Агнешки и овчи рецепти за готвене



Агнешки котлет с горчица

ПРОДУКТИ:

  • 8 агнешки котлета / цяло парче /
  • 2 супени лъжици маргарин
  • 2 чаени лъжици горчица
  • Сол на вкус
  • 2 скилидки чесън
  • ½ връзка магданоз
  • ½ връзка копър
  • 2 супени лъжици брашно
  • Картофи за гарнитура

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :

-         Цялото парче месо намазваме със смес от маргарин, сол, счукан на дребно чесън, зелени накълцани подправки, брашно и горчица. Печем в намаслена тавичка във фурната 50 минути на 280 градуса, като от време на време наливаме в тавичката малко гореща вода. След това го нарязваме на отделни котлети.
Сервираме с гарнитура от цели задушени дребни картофи или пържени картофи.
--------------------------------



Овче с джинджифил и мента



ПРОДУКТИ:

  • 1 кг овче месо
  • 3 – 4 средно големи глави лук
  • Сол на вкус
  • Черен пипер
  • 2 чаени чаши гореща вода
  • 5 – 6 супени лъжици олио
  • Мента
  • Джинджифил

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме на късчета месото и го разбъркваме със ситно нарязания кромид лук. Оставяме да престои така 2 часа, след което посоляваме, поръсваме с черен пипер и заливаме с водата.
Напълно захлупваме съда и оставяме да ври около час и половина на слаб огън. Внимаваме да не загори, ако е необходимо, доливаме гореща вода колкото е нужно. Към края на готвенето прибавяме мазнината, джинджифил и ментовите листа. Още няколко минути задушаваме на слаб огън. 

------------------------------



Овче с прясно зеле

ПРОДУКТИ:

  • 600 – 700 г овче месо от плешка или гърди
  • 3 – 4 супени лъжици олио
  • 2 малки глави лук
  • 5 – 6 следно големи добре узрели домата
  • 1 – средно голяма зелка
  • Червен пипер
  • Сол на вкус
  • Оцет
  • Черен пипер
  • Кимион

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

- Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в олиото. Прибавяме ситно нарязания лук и също го задушаваме. Поръсваме с червен пипер и сол. Наливаме вода, колкото месото да се покрие и оставяме да ври до омекване. Нарязваме зелето на ивици и го претриваме със сол и оцет. Добавяме го към месото, заливаме с 1 чаена чаша топла вода и оставяме да ври на тих огън около 30 минути. Сипваме нарязаните домати и доваряваме. Поръсваме ястието със счукан кимион и черен пипер.
------------------------




Овче със зеленчуци

ПРОДУКТИ:

  • 500 г овче месо
  • 1 връзка зелен лук
  • 500 г зеле
  • 2 малки глави лук
  • 750 г картофи
  • 250 г зеленчуков бульон
  • Кимион
  • 1 връзка магданоз
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нареждаме нарязаното на парчета месо в глинен гювеч. Върху него редим на пластове измитите и нарязани зеленчуци, като поръсваме всеки ред с кимион и сол. Заливаме с бульона и задушаваме под капак в продължение на около 1 час.
Сервираме в гювеча, като поръсваме със ситно накълцания магданоз.
----------------------------



Овчи кебап

ПРОДУКТИ:

  • 1 кг овче месо
  • 500 г гъби
  • 3 – 4 средно големи добре узрели домата
  • 5 – 6 пиперки
  • 1 патладжан
  • 2 малки глави лук
  • 8 – 10 средно големи картофа
  • 2 глави чесън
  • Олио
  • Сол на вкус
  • Черен пипер
  • 1 връзка магданоз
  • Малко джоджен
  • 1 люта чушка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме месото като за шишчета. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Оставяме да престои няколко часа. Изпичаме го на скара. Нарязваме почистените и измити зеленчуци и ги задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме подправките и накрая – лютата чушка. Подреждаме в пръстен гювеч ред зеленчуци, ред изпечени шишчета, като най отгоре трябва да са зеленчуци. Слагаме лютата чушка и мазнината от задушените зеленчуци. Замазваме капака на гърнето с тесто и го слагаме на умерена фурна.
Печем около 2 часа.
------------------------



Шишчета от 1 кг овче месо


ПРОДУКТИ:

 - 1 кг овче месо от бута; Сол на вкус
 За маринатата
 - 1 чаена лъжичка сол; 1 чаена лъжичка Смлян черен пипер; 1 супена лъжица нарязан магданоз; Мащерка; Розмарин; 1 дафинов лист; 1 – 2 счукани скилидки чесън; 1/3 чаена чаша олио; 1 чаена чаша червено вино; Червени и зелени чушки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  Приготвяме маринатата от изброените продукти. Нарязваме месото като за шишчета, леко го посоляваме и го оставяме за 1 нощ в маринатата. След това нанизваме късчетата месо на шишове, като между тях слагаме парченца от нарязаните чушки. Печем от всички страни на скара или жар, като от време на време поливаме с маринатата. 

--------------------------



Шишчета от 800 гр овче месо

ПРОДУКТИ:

 - 800 гр овче месо; 2 червени чушки; 2 зелени чушки
За маринатата
1 чаена лъжичка сол; 1 чаена лъжица прясно Смлян черен пипер; 1 супена лъжица нарязан магданоз; 2 чаени лъжици розмарин; 2 чаени лъжици мащерка; 1 дафинов лист; 2 счукани скилидки чесън; 1 чаена чаша олио; 1 и ½ чаши червено вино

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Приготвяме марината от изброените продукти. Нарязваме месото на кубчета и го оставяме през ноща в маринатата. Нанизваме кубчетата месо на шишове на грил, като между тях слагаме ивички от червените и зелените пиперки.
Печем ги от всички страни, като от време на време ги мажем с маринатата.
-----------------


Задушено агнешко бутче

ПРОДУКТИ:

  • 1 задно агнешко бут че
  • 4 супени лъжици краве масло
  • 2 – 3 чаени лъжици доматено пюре
  • 7 – 8 средно големи картофа
  • 200 г гъби
  • 2 – 4 супени лъжици бяло вино
  • Щипка ким
  • 1 – 2 дафинов лист
  • 4 – 6 зърна черен пипер
  • 2 – 3 зърна бахар
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Задушаваме измитото бут че в кравето масло и малко вода. От време на време го обръщаме, докато се зачерви добре от всички страни. Посоляваме, прибавяме подправките. Заливаме с виното и оставяме да къкри на тих огън. Докато месото омекне, наливаме по малко гореща вода. Отделно сваряваме картофите и задушаваме почистените и леко посолени гъби в масло и малко вода.
Поднасяме бут чето с тези гарнитури и зелена салата.
---------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар