Агнешко Дионисос



Агнешко Дионисос

ПРОДУКТИ:

  • 2 малки агнешки бута
  • 1 чаена чаша накълцан магданоз
  • 1 чаена чаша накълцана чубрица
  • 1 чаена чаша галета
  • 1 чаена чаша олио
  • 2 – 3 скилидки чесън
  • 8 – 10 стръкчета мащерка
  • 100 – 120 г краве масло
  • Сол на вкус
  • Черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Посоляваме и поръсваме с черен пипер омекналото краве масло. Намазваме с него агнешките бут чета. Шпиковаме месото със стръкчета мащерка. Слагаме в предварително затоплената фурна и печем при температура 200 C. След около 15 минути намаляваме на 120 C и печем още 40 минути. През това време смесваме добре, до получаването на мека маса галетата, олиото, магданоза, чубрицата и накълцания чесън. Изваждаме бут четата от фурната, намазваме ги от всички страни със сместа от галета така, че да се получи нещо като защитна обвивка. Превключваме фурната на грил и печем около 5 – 6 минути. Ако нямаме грил превключваме на 250 C и печем 5 – 6 минути от всяка страна. Изключваме и оставяме ястието вътре още 15 минути преди да сервираме.
------------------------------



Пикантно овче месо


ПРОДУКТИ:

  • 750 г овче месо
  • 3 – 4 средно големи глави лук
  • 2 – 3 супени лъжици олио
  • Малко карамфил
  • 1 – 2 дафинов лист
  • 5 – 6 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжица мащерка
  • 500 г зеленчуков бульон от кубче
  • 2 стръка праз
  • 500 г зеле
  • Черен пипер
  • 2 чаени лъжички кимион
  • 1 връзка магданоз
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме месото на парчета с големина 3 – 4 см, а лука на филийки и леко ги запържваме. В бульона прибавяме чесъна, нарязан на ситно, дафиновия лист, карамфила, мащерката и месото с лука. Варим всичко това на тих огън около 10 минути. Нарязваме праза на кръгчета с дебелина около 1 см, а зелето – на късове с дебелина около – 3 см. Прибавяме ги в тенджерата с месото, поръсваме с черния пипер и кимиона и посоляваме на вкус. Затваряме тенджерата и варим ястието 10 – 15 минути на слаб огън.
Преди поднасяне отново го подправяме на вкус и поръсваме със ситно накълцания магданоз. 

---------------------------




Плов

ПРОДУКТИ:

- 250 г обезкостено овче месо; 1 чаена чаша ориз; 2 – 4 средно големи глави лук; 3 – 4 моркова; Сол на вкус; Черен пипер; Кимион; Олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме месото на късчета и го пържим в мазнината до зачервяваме. Ситно нарязваме лука и морковите и заедно с подправките ги прибавяме към месото и също запържваме. Сипваме и ориза, измит и изкиснат предварително за 2 часа в леко посолена вода. Заливаме ястието в съотношение 1 : 1.
-         Варим сместа до сваряването и пожълтяването на ориза.
Сервираме плова със салата от пресни домати и краставици.
---------------------------

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар