Чай от иглика и еньовче
Продукти: 4 с. л. сушена иглика, 4 суп. л. еньовче, захар на вкус.
Приготовление: Смесете игликата и еньовчето и ги запарете.Прецедете. Добавете захарта.
Чай от иглика и бъз
Продукти: 3 суп. л. иглика, 2 суп. л. цвят от бъз, мед на вкус.
Приготовление: Кипнете водата, изсипете цветовете (може и сухи), махнете съда от огъня и захлупете, за да се получи хубава настойка. Подсладете с мед на вкус. Можете да сервирате и студен.
Вино от иглика
Продукти: 1л бяло вино, 2 шепи цвят от иглика.
Приготовление: Напълнете бутилката с цвета на игликата и залейте с бялото вино. Затворете и оставете на слънце за две седмици. Прецедете и налейте в бутилка. Затворете добре.
Ликьор от цвят на иглика
Продукти: 200 г цвят от иглика, 1 л ракия, 1 кг захар.
Приготовление: Сварете захарния спроп да остане 1/2 литър. Добавете игликата, която предварително сте накиснали във вода за половин час. Налейте ракията. Разбъркайте добре и налейте в сухи бутилки.
Ликьор от корени на иглика
Продукти: 1 л.водка или ракия, 10 г корени от иглика, 1 кг захар.
Приготовление: Накиснете почистените и нарязани корени в ракията за 5-б дни. Прецедете. Добавете изстудения спроп, приготвен от захарта и 1 ч. ч. вода. Затворете в сухи бутилки.
Ликьор "РАСПАЙЛ"
Продукти: 1 л 12% спирт, 500 г захар, 12 г корени от иглика, 2 г ароматична тръстика, 1 г канела, 0.25 г алое, смирна, карамфил, ванилия, камфор, индийско орехче, шафран - по 0.25 г.
Приготовление: Накълцайте всички продукти на дребно, добавете ги към спирта, Затворете в бутилки и оставете на слънце. Разклащайте. След 5 дни прецедете и смесете със захарния спроп.
Шартрьоз
Продукти: 1 л спирт ( 40 градуса), 1 кг захар, 2 г градински чай, 2 г анасон, 7 г колеандър, 1 г семе от иглика, 1 г листа от мента, 0.1 г шафран.
Приготовление: Прибавяйте продуктите в спирта един след друг през седмица. Накрая прецедете течността и прибавете към студения сироп, приготвен от захарта и 1 ч. ч. вода. Налейте в сухи бутилки.
Голям шартрьоз
Продукти: 2 л спирт ( 40 градуса), 700 г захар, шепа сухи листа от пелин, шепа сухи листа от люта мента, 5 г счукано семе от иглика, 10 г счукани ядки от праскови.
Приготовление: Стрийте добре пелиновите листа и добавете в ракията. След 10 дни сложете натрошената на ситно мента и семената от иглика, след още 10 дни - счуканите ядки. Прецедете и добавете захарта. След като захарта се стопи, прецедете отново и налейте в сухи бутилки.