неделя, 22 декември 2013 г.

САЛАТИ И СУПИ ОТ КОПРИВА

САЛАТИ И СУПИ ОТ КОПРИВА

Обикновена коприва (Urtica dioica)

Салата от коприва

Продукти: 800 г прясна коприва, 40 г олио, сол, лим:онов сок, маслини.
Приготовление: Измийте копривата, поръсете я със сол и мачкайте с ръце. Залейте с лимоновия сок, прибавете няколко маслини и олиото.

Салата от копривава - 2
 
Продукти: 1 Кг коприва, 1-2 глави лук, връзка магданоз, олио, оцет, 3-4 яйца, сол на вкус.
Приготовление: Измийте и нарежете на ситно копривата, добавете нарязания лук и солта. Начукайте добре сместа. Прибавете олиото, оцета, ситно нарязания магданоз. Украсете с твър-
до сварените яйца, нарязани на колелца.


Супа от коприва


Продукти: 1 Кг коприва, 30-50 г олио, 1 главичка лук, 1 суп. л. браrшю, 1 жълтък, 2 суп. л. кисело мляко, сол на вкус.
Приготовление: Измийте копривата и я попарете с вряла вода.Задушете, след което накълцайте на ситно. Задушете в олиото ситно нарязания лук, прибавете брашното, сипете копривата и
залейте с вряла вода. Посолете на вкус и подправете супата с разбит жълтък и кисело мляко.

Супа от коприва с яйца


Продукти: 350-500 г коприва, 4суп. л. масло, 1 средно голяма глава лук,1 суп. л. брашно, 1.5 ч. ч. прясно мляко, 3 яйца, черен тпшер, магданоз.
Приготовление: Изчистете копривата, измийте и нарежете на ситно. Запържете заедно с нарязания лук и брашното. Посолете,залейте с 5-б водни чаши гореща вода. Преди да се свали от огъня, добавете млякото и нарязаните на дребни кубчета сварени яйца.Подправете със ситно нарязан магданоз и смлян черен пипер.

 Чорба от коприва с ориз


Продукти: 1/2 кг коприва, 1 суп. л. брашно, 1/3 ч. ч. ориз, яйце, 1суп.л. кисело мляко, магданоз, връзка зелен лук, олио.
Приготовление: Връзката зелен лук, нарязан на ситно, задушете в олио. Прибавете брашното и нарязаната коприва. Залейте с 6-7 ч. ч. вода. Като заври, прибавете ориза. Когато супата е
готова, подправете с яйце и кисело мляко. Сервирайте със ситно нарязан магданоз.

 Копривена чорба със сирене

Продукти: 1 Кг коприва, сол, 2 суп. л. масло, 1/2 ч. ч. натрошено сирене, 2 яйца. .
Приготовление: Сварете копривата в подсолена вода, намачкайте я. Прибавете маслото и варете още 10 минути. Застройте със сиренето и яйцата.

 Копривена чорба с орехи

Продукти: 1/2 кг коприва, 1 глава лук, 4 суп. л. олио, 1 суп. л. брашно,1 ч. ч. орехи, сол, магданоз.
Приготовление: Сварете изчистената и нарязана коприва в подсолена вода. Задушете ситно нарязания лук, брашното и поставете копривата към тях. Долейте гореща вода и варете още 10
минути. При сервиране прибавете ситно нарязания магданоз и счуканите орехи.

 Каша от коприва

Продукти: l/2 кг коприва, 1 връзка пресен лук, сол, 1/2 пакетче масло, 2 суп. л. брашно, 2-3 суп. л. натрошено сирене, черен пипер, 2-3 скилидки чесън, 1 ч. л. оцет, 1 ч. ч. сметана или кисело мляко.
Приготовление: Изчистената и измита коприва попарете в подсолена вода. Отцедете копривата и сложете да ври заедно със ситно нарязаната връзка лук, малко вода и щипка сол- до омекване. След това претрийте през сито. Брашното задушете в маслото, разредете със студената отвара от копривата. Кипнете като разбърквате, прибавете пюрето от копривата и варете 5-6 минути. Оттеглете от огъня, прибавете натрошеното сирене, черния пипер, счукания чесън, оцета, сметаната или киселото мляко. На всяка порция каша се слага студена лъжица застройка.

Каша от коприва - 2

Продукти: 1 Кг коприва, сол, 2 суп. л. брашно, к. ч. масло, 1/2 л прясно мляко, 2 жълтъка, лимонов сок или оцет, орехи.
Приготовление: Варете копривата в подсолена вода. Накълцайте я. Запържете брашното, прибавете копривата, прясното масло.Варете десетина минути. Прибавете разбитите жълтъци.
Подправете с лимоновия сок, поръсете със ситно счукани орехи.

Пюре от коприва

Продукти: 1 Кг коприва, 1-2 суп. л. брашно, 1.5 л прясно мляко, сол, черен пипер, 1-2 скилидки чесън, 2 яйца.
Приготовление: Изчистената и измитата коприва прекарайте през машина за месо или я стрийте. Пригответе запръжка с брашното и разредете с прясното мляко или хладка вода. Прибавете копривата към получения сос, заедно със счукания чесън. Варете на тих огън 10 минути. Пюрето сервирайте с яйца на очи.

Задушена коприва

Продукти: 1 Кг коприва, 1 к. ч. ориз, 4 суп л. олио, 2 глави лук, 1 връзка магданоз, джоджен, черен пипер, сол, 1 суп. л. червен пипер.
Приготовление: Измийте и изчистете копривата, посолете и я оставете да престои час. Отново измийте. Отцедете. Поставете я в тенджера с всички продукти, залейте с чаша вода и варете на умерен огън, докато се свари оризът.

Коприва с картофи

Продукти: 800 г картофи, 400 г копривени листа, 4 яйца, 40 гр.олио, брашно, сол и подправки на вкус.
Приготовление: Смелете суровите обелени картофи. Сварете в кипнала вода листата на копривата, нарежете ги на дребно и задушете за няколко минути с изпържения лук и брашното. Смесете с картофите. Посолете. Прибавете подправките.

Коприва с opexи

Продукти: 1 Кг коприва, 400 г прясно мляко, 80 г масло, 40 г орехови ядкн, сол, червен пипер, магданоз,1 суп. л. брашно, черен.
Приготовление: Измийте и сварете копривата. Задушете брашото с маслото, прибавете копривата и разбъркайте. Сипете последователно черния пипер и прясното мляко. Подправете със сол и нарязаните на дребно орехови ядкн. Поднесете поръсено с червен пипер.

Коприва с орехи и яйца

Продукти: 800 г коприва, 2 суп. л. брашно, 1/2 ч. ч. олио, 3 яйца, черен и червен пипер, чубрица, оцет и сол на вкус.
Приготовление: Варете копривата в 1.5 ч. ч. подсолена вода. Когато стане готова, пасирайте в отделен съд. Запържете брашното,прибавете копривата и червения пипер, разбъркайте и налейте толкова гореща вода, че да се получи гъсто пюре. Стрийте стръкче чубрица, счукайте глава чесън, добавете лъжица оцет и изсипете всичко това при копривата. Вари се още десетина минути на бавен огън. Сервирайте в голяма чинпя, като отгоре посипете счуканите орехи. Нарежете сварените яйца на четвъртинки и ги наредете около копривата. Посолете и посипете със смлян черен пипер.

Пролетни котлети

Продукти: 1/2 кг коприва, 1/2 кг спанак, 2 връзки магданоз, 2 яйца, 2 суп. л. брашно, 1/2 ч. ч. натрошено сирене, зелена салата, 1 кофичка киселомляко.
Приготовление: Залейте спанака и магданоза с вряща подсолена вода и ги оставете на огъня само да заврат. Прецедете зеленчуците и ги нарежете на ситно. Прибавете яйцата, брашното
и натрошеното сирене. с лъжица гребнете от сместа и пуснете в силно нагорещената мазнина. Пържете, докато потъмнеят. Сервирайте със зелена салата и кисело мляко.

Палачинки с копривено пюре

Продукти: 2 яйца, щипка сода за хляб,1 кг коприва, олио, брашно,кашкавал, 1/2 ч. ч, лимонада
Приготовление: Направете рядка кашица от лимонадата, яйцата, чаша вода, содата и брашното. Изпържете палачинки. Пюрето от коприва пригответе по следнпя начин: залейте копривата с малко подсолена вода и я задушете на огъня. Прибавете олиото, и брашното. Варете 10 минути. Намажете палачинките равномерно с копривено пюре и наредете като торта една върху друга.Най отгоре сложете също пюре, върху което настържете кашкавал на едро. Поднесете палачинките топли!



Няма коментари:

Публикуване на коментар