Агнешки шишчета



Агнешки шишчета

ПРОДУКТИ:

  • 800 г агнешко месо от плешката
  • 1 лимон
  • Розмарин
  • Олио
  • Черен пипер
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме месото на кубчета, които мариноваме най- малко 2 часа в 1 чаена чаша посолено и поръсено с черен пипер олио, в което сме добавили сока от лимона и щипка розмарин. Нанизваме месото на шишчета, които изпичаме, като от време на време поливаме с маринатата.
Поднасяме с пържени картофи и салата.
----------------------------------------------------------



Агнешко със зелен лук

ПРОДУКТИ:

  • 1 кг агнешко месо
  • 3 връзки пресен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 4 стръка тарос
  • 3 стръка джоджен
  • 1 супена лъжица червен пипер
  • 100 г краве масло
  • Сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме месото на порции и го слагаме в подходяща тенджера. Наливаме вода, докато месото се покрие. Добавяме нарязания лук и зелените подправки, кравето масло, червения пипер. Посоляваме на вкус.
Варим ястието, докато месото е напълно готово, на умерен огън.
------------------------------



Агнешко с лапад

ПРОДУКТИ:

  • 1 кг агнешко месо от бут или плешка
  • 3 – 4 супени лъжици олио
  • Сол на вкус
  • 4 – 5 връзки лапад
  • 2 връзки зелен лук
  • 1 връзка джоджен
  • 1 връзка магданоз
  • 2 чаени лъжички червен пипер
  • ½ чаена лъжичка черен пипер
  • 30 г краве масло
  • 1 супена лъжица брашно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Нарязваме агнешкото месо и запържваме парченцата в олиото до порозовяване.
-         В отделен съд слагаме нарязаните лапад, зелен лук, джоджен и магданоз, поръсваме със сол, червен и черен пипер. Размесваме всичко добре и изсипваме при месото. Добавяме кравето масло и 1 и ½ чаени чаши топла вода. Похлупваме тенджерата и варим ястието на слаб огън около 1 час.
-         Размиваме брашното с 1 чаена чаша студена вода и прибавяме кашата към ястието. Оставяме да къкри на слаб огън още десетина минути.
Поднасяме с кисело мляко. 

-----------------------------------



Агнешко с винен сос

ПРОДУКТИ:

  • 1,200 кг агнешко месо / цяло парче от гърба /
  • 4 – 6 скилидки чесън
  • Сол на вкус
  • 4 – 5 супени лъжици олио
  • 1 клонче тарос / естрагон /
  • 4 – 6 малки глави лук
  • 500 г червено вино
  • 100 г маслини
  • 100 г доматено пюре
  • Смлян черен пипер
  • 1 кафена лъжичка захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

-         Смесваме добре счукания чесън, половината олио и ситно нарязания тарос. Почистваме месото от тлъстините и го намазваме с приготвената смес. Лука нарязваме на едри парчета и го слагаме в тавичка с останалото олио. Добавяме месото и печем 45 минути при 200 градуса. Наливаме половината вино и печем още 30 минути. Отцеждаме соса през цедка, смесваме го с останалото вино, нарязаните маслини, доматеното пюре, захарта и черния пипер. Ако е необходимо, посоляваме допълнително.
Поднасяме месото, полято със соса.
--------------------------------

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар