събота, 1 февруари 2014 г.

Свинско печено с картофена гарнитура

Продукти: 750 г свинско месо от бут, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка босилек, 1 връзка магданоз, 1 супена лъжица горчица, 5 супени лъжици смлени бадеми, 1 жълтък, сол, черен пипер, 1 супена лъжица брашно, 1 кг картофи, 250 мл бульон, олио.
Начин на приготвяне: Смесват се горчицата, счуканият чесън, бадемите и жълтъкът и се подправят със сол и черен пипер. Месото се измива, подсушава се и се натрива с черен пипер. Овалва се в брашното и се намазва равномерно с приготвената смес. Слага се в намазана с олио тавичка и се запича в предварително загрята до 180 градуса фурна. След 15 мин се слагат нарязаните на четвъртини картофи. Налива се бульонът и ястието се пече 60 минути. Месото се
сервира нарязано на филийки с картофена гарнитура.

Свински флейки

Продукти: 1 кг крехко свинско месо, малко червен пипер, 2 мариновани пиперки, 500 г гъби, олио, 3-4 домата, 1 супена лъжица брашно, 1/4 чаша бяло вино, 2 дафинови листа, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва и се запържва в горещо олио. Посолява се и се поръсва с червен пипер. Прибавят се пиперките и гъбите и се задушава 15 минути. Отделно се запържва брашното със ситно нарязаните домати и малко червен пипер. Запръжката се разрежда с виното. Кипва се и се слагат дафиновите листа. Вари се 10 минути. Месото се залива със соса и се сервира със салата.

Кюфтета по панагюрски

Продукти: 1 кг агнешка кайма, 2 филии сух хляб, 1 връзка зелен лук, 1 връзка магданоз, 2 яйца, сол, по 1 чаена лъжичка оцет, олио, брашно и смес от краве масло и олио за пържене.
Начин на приготвяне: Каймата се смесва с накиснатия и отцеден хляб, яйцата, ситно нарязаните лук и магданоз, сол на вкус, оцета и олиото. Оставя се да престои 1 час на студено. С мокри ръце се оформят кюфтета, овалват се в брашно и се пържат в горещо олио. Сервират се със салата.

Варено говеждо със зеленчуци

Продукти: 1,3 кг говеждо месо, кромид лук, картофи и моркови по преценка, 1 разрязана на четири средно голяма зелка, сол и черен пипер на вкус.
За сервиране: горчица и около 1/2 л прясно мляко.
Начин на приготвяне: Главите лук се оставят цели , морковите и картофите се нарязват, за да се сварят за 5 минути. Скарата се изважда от тенджерата, слага се месото с достатъчно вода и сол. Тенджерата се слага под налягане. Вари се по 12 мин на 450 г месо. Налягането се намалява със студена вода. Отцежда се около литър от водата, тенджерата се слага на огъня, кипва се и се прибавят зеленчуците. Тенджерата се слага под налягане за 5 минути. Налягането сенамалява със студена вода. Междувременно се приготвя сосът, като горчицата се смесва с млякото и половината сос от варенето. Сосът се сервира отделно от месото.

Мариновани телешки шишчета

Продукти: 400 г телешко месо, 150 г пушен бекон, 1/2 връзка пресен босилек, 4 супени лъжици олио, сол и черен пипер на вкус, зелена салата.
Начин на приготвяне: Месото и беконът се нарязват на парчета с размери 3х6 см. По 2 парчета месо и бекон се нанизват на шишове и се поръсват със сол и черен пипер. Половината листенца босилек се нарязват и се пускат в олиото. Слагат се шишчетата и се мариноват 20 минути. След това се пекат на грил 8-9 мин и при сервиране се украсяват с останалите листенца босилек. Към тях се поднася зелена салата.

Говеждо с пипер

Продукти: 700 г говеждо месо, 2 големи глави нарязан кромид лук, 2 супени лъжици брашно, 2 супени лъжици олио, 2-3 ситно нарязани зелени пиперки, 300 мл телешки бульон (може от кубче), 1 супена лъжица доматено пюре, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на кубчета, които се овалват в брашно. Изважда се скарата от тенджерата, сипва се олиото и се загрява. Запържват се лукът и пиперките до омекване, след което се изваждат и се слага месото. Запържва се. Тенджерата се отстранява от огъня и се прибавят бульонът, доматеното пюре, солта и черният пипер и накрая зеленчуците. Тенджерата се захлупва и се слага под налягане. Вари се 20 мин, след което налягането се намалява със студена вода. Ястието се сервира топло със зелена салата.

Бифтек

Продукти:  750 г говеждо месо, 1/2 чаша брашно, 1 чаена лъжичка сол, черен пипер на вкус, 3 супени лъжици предпочитана мазнина, 1 1/2 чаши домати от консерва, 3 глави нарязан кромид лук, 1 чаша нарязан целина, 1 скилидка счукан или смлян чесън.
Начин на приготвяне: Брашното се смесва със солта и черния пипер. Половината от сместа се поръсва върху месото, което след това се нарязва на порции. Запържва се в мазнината от двете страни в отхлупена тенджера под налягане. Вари се 20–25 мин, след което налягането се намалява под течаща студена вода и тенджерата се отваря. Сервира се горещо.

Шопски кебап

Продукти: 1 кг телешко месо, 350 г домати, 200 г кромид лук, 200 г пиперки, 150 г краве масло, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 15 г брашно, сол, черен пипер и магданоз на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се обезкостява и се нарязва. Слага се на дъното на гювеч или йенска тенджера и отгоре се покрива с нарязаните лук, домати и пиперки. Поръсва се със сол, магданоз и черен пипер. Разбърква се, залива се с разтопеното масло и чаша гореща вода, захлупва се и се оставя във фурната на слаб огън около 2 1/2 часа. Изважда се и се залива с разбитите с киселото мляко и брашното яйца и се слага да се запече в силна фурна около 15 минути.

Селски специалитет с телешко месо

Продукти: 320 г телешко месо (филе), 80 г шунка, 40 г кашкавал, 4 яйца, 160 г брашно, галета, сол и черен пипер на вкус, 100 мл прясно мляко, олио за пържене, 4 резенчета лимон.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на 4 плоски парчета, начукват се, посоляват се, поръсват се с черен пипер и върху всяко парче месо се слага парче кашкавал, завито в шунка. Месото се навива на руло и краищата се притискат. Разбиват се яйцата, брашното и млякото и рулата се панират в сместа. Овалват се в галета и се пържат в обилно количество горещо олио. Сервират се с резенче лимон.

Телешки гювеч

Продукти:  1 кг телешко месо, 1/2 чаша предпочитана мазнина, 5-6 моркова, 6-8 зелени камби, 2 корена пащърнак, по 200 г карфиол и зелен фасул, 3-4 домата, 1 чаена лъжичка червен пипер, 2-3 глави кромид лук, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на филийки, морковът на колелца, месото на хапки. Задушават се в мазнината. Прибавят се последователно нарязаните на ивички камби, разделеният на розички карфиол, предварително бланшираният зелен фасул и нарязаният на кубчета пащърнак. Като поомекнат зеленчуците, се прибавят червеният пипер и 1 чаша топла вода. Посолява се. Разбърква се и се покрива с нарязаните на филийки домати, поръсва се със
ситно нарязан магданоз и се оставя да поври на слаб огън или се запича във фурна.