вторник, 25 юни 2013 г.

Зеленчукова салата и спагети

Зеленчукова салата и спагети

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

- 200-250 г. спагети / 4 - порции /
- 1- 2 тиквички
- 2-3 средно големи домата
- 1- червена чушка, 1- зелена чушка
- 1- средно голяма краставица

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА НАПРАВАТА НА СОСА
1 - стрък лук, 1-2 склидки чесън, 4-5 стръка магданоз, 1 к.ч. олио, 1 к.ч.зехтин, 1-2 супени лъжици кетчуп, 1 щипка захар, 1/2 ч.л. босилек, 1/2 ч.л. маково семе, 1/2 ч.л. сусамово семе, 2-3 с.л. оцет / може и ябълков /.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. В кипяща вода се слагат спагетите, които можете да начупите предварително. Варят се докато станат почти готови, след което се изплакват и се отцеждат.
  2. Чушките и доматите се почистват от семето и се нарязват - чушките на дребно, а доматите на едри парчета. Краставицата се нарязва на колелца.
  3. Тиквичката се нарязва на едри кубчета, които се бланшират в подсолена кипяща вода за 1-2 минути. След това се потапят в леденостудена вода, също за 1-2 минути, изплакват се и се отцеждат.
  4. Сосът се приготвя, като продуктите се смесват в дълбок съд и се пасират до получаването на гъста консистенция.
  5. Спагетите и зеленчуците се слагат в салатиера и се заливат със соса. Салатата се разбърква добре и се оставя да отлежи 1-2 часа в хладилник.

Спаначена салата

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 500 - 600 гр. спанак
  • 3 - яйца
  • 10-12 с.л. брашно
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 25-30 гр. масло
  • 200 -гр. сланина
  • 3-4 склидки чесън
  • сол на вкус
  • черен пипер
  • 1 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
 
 Измива се спанакът и се нарязва на ситно, смесва се добре с нарязаният магданоз, чесън, нарязаната на дребно сланина, яйцата, брашното и млякото. Прибавя се 1 ч.ч. вода, поръсва се със сол на вкус и черен пипер и се изсипва в намазани с масло формички. 
Пече се в умерена фурна и салатата се поднася във формичките.
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар