вторник, 4 февруари 2014 г.

Друсан кебап по селски

Продукти: Свинско месо, цели малки главички лук (или арпаджик), червено вино, чубрица, лют червен пипер, сол, черен пипер, масло.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки, които се поръсват с виното, прибавя се нарязаният на половинки лук и месото се оставя да престои 3–4 часа. Нанизва се на шишове и се пече на скара. Изпеченото месо се слага в дълбок съд заедно с маслото, останалия нарязан лук, виното, стритата чубрица, лют червен пипер и сол на вкус. Захлупва се и се слага на слаб огън да се загрее. Съдът се разклаща от време на време, за да омекне месото. Сервира се веднага.

Свински шишчета

Продукти: 500 г майонеза, букет сушени готови подправки, 2 кг свинско месо, 2–3 глави кромид лук, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки по около 50 г всяка. Натриват се с подправките. Лукът се почиства, измива и нарязва на колелца. Месото се слага в тенджера на 1 пласт, покрива се с лук и се залива с майонезата. Повтаря се до изчерпване на продуктите, като последният пласт е майонеза, и се оставя да се маринова 2 часа. След това се нанизва на шишове и се пече на барбекю до готовност.

Патладжани с кайма /смес 60/40/

Продукти: 6 средно големи патладжана, 2 пакетчета кайма/смес 60/40/, 2 супени лъжици ориз, 1 супена лъжица брашно, 1-2 глави кромид лук, 5-6 домата, магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват, разрязват се по дължина на две и се издълбава вътрешността им. Слагат се в подсолена вода за 10 мин, да се отдели горчивият им сок. Отцеждат се и се нареждат в намаслена тавичка. Към каймата се прибавя част от вътрешността на патладжаните, предварително нарязана на ситно, а след това оризът, лукът, магданозът и черният пипер. Разбърква се и се задушава леко. Патладжаните се напълват със сместа и се нареждат в тавичка. Част от доматите се настъргват и се смесват с брашното. С получения сос се заливат патладжаните и върху всеки се слагат кръгчета от останалите домати. Ястието се пече в умерена фурна.

Рагу

Продукти: 700 г говеждо месо, брашно, 2–3 цели домата от буркан, 2–3 цели глави кромид лук, 1 чаша вода, 8 цели картофа, сол.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се запържва в малко мазнина до зачервяване. Поръсва се леко с брашно и се слагат доматите и лукът. Залива се с вода и се кипва. Огънят се намалява и се оставя да ври на слаб огън 1 1/2 часа. Накрая се прибавят картофите, посолява се и без да се долива вода, се оставя на огъня, докато се сварят и те. Сервира се горещо, като по желание се поръсва с магданоз.

Свинско с праз

Продукти: 900 г свинско месо, 6 стръка праз, 1 супена лъжица брашно, 1/2 супена лъжица червен пипер, 100 г краве масло, сол, 1 лимон.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се запържва в маслото. Изважда се и в същото масло се запържва брашното. Прибавя се червеният пипер, разбърква се 2–3 пъти и се залива с вода. Посолява се. Оставя се да ври на слаб огън. Празът се нарязва на парчета по 5 см, сварява се в леко подсолена вода и се прибавя към месото. Оставя се да поври още малко. Сервира се с резенче лимон.

Кебап в хартия

Продукти: 1 кг телешко или агнешко месо, 3-4 връзки едро нарязан зелен лук, магданоз, джоджен, 5–6 зелени люти чушки, 150 г краве масло, червен пипер, сол, пергаментова хартия.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета и се изпържва в по-голямата част от маслото. Прибавят се лукът и ситно нарязаните джоджен и магданоз. Накрая се слагат лютите чушки, сол и червен пипер. Запържва се леко и се сваля от огъня. Пергаментовата хартия се нарязва на правоъгълници. Върху всеки правоъгълник се слага от плънката и се сгъва на плик. Намазват се отгоре с останалото масло и се нареждат в плитка тава. Пекат се в умерена фурна 20–25 минути. Сервират се с хартията, която се разрязва при консумиране.

Гювеч със свинско месо

Продукти: 750 г свинско месо, 100 г краве масло, 2-3 глави едро нарязан кромид лук, 3-4 домата, 4-5 картофа, 1 чаена лъжичка червен пипер, 5 яйца, 250 г кашкавал, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на порции и се запържва леко в маслото. Прибавя се лукът, посолява се и се задушава до омекване на месото и лука. Поръсва се червения пипер, разбърква се и се прехвърля в гювеч. Прибавят се нарязаните на кръгчета картофи и домати и се досолява, ако е енобходимо. Гювечът се залива с топла вода и се пече във фурна, докато стане почти готов. Изважда се, залива се със смес от разбитите яйца и настъргания кашкавал и се допича, докато хване коричка. При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.

понеделник, 3 февруари 2014 г.

Свинско месо с бамя

Продукти: 700 г свинско месо без кости, 1-2 глави ситно нарязан кромид лук, 500 г моркови, 1 чаша бяло вино, 500 г бамя, 2-3 домата, ситно нарязан магданоз и сол на вкус, олио за пържене.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки. Морковите се почистват, измиват и нарязват на колелца, доматите се нарязват на кубчета. Месото се запържва в горещо олио и като се зачерви, се прибавят лукът и морковите. Сипва се виното, посолява се и се задушава на слаб огън. След 15 мин се слага бамята и като омекне – доматите. Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Свинко контрафиле на барбекю

Продукти: 800 г свинско контрафиле, 300 г маслини, 50 мл зехтин, 5-6 скилидки чесън, мариновани пиперки, риган
Начин на приготвяне: Филето се почиства и се нарязва така, че да се получи правоъгълник. Чесънът и маслините се разбиват със зехтина на пюре и се намазва филето. Навива се на руло. Защипва се с шишче или клечки за зъби и се пече около 15 мин, като първо се изпича от защипаната страна и след това се върти. Изпеченото руло се нарязва на кръгчета с дебелина 1–2 см, които се набождат напречно на дървен шиш. Пекат се по 4–5 мин от всяка страна и по желание се гарнират с пиперки, мариновани в риган и зехтин.

събота, 1 февруари 2014 г.

Кайма с пюре от картофи

Продукти: 500 г кайма, 1-2 глави ситно нарязан кромид лук, 1 яйце, 1 филийка накиснат и изстискан сух хляб, 1/3 чаша олио, 300 г гъби, 1 кг картофи, ½ чаша прясно мляко, малко краве масло, сол, 100 г кашкавал, подправки на вкус.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва с лука, яйцето, хляба и ситно нарязаните гъби, сол и подправки на вкус. Сместа се разстила в намазана с малко олио тава и се запича в силна фурна. Картофите се сваряват небелени, още топли се обелват и пасират. Прибавя се млякото, разбърква се и пюрето се посолява на вкус. Изсипва се върху готовата кайма, заглажда се и на няколко места се слага по малко масло. Запича се отново. Поръсва се с едро настърган кашкавал и се връща във фурната, докато кашкавалът се разтопи.