Торта с портокали
Продукти: 4 яйца, щипка сол, 125 г захар, 2 ванилии, 100 г брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, какао, 8 г желатин, 500 г сметана, настърганата кора от 1 лимон, 2 супени лъжици лимонов ликьор, 100 г портокалов мармалад, 75 г шоколадова глазура, 1 портокал.
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват с 3 супени лъжици вода, солта, 80 г захар и едната ванилия. Постепенно се прибавят брашното, бакпулверът и какаото. Белтъците се разбиват отделно и се прибавят към тестото, като се бърка внимателно. Изсипва се в намазана с масло или олио и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което се обръща върху решетка, за да доизстине. Разрязва се хоризонтално на две. Всяка част се оформя като звезда с остър нож. Сметаната се разбива с останалата ванилия, лимоновата кора, останалата захар и ликьора на гладък крем. Охлажда се и се прибавя желатинът. Мармаладът се намазва на долната част на блата и отгоре се слага 1/3 от крема. Покрива се с горната част на блата и се намазва от всички страни с останалия крем. Оставя се в хладилник да се стегне. Украсява се с разтопената шоколадова глазура и след като се втвърди, с резени портокал. Портокалът се слага непосредствено преди сервирането.
Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват с 3 супени лъжици вода, солта, 80 г захар и едната ванилия. Постепенно се прибавят брашното, бакпулверът и какаото. Белтъците се разбиват отделно и се прибавят към тестото, като се бърка внимателно. Изсипва се в намазана с масло или олио и покрита с хартия за печене форма за торта. Пече се около 25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и се охлажда 5 мин, след което се обръща върху решетка, за да доизстине. Разрязва се хоризонтално на две. Всяка част се оформя като звезда с остър нож. Сметаната се разбива с останалата ванилия, лимоновата кора, останалата захар и ликьора на гладък крем. Охлажда се и се прибавя желатинът. Мармаладът се намазва на долната част на блата и отгоре се слага 1/3 от крема. Покрива се с горната част на блата и се намазва от всички страни с останалия крем. Оставя се в хладилник да се стегне. Украсява се с разтопената шоколадова глазура и след като се втвърди, с резени портокал. Портокалът се слага непосредствено преди сервирането.
Няма коментари:
Публикуване на коментар