неделя, 16 февруари 2014 г.

Бърз шоколадов кекс

Бърз шоколадов кекс

Продукти: 2 чаши пресято брашно, 3 чаени лъжички бакпулвер, 1/2 чаена лъжичка сол, 2 яйца, 1/2 чаша масло или маргарин за готвене, 1 1/4 чаши захар, 1 чаша прясно мляко, ванилия, 60 г разтопен шоколад.
Начин на приготвяне: Първите три продукта се смесват. Яйцата се разбиват, прибавят се останалите продукти и се разбиват в миксер около 2 мин. При постоянно бъркане се прибавят трите сухи продукта. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за кекс и се слага за около 25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна.

Бисквитен кекс „Закуска”

Бисквитен кекс „Закуска”

Продукти: 2 опаковки бисквити „Закуска”, 1 пакетче краве масло, 1 чаша пудра захар, 100 г шоколад, 4–5 супени лъжици конфитюр или сладко, 200 мл прясно мляко, малко захарни пръчици за украса.
Начин на приготвяне: Натопените в хладкото прясно мляко бисквити се нареждат върху найлон в три реда по пет. 3/4 от омекналото масло се разбива със захар и се намазва върху бисквитите от първия ред. Отгоре се нарежда втори ред натопени в мляко бисквити и също се намазват с масления крем. На третия ред в средата на бисквитите се слага конфитюрът или сладкото, а от двете страни по още един пласт бисквити, намазани с крем. С помощта на найлона внимателно се повдигат двете страни и се събират върху конфитюра. Шоколадът се разтопява с останалото масло и се намазва върху кекса. Поръсва се със захарните пръчици и се оставя да се стегне.

Кекс с кайсии

Кекс с кайсии

Продукти: 75 г нарязано на кубчета краве масло, 450 г брашно с бакпулвер, 50 г пудра захар, 2 разбити яйца, 150 мл прясно мляко
За плънката и гарнитурата: 25 г топено краве масло, 150 г сушени кайсии, 100 г шоколадови
стърготини, 1–2 супени лъжици прясно мляко, 25 г разтопен натурален шоколад.
Начин на приготвяне: Кръгла форма за кекс се намазва с масло и се покрива с хартия за печене. Нарязаното масло се слага в брашното, прибавят се пудрата захар, яйцата и млякото, така че да се получи меко тесто. Измесва се и се оформя на квадрат, който се намазва с разтопеното масло. Поръсва се с размесените шоколадови стърготини и нарязани кайсии. Навива се на руло и се слага на кръг във формата. Пече се около 30 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се, охлажда се 15 мин и се обръща върху решетка. Поръсва се на тънки струйки с разтопения с млякото шоколад.

Шоколадов кекс и орехи

Шоколадов кекс и орехи

Продукти: 300 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, щипка сол, 180 г захар, 30 г краве масло, 1 яйце, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 250 мл гореща вода, 60 г орехови ядки, 60 г шоколад, малко кокосово брашно.
Начин на приготвяне: Шоколадът, маслото и 2/3 от водата се бъркат внимателно на водна баня на слаб огън, докато шоколадът се разтопи. Жълтъкът се разбива със захарта, прибавят се останалата вода, содата, брашното, бакпулверът, солта, шоколадовата смес и ситно нарязаните орехови ядки. Сместа се изсипва в намазана с масло четвъртита тава и се пече около 1 1/4 часа в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се и след като изстине, се намазва с белтъка и се поръсва с кокосовото брашно.

Плодов кекс и шоколад

Плодов кекс и шоколад

Продукти: 150 г брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 30 г какао, 100 г шоколад, 120 г захар,
60 г стафиди, 2 яйца, 1 супена лъжица прясно мляко
Начин на приготвяне: Стафидите се нарязват. Смесват се брашното, какаото и бакпулверът и се пресяват. Шоколадът се разтопява и се разбива на мек крем със захарта. Прибавя се едното яйце и се разбива 4 мин, след което се слага второто и се разбива още 4 мин. Прибавят се брашното, стафидите и млякото, като се разбива непрекъснато. Сместа се изсипва в добре намазана с масло тава и се пече в умерена фурна (180 °С) около 1 час.

Плодов кекс

Плодов кекс 

Продукти: 350 г бяло брашно, 25 г какао, 25 г захар, 6 г суха мая, 1/4 чаена лъжичка сол, 225 мл хладка вода, 25 г разтопено краве масло, 75 г едро нарязани озахарени череши, 75 г шоколадови стърготини, 50 г стафиди, 75 г едро нарязани сушени кайсии.
За глазурата: 1 супена лъжица пудра захар, 1 супена лъжица вода.
Начин на приготвяне: Правоъгълна форма за кекс се намазва леко с масло. Брашното се пресява с какаото, прибавят се захарта, маята и солта. Смесват се водата и маслото и се изсипват в „кладенче“ в сухата смес. Разбърква се добре с дървена лъжица и се замесва тесто. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да втасва на топло място около 1 час. Размесва се отново 5 мин върху набрашнена повърхност. Оформя се според дължината на формата за печене на пласт с дебелина 1 см. Поръсва се с черешите, шоколадовите стърготини, стафидите и кайсиите. Внимателно се навива на руло и се слага във формата. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да втасва още 20 мин. През това време се приготвя глазурата, като се смесват захарта и водата. Намазва се кексът и се пече около 30 мин в предварително загрята до 200 °С фурна.

Кекс със стафиди

Кекс със стафиди

Продукти: 175 г краве масло, 100 г захар, 4 леко разбити яйца, 225 г шоколадови стърготини, 100 г стафиди, 50 г ситно нарязани орехи, настърганата кора от 1 портокал, 225 г брашно с бакпулвер.
Начин на приготвяне: Маслото се оставя на стайна температура да омекне. Продълговата форма се намазва леко с масло и дъното се покрива с хартия за печене. Омекналото масло се разбива със захарта и постепенно се прибавят яйцата. Сместа се разбива добре и с бъркане се прибавят –2 супени лъжици брашно, след което се слагат стърготините, стафидите, орехите и портокаловата кора. Останалото брашно се пресява с бакпулвера над сместа и се разбърква. Изсипва се във формата. С опакото на лъжица тестото се притиска леко в средата. Пече се 1 час в предварително загрята до 170 °С фурна. Охлажда се 5 мин и се обръща върху решетка. Оставя се да се охлади напълно. Сервира се нарязан на филии.

Шоколадов кекс с бисквити

Шоколадов кекс с бисквити

Продукти: 100 г шоколад, 3 супени лъжици гореща вода, 2 супени лъжици захар, 3 яйца, 450 мл разбита сметана, 1 ванилия, подходящи бисквити.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява с водата на водна баня. Прибавят се захарта и отделените жълтъци – един по един. Отстранява се от огъня и се охлажда. Белтъците се разбиват и се смесват с шоколада. Прибавя се разбитата с ванилията сметана. Бисквитите се нареждат в подходяща форма и се заливат със сместа. Оставя се да престои една нощ преди сервиране.

Шоколадов кекс с прясно мляко

Шоколадов кекс с прясно мляко

Продукти: 200 г брашно, щипка сол, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 3 яйца, 100 г краве масло, 200 г захар, 330 мл прясно мляко, 100 г шоколад.
За шоколадовата глазура: 75 г краве масло, 350 г пудра захар, 25 г какао, 4 супени лъжици прясно мляко.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява със солта и содата. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват. Смесват се с разбитото със захарта масло. Прибавят се брашнената смес и млякото, а накрая и разтопеният шоколад. Белтъците се разбиват отделно и се слагат накрая. Сместа се изсипва в две намазани с масло форми и се пече в умерена фурна (180 °С) около 35 мин.
Глазурата се приготвя, като се смесят захарта и какаото и постепенно се прибавят към разтопеното масло. Накрая се сипва млякото. Разбива се на гладка смес и се заливат кексовете. Оставят се да се втвърди глазурата.

Шоколадов кекс

Шоколадов кекс

Продукти: 600 г натурален шоколад, 400 г краве масло, 4 яйца, 120 г пудра захар, сладолед за сервиране.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява предварително до 170 °С. Шоколадът се натрошава, прибавя се маслото и се стопява внимателно на слаб огън, като се бърка. Докато се охлажда, с миксер се разбиват яйцата със захарта. Слага се 1/4 част от шоколадовата смес и се разбърква внимателно, след което постепенно се прибавя и останалият шоколад. Форма за кекс с диаметър 25 см се намазва с масло и се покрива с хартия за печене. Сместа се изсипва във формата и се пече 8 мин. Изважда се от фурната и се охлажда във формата. Сервира се със сладолед.