неделя, 29 декември 2013 г.

БОРОВИ ШИШАРКИ И ВРЪХЧЕТА

P. sylvestris Бял бор
Сладко от борови шишарки

Продукти: 80 борови шишарки (малки, зелени), 2 мл вода, 1 ч. л. лимонена киселина, захар.
Приготовление: Варете боровите шишарки във водата, докато омекнат. Когато се получи мътна течност, прецедете и премерете количеството. Прибавете към отварата захар в отношение 1:1 и варете до сгъстяване. Накрая сложете лимонената киселина.

Боров мед

Продукти: 100 борови връхчета, 3 л вода, захар, 1 ч. ч. лимонена киселина.
Приготовление: Залейте връхчетата с водата. Варете на тих огън докато водата стане на половина. Оставете да престоят 24 часа: след което прецедете. Прибавете захар в съотношение 1:1 и варете до гъстотата на сладко. След като свалите от огъня, прибавете лимонената киселина и насипете топло в бурканчета, които обърнете с капачката надолу, докато медът изстине.

Няма коментари:

Публикуване на коментар