вторник, 25 юни 2013 г.

Гювече с пресни картофи

Гювече с пресни картофи

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 1 - 1,5 кг. пресни дребни картофки
  • 50-70 гр. краве масло
  • 250-300 гр. заквасена сметана
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 5-8 стръка копър
  • 1 кубче пилешки бульон / или  зеленчуков, по избор/
  • 50-70 гр. олио
  • 200-250 гр. кашкавал
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 - Картофите се измиват добре, сред което се посушават и се слагат в купа.
 - Предварително разтопеното масло и олиото се смесват и с тях се поливат картофите. Посоляват се и се разпределят в приготвените предварително гювечета. Поставят се в леко затоплена фурна и температурата се поставя на 220 градуса. Пекат се около 30 минути.
 - В купа се разбърква сметаната с настъргания кашкавал, нарязаните на дребно лук и копър и натрошения на дребно бульон. Тази смес се разпределя върху гювечетата и отново се връща във фурната, като трябва да намалите температурата на фурната на около 180 градуса. Пекат се около още 20 минути или докато даливката се зачерви.


 Картофи по селски

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • 10-15 средно големи картофа
  • 200-250 гр. сметана
  • 250-300 гр. сирене
  • 3-5 стръка зелен лук
  • олио
  • масло
  • сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Картофите се обелват и измиват. Издълбават се от едната страна. Нареждат се в намазана с масло тавичка, заливат се с олиото и се пекат 30-40 минути. След изваждане се пълнят с натрошеното силене, резмесено добре със сметаната. Върху сиренето се наръсва ситно нарязания зелен лук и се сервират.

Няма коментари:

Публикуване на коментар