Котлети на тиган



Котлети на тиган

ПРОДУКТИ:

  • 4 свински котлета
  • 2 средно големи глави лук
  • 200 г гъби
  • Краве масло
  • 300 г сметана
  • Черен пипер
  • 1 супена лъжица розмарин
  • 2 супени лъжици коняк
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Начукваме котлетите, поръсваме ги със сол и черен пипер от всички страни и ги пържим в маслото до златисто. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме с  малко вода ситно нарязания лук и нарязаните на ивици гъби, поръсени със сол и черен пипер. Добавяме сметаната, розмарина и връщаме котлетите в готовата смес. Варим на тих огън още 10 минути, след което сипваме коняка.
Сервираме с гарнитура от задушени картофи и зеленчуци.
------------------------------



Печено свинско с лозови листа

ПРОДУКТИ:

  • 500 г свинско месо
  • 1 връзка зелен лук
  • 500 г гъби
  • 500 г лозови листа
  • 1 връзка копър
  • 1 връзка джоджен
  • 1 чаена чаша олио
  • Червен пипер
  • Черен пипер
  • Сол на вкус
  • За тестото
  • 1 яйце
  • 2 – 3 супени лъжици кисело мляко
  • 1 чаена чаша олио
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • Сол на вкус
  • Брашно за тесто
  • 150 г кашкавал

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Поставяме в тенджера под налягане месото, ситно нарязания лук, нарязаните на резенчета предварително изчистени и измити гъби, на по 7 – 8  части лозови листа, накълцаните на дребно копър и джоджен, олиото, подправките и малко вода / колкото да се покрият продуктите /. Варим около 10 минути.
Отделно приготвяме тесто от изброените продукти. Разстиламе го в намаслена тавичка и го запичаме на умерена фурна, докато порозовее. Прецеждаме сварените продукти и ги изсипваме в тавата върху блата. Разпределяме ги равномерно и покриваме с настъргания кашкавал. Отново запичаме ястието до готовност.

--------------------------------



Свинки бут с бира

ПРОДУКТИ:

  • 500 г свинско месо от бут
  • 3 супени лъжици олио
  • 2 малки глави лук
  • 2 супени лъжици брашно
  • 250 г бира
  • 1 филия ръжен хляб
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • 1 скилидка чесън
  • 1 чаена лъжица кимион
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме месото на малки парченца, които изпържваме в мазнината от всички страни. Прибавяме ситно нарязания лук, малко вода и задушаваме до омекването на месото, като от време на време наливаме бира.
Изваждаме месото и соса сгъстяваме с брашното. Доливаме останалата бира, ако е необходимо – и малко вода. Разбъркваме добре и прибавяме настъргания хляб, лимоновата кора и счуканите кимион и чесън. Прецеждаме соса през цедка или сито, заливаме с него месото и сервираме с варени картофи.  

-----------------------------



Свински бут с картофи

ПРОДУКТИ:

  • 1,500 кг свински бут
  • 1 кг картофи
  • 2 – 3 малки лимона
  • 2 чаени чаши бяло вино
  • 2 – 3 супени лъжици олио
  • 2 супени лъжици коняк
  • 50 г краве масло
  • Сол на вкус
  • Черен пипер
  • Олио за пържене
  • Розмарин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

- Шпиковаме бута с розмарин. Заливаме го със смес от олиото, бялото вино и сока от единия лимон. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. В тази смес  мариноваме месото около час и половина, като от време на време го обръщаме. Подсушаваме и слагаме в тавичка. Покриваме с малки парченца краве масло. Печем в предварително загрята фурна около 15 минути. След като се позачерви, намаляваме температурата и печем още 30 минути. През цялото време го поливаме с маринатата. Сока от втория лимон смесваме с коняка, поливаме месото и продължаваме да печем още 30 минути. Десетина минути преди месото да е  окончателно готово, нареждаме в тавичката нарязаните филийки от третия лимон. 

--------------------------



Пияно свинско месо

ПРОДУКТИ:

  • 1 кг свинско месо
  • 500 г картофи
  • 3 – 4 средно големи глави лук
  • 8 – 10 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица червен пипер
  • 8 – 10 черен пипер
  • 150 г бяло вино
  • 1 дафинов лист
  • 1 връзка магданоз
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

- Нарязваме месото на хапки и заедно с всички продукти слагаме в гювеча и захлупваме с капак. Оставяме за заври на тих огън и варим 20 минути. Преди да е напълно готово, поливаме с виното, и оставяме да покъкри на слаб огън, докато всички продукти са напълно готови.
-----------------------------



Пикантна свинска манджа

ПРОДУКТИ:

  • 750 г свинско месо
  • 500 г много малки глави лук
  • 250 г гъби
  • 2 чаени чаши червено вино
  • 3 – 4 супени лъжици брашно
  • 4 – 5 супени лъжици олио
  • 3 – 5 супени лъжици вода
  • 1 – 2 бр дафинов лист
  • Черен пипер
  • Сол на вкус
  • Кимион

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме месото на дребни парченца и го изпържваме в олиото. Добавяме брашното и когато то стане златисто, сипваме виното. Прибавяме дафиновия лист, черния пипер и кимиона. Оставяме ястието да поври на тих огън и сипваме водата. След още 15 минути сипваме почистените лук и гъби. Оставяме ястието да ври на слаб огън около 2 часа, като от време на време доливаме гореща вода, ако е необходимо.
Сервираме с картофено пюре.
----------------------------


Няма коментари:

Публикуване на коментар