 средно големи глави лук; 2 – 3 супени лъжици олио; 1 чаена чаша бульон от кубче; Сол на вкус; Черен пипер; 1 чаена лъжичка счукан кориандър; 1 чаена лъжичка захар; 1 връзка пресен магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме месото и зеленчуците на парченца. Задушаваме зеленчуците в олиото и малко вода. Прибавяме месото и бульона, подправяме и варим около 15 минути на умерен огън. Поръсваме със захарта, кориандъра и разбъркваме. Покриваме готовото ястие със ситно нарязания пресен магданоз.
--------------------------



Свинско филе по Испански

ПРОДУКТИ:

500 гр свинско филе; 1 чаена лъжичка едро смляна канела; Едро Смлян кориандър; Бял пипер на зърна; 3 – 4 средно големи глави лук; 1 червена чушка; 1 зелена чушка; 4 – 5 супени лъжици олио; 3 кафени чаши червено вино; 3 кафени чаши за квасена сметана; Сол на вкус


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Поръсваме филето с подправките. Нарязваме лука на едри филийки, а чушките на ивици. Загряваме олиото и изпържваме филето от всички страни, докато добие златисто кафяв цвят. Поставяме зеленчука в подходяща тавичка, отгоре слагаме филето, наливаме малко вода и печем на силна фурна около 20 минути. Изваждаме месото и го оставяме на топло. Червеното вино и сметаната, размесени добре, изливаме върху зеленчука и оставяме соса да ври за кратко време на силен огън. Посоляваме и подправяме с бял пипер. Нарязваме месото на филии и го подреждаме в подходяща форма върху зеленчука.
Поднасяме със салата от свежи зеленчуци или туршия.
------------------------



Свинско месо по италиански

ПРОДУКТИ:

  • 500 г свинско месо
  • 500 г картофи
  • 400 г тиквички
  • 3 – 4 средно големи глави лук
  • 1 чаена чаша бяло вино
  • 1 глава чесън
  • 2 дафинови листа
  • 1 връзка магданоз
  • Черен пипер
  • Олио
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

- Нарязваме почистения лук, морковите и картофите на филийки. Счукваме почистените скилидки чесън. Нарязваме месото като за шишчета и разбъркваме всички продукти заедно с подправките. Изсипваме ги в глинен съд или йенска тенджера. Заливаме с виното, олиото и 1 чаена чаша вода, похлупваме и слагаме ястието в студена фурна, като постепенно увеличаваме температурата до 250 C. След час и половина ястието е готово.
----------------------



Свинско месо по Римски

ПРОДУКТИ:

  • 500 г свинско месо за шишчета
  • 100 г олио
  • 500 г картофи
  • 3 – 4 средно големи моркова
  • 3 – 4 средно големи глави лук
  • 1 чаена чаша бяло вино
  • 1 глава чесън
  • 2 дафинови листа
  • 1 връзка магданоз
  • Черен пипер
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Счукваме много добре на дребно, почистените скилидки чесън. Нарязваме лука, картофите и морковите на кръгчета, а месото – на парчета като за шишчета. Разбъркваме всичко заедно с подправките, ситно нарязания магданоз, посоляваме на вкус и изсипваме в глинен съд или тенджера от йенско стъкло. Заливаме с виното и олиото. Печем на умерена фурна. След 90 минути ястието е готово.
Поднасяме в съда, в който сме го пекли.
-----------------------



Свинско месо с кимион

ПРОДУКТИ:

  • 1 кг свинско месо
  • Брашно
  • 3 – 4 супени лъжици маргарин
  • Сол на вкус
  • Черен пипер
  • 1 л прясно мляко
  • 2 средно големи ябълки
  • 1 супена лъжица кимион
  • ½ чаена лъжица захар
  • За гарнитура
  • Задушени картофи или салата според сезона

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме свинското месо на кубчета, които овалваме в брашното. Сгорещяваме маргарина със солта и черния пипер и запържваме месото. Постепенно изливаме в съда прясното мляко. Обелваме ябълките, почистваме семената им, нарязваме ги на парченца и ги слагаме в соса заедно със ситно счукания кимион и захарта. Задушаваме на слаб огън / при нужда доливаме малко гореща вода /.
Сервираме с гарнитура от задушени картофи и салата.
---------------------------



Свинско месо с май оран

ПРОДУКТИ:

  • 1 кг свинско месо
  • 500 г лук
  • 2 супени лъжици изсушен май оран
  • Черен пипер
  • Олио
  • 2 супени лъжици брашно
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме свинското месо на кубчета и го запържваме от всички страни. Ситно накълцваме лука и го добавяме към месото, задушаваме леко и подправяме с май орана и черния пипер. Поръсваме с брашно, разбъркваме добре и доливаме с 3 чаени чаши гореща вода или бульон от кубче.  Посоляваме на вкус.
Ястието трябва да има силен аромат от май оран.
--------------------



Свинско печено с праз

ПРОДУКТИ:

  • 3 парчета от рибица
  • 1 връзка зелен праз
  • Олио
  • Чубрица
  • Къри
  • 2 – 3 скилидки чесън
  • Черен пипер
  • Кимион
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Всяко парче рибица нарязваме на три ленти, без да го прекъсваме в горния край. След това вземаме най – дългите пера зелен лук и като плитка ги сплитаме с парчетата месо. В горния край завързваме „плитката” с конец, за да не се разплита.
-         На дъното на тавичката, където ще се пече месото изсипваме смесените подправки и в тях овалваме парчетата месо от всички страни. След това сипваме малко мазнина, покриваме тавичката с алуминиево фолио и печем ястието час – час и двадесет минути.
Поднасяме с пюре от зеленчуци.
-----------------------




Задушени свинки пържоли

ПРОДУКТИ:

  • 4 – 6 свински пържоли
  • 3 – 4 средно големи глави лук
  • Черен пипер
  • Дафинов лист
  • 6 – 7 средно големи картофа
  • 1 чаена чаша вино
  • Малко олио
  • Джоджен
  • Копър
  • Целина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         В керамичен гювеч нареждаме начуканите, поръсени със сол и черен пипер пържоли. Върху него поръсваме едро нарязания лук, червен и черен пипер, накълцаните зелени подправки, дафинов лист, картофи нарязани на кубчета. Посоляваме на вкус. Отново редим пържоли, подправки и картофи, докато продуктите свършат. Сипваме виното, малко мазнина и вода, за да се покрие ястието и слагаме капака на гювеча. Печем на умерена фурна, докато ястието стане готово.
Сервираме със салата или туршия, според сезона.
-----------------------



Златаришки кебап


ПРОДУКТИ:

  • 1 кг крехко свинско месо
  • 2 – 3 супени лъжици свинка мас
  • 3 – 4 средно големи кромид лук
  • Парче целина
  • 3 – 4 стръка праз
  • 2 – 3 червени пресни пиперки
  • 500 гр консервирани домати
  • 1 чаена чаша червено вино
  • 8 – 10 зърна черен пипер
  • 2 – 3 дафинови листа
  • 1 връзка пресен магданоз
  • Чубрица
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме месото на малки късчета и го запържваме в свинката мас. Добавяме едро нарязания лук и нарязаната на кубчета целина. Сипваме 2 чаени чаши вода, посоляваме на вкус и оставяме на слаб огън до омекването на месото. Прибавяме нарязания на дребно праз, червения пипер, дафиновите листа, нарязаните на ивици чушки, доматеното пюре, виното и стритата чубрица. Задушаваме още известно време ястието на тих огън, под похлупак.
Подправяме със нарязания на дребно магданоз. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар