събота, 1 февруари 2014 г.

Яхния със свинко месо

Продукти: 500-700 г свинско месо, олио, 5-6 картофа, 1 морков, 2-3 домата,3-4 глави кромид лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, 3 стръка пресен копър, 1връзка магданоз, 5-6 зърна черен пипер, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на малки хапки. Задушава се заедно с лука и морковите в малко олио и малко вода. Когато лукът омекне, се посолява и се поръсва с червен пипер. Разбърква се и се наливат 2 чаши вода. Захлупва се и се вари на слаб огън. Когато месото омекне, се прибавят нарязаните на филийки картофи, копърът и черният пипер. Вари се, докато омекнат картофите. Прибавят се настърганите на ренде домати и ситно нарязаният магданоз. Оставя се да поври още малко на слаб огън или се запича в умерена фурна.

Свинко филе с панировка

Продукти: 4 резена свинско филе (около 800 г), 100 г галета, 1 супена лъжица изсушен риган, сокът и настърганата кора от 1 лимон, 5 чаени лъжички черен пипер, сол, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Филетата се натриват със смес от сол и черен пипер и се оставят да престоят 10 минути.Отделно се разбъркват галетата, лимоновата кора и риганът. В друг съд се изстисква лимоновият сок. Всяко филе се потапя в сока и се панира в сместа с галетата. Филетата се пържат в сгорещено олио по две минути от всяка страна. Сервират се веднага със задушени картофи.

Телешко с грах и ориз

Продукти: 500 г телешко месо, 200 г ориз, 200 г моркови, 1 буркан грах,1-2 глави кромид лук, 3–4 супени лъжици олио, 1-2 супени лъжици доматено пюре, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Месото се почиства от жилки и тлъстини и се нарязва на парчета. Слага се в йенска тенджера или гювеч. Прибавят се ситно нарязаният лук, олиото, разреденото доматено пюре, грахът, оризът и морковите. Посолява се. Долива се с 2 чаши топла вода и се запича във фурната. Преди сервиране се поръсва с черен пипер.

Овнешко/агнешко/ месо с боб

Продукти: 800-1000 г овнешко месо/агнешко/, 300 г зрял боб, 50-60 мл олио, 3-4 глави кромид лук, 2 карамфилчета, 1-2 дафинови листа, 4-5 моркова, магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Бобът се накисва за една нощ. Отцежда се и се слага с друга студена вода на умерен огън, като се вари заедно с главата лук, в която са набодени карамфилчетата, и единия нарязан на кръгчета морков. Когато бобът омекне, се посолява. Отделно се запържва до зачервяване нарязаното на хапки месо, прибавят се останалите моркови, нарязани на кръгчета, разрязаният на четири останал лук и ситно нарязаният магданоз. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и се сипва малко топла вода. Захлупва се и се оставя да поври около 40 минути. Сипва се отцеденият боб, прибавя се дафиновият лист и се оставя на огъня още 10-ина минути.

Заек с бяло вино

Продукти:  4 заешки бутчета или 1 млад заек, сол, черен пипер, 5 супени лъжици олио, 4 парчета пушени гърди, 3-4 скилидки чесън, 14-16 малки главички кромид лук, 500 мл бяло вино, 250 мл бульон, 2-3 червени пиперки, 1 малка глава целина, 3-4 домата, 100 г маслини, 2- 3 дафинови листа, кориандър, лют пипер, магданоз.
Начин на приготвяне: Заекът се почиства и се нарязва на късове, които се измиват и натриват със сол и черен пипер. Запържват се в горещо олио от всички страни. Прибавят се нарязаните на четири части главички лук и предварително скълцаният чесън. Наливат се виното и бульонът и се слага във фурната за около 50-60 минути. Почистените от семките пиперки се нарязват на кубчета. Целината се обелва и нарязва на кръгчета, а доматите се попарват, обелват и нарязват на ситно.Зеленчуците се прибавят към месото заедно с пушените гърди, маслините и дафиновите листа. Посолява се, подправя се с кориандър, черен пипер и лют червен пипер на вкус. Оставя се във фурната още 20–30 минути. При сервиране месото се полива със соса и се поръсва с магданоз.

четвъртък, 23 януари 2014 г.

Запечена патица с боровинки и ябълки


Продукти: 1 патица, ябълки, компот от боровинки, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Почистената и измита патица се посолява и поръсва с черен пипер отвътре и отвън. Ябълките се обелват и се отстранява семенната част, а на мястото й се сипва по малко компот от боровинки. Патицата се напълва с ябълките и се пече в умерена фурна, като от време на време се полива със соса от тавата. Ако е необходимо, се прибавя малко вода. Към края на печенето се слагат още ябълки, напълнени с компот от боровинки.

Желирано пиле /или кокошка/

Продукти: 1 пиле или кокошка, 2 моркова, 1 връзка корени за супа, 2 белтъка, 2-3 твърдо сварени яйца, 3-4 кисели краставички, сол и черен пипер на зърна.
Начин на приготвяне: Кокошката се сварява на слаб огън във вода, колкото да я покрие, с черния пипер, корените за супа и морковите. Като се свари, се изважда, а в бульона се изсипват разбитите белтъци и се разбърква, за да се избистри. Прецежда се, прибавят се обезкостеното и ситно нарязано месо и нарязаните на кръгчета моркови. Изсипва се в подходяща форма и се оставя на студено да се желира. Преди сервиране се обръща върху чиния и се украсява с твърдо сварени яйца и кисели краставички.

Печена кокошка

Продукти: 1 тлъста кокошка, сол и черен пипер на вкус, 6 скилидки чесън, 4 супени лъжици краве масло, 10-12 малки главички червен кромид лук, 10-12 гъби, 4-5 обелени и нарязани на четвъртини картофа, 2-3 нарязани на четири моркова, 1/2 чаша бульон, 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз.
Начин на приготвяне: Изчистената и измита кокошка се нарязва на порции, натрива се със сол, черен пипер и счукан чесън. В разтопеното масло се задушава месото, слагат се главичките лук (цели), морковите и гъбите. Запържват се и се прибавят картофите, налива се бульонът и съдът се захлупва. Пече се във фурната при температура 150–200 градуса около 1-1 и 1/2 час или до омекване на месото. По време на печенето кокошката се полива със соса от тавата. Преди сервиране се поръсва с магданоз.

Печено кокоше месо

Продукти:1/2 варена кокошка, 250 г печурки, 2-3 глави ситно нарязан кромид лук, сокът от 1 лимон, 50 г краве масло, 150 г сметана, сол, черен пипер, настъргано индийско орехче, 350 г макарони, 50-70 г настърган кашкавал.
Начин на приготвяне: Месото се отделя от костите. Гъбите се почистват и измиват. Напръскват се с лимонов сок. Запържват се заедно с лука в 1 супена лъжица масло до изпаряване на водата, която пускат гъбите. Прибавят се сол, черен пипер и индийско орехче на вкус, слага се сметаната и се задушава около 5 минути. Макароните се сваряват около 5 мин в голямо количество вода с малко сол. Отцеждат се и се смесват с месото и гъбите, като част от макароните се отделя за горния слой на ястието. Сместа се разстила в намазана с масло форма, покрива се с останалите макарони, поръсва се с настърган кашкавал и се запича леко във фурната (около 40 мин). Преди запичането се нареждат парченца от останалото масло. Забележка: За приготвянето на това ястие могат да се използват и остатъци от варена за друго ястие кокошка – крилцата, шията, карантията.

сряда, 22 януари 2014 г.

Пилешка яхния с кестени

Продукти: 1 пиле или кокошка, 2–3 супени лъжици краве масло, 3–4 глави ситно нарязан кромид лук, сол, червен пипер, 1 чаена лъжичка брашно, малко доматено пюре, 500 г кестени
Начин на приготвяне: Пилето /Кокошката/ се почиства, измива и нарязва на порции. Лукът се
изпържва в маслото. Прибавят се червеният пипер, доматеното пюре и брашното. Залива се с вода. Слага се месото, посолява се и се оставя да ври на слаб огън. Кестените се сваряват и се обелват. Малко преди да е готово месото, се прибавят кестените и яхнията се оставя да поври.