неделя, 16 февруари 2014 г.

Торта с вишни и шоколад

Торта с вишни и шоколад

Продукти: За блата: 150 г краве масло, 100 г захар, 2 ванилии, 3 яйца, 250 г брашно, 1/2 пакетче бакпулвер, 100 мл прясно мляко, 2 чаени лъжички какао.
За крема: 1 л прясно мляко, 2 пакетчета бадемов пудинг, 1 белтък.
За украсата: 1 буркан вишнев компот, 1 ванилия, 200 мл сметана, 100 г захар, 7 захаросани вишни, 50 г настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Приготвя се тестото, като се разбиват маслото, ванилията и захарта. Едно по едно се прибавят яйцата, а след това брашното с бакпулвера и 80 мл прясно мляко. Половината от тестото се изсипва в намазана с масло тавичка. Останалото тесто се смесва с останалото мляко и какаото и се изсипва върху тестото в тавичката. Вишните от компота се отцеждат, почистват се от костилките и се нареждат отгоре върху блата. Пече се около 30 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се и се оставя 5 мин да изстива във формата, след което се обръща върху решетка. Блатът се стяга в пръстен за торти.
Приготвя се кремът, като в 125 мл мляко се разтваря сместа за пудинг и се изсипва в останалото врящо мляко при непрекъснато бъркане. Бърка се, докато заври, и веднага се отстранява от огъня. Прибавя се разбитият белтък и се разбърква внимателно. Кремът се изсипва върху блата и се оставя в хладилник 5 часа да се стегне. Изважда се от хладилника и се украсява, като по края се шприцоват розички от разбитата със захарта и ванилията сметана. Пръстенът се отстранява и върху всяка розичка се слага половинка захаросана вишна. Средата на тортата се поръсва с настъргания шоколад.

Виенска торта с глазура

Виенска торта с глазура

Продукти: 150 г шоколад, 130 г сметаново масло, 100 г пудра захар, 125 г брашно, 2 ванилии, 6 яйца, 110 г кристална захар, 300 г кайсиев конфитюр, 400 г шоколадова глазура
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава и се стопява на водна баня.Маслото се разбива с пудрата захар и ванилията. Жълтъците се отделят от белтъците и се смесват с шоколада и разбитото масло. Белтъците се разбиват отделно, като постепенно се прибавя и захарта. 1/3 от белтъчния крем и брашното се прибавят към шоколадовата смес, като се бърка внимателно. Накрая се слагат и останалите белтъци. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за торта и се пече около 50 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части. Долната половина се намазва със затопления конфитюр, покрива се с втората половина на блата и се намазва с останалия конфитюр. Залива се с разтопената глазура и се оставя да се стегне.

Шоколадова торта с бадеми

Шоколадова торта с бадеми

Продукти: 300 мл пълномаслена сметана, 100 г готварски шоколад, 175 г краве масло, 175 гзахар, 1/2 чаена лъжичка бадемова есенция, 75 г смлени бадеми, 15 г натрошен кекс, 18 бишкоти, малко настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава и се разтопява на водна баня. Охлажда се леко. Разбиват се поотделно сметаната и маслото със захарта. Масленият крем се ароматизира с бадемовата есенция и към него се прибавят смлените ядки, разтопеният шоколад и натрошеният на трохи кекс. Прибавят се и 2/3 от разбитата на крем сметана. Изсипва се в намазана с олио и покрита с хартия за печене форма и повърхността й се заглажда. Слага се в хладилник за 3 часа. Изважда се и се обръща върху чиния за торта. Намазва се леко от всички страни с половината от останалата сметана, като отстрани се нареждат бишкотите, а отгоре се поръсва с настърган шоколад. Останалата сметана се шприцова върху тортата.

Торта „Мока”

Торта „Мока”

Продукти: 200 г брашно с бакпулвер, 4 супени лъжици какао, 100 г захар, 2 яйца, 150 мл олио, 150 мл прясно мляко
За крема: 1 чаена лъжичка нескафе, 1 супена лъжица гореща вода, 300 мл сметана, 25 г захар
За украсата: 50 г шоколадови стърготини, гранулирана захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява с какаото, прибавя се захарта. Оформя се кладенче в средата и в него се изсипват леко разбитите яйца, олиото и млякото. Разбива се добре с дървена лъжица. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма и се пече около 35–45 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се и се оставя 5 мин да изстива във формата, след което се обръща върху решетка.
Приготвя се кремът, като се разтвори кафето в горещата вода и се прибавят захарта и сметаната. Сместа се разбива добре с миксер. Охладеният блат се разрязва хоризонтално на две части. Долната половина се намазва с половината крем, покрива се с втората половина на блата. Намазва се от всички страни с останалия крем. Поръсва се с шоколадовите стърготини и захарта.

Шоколадова торта с орехи

Шоколадова торта с орехи

Продукти: За блата: 150 г обикновени бисквити, 150 г орехови ядки, 125 г неосолено краве масло.
За крема: 125 г начупен шоколад, 175 г краве масло, 400 г захар, 3 разбити яйца, 1 чаена лъжичка есенция ванилия, 150 г брашно.
За украсата: 200 г настърган бял шоколад
Начин на приготвяне: Форма за торта се застила с хартия за печене. Бисквитите и орехите се счукват и се смесват с разтопеното масло. изсипва се във форма за торта, притиска се леко и полученият блат се слага за 20 мин в хладилник. През това време се разтопява на водна баня шоколадът и при непрекъснато бъркане се прибавят брашното и захарта, а след това разбитите яйца и ванилията. Изсипва се върху охладения блат. Пече се около 35 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се и се охлажда. Прехвърля се в чинията за торта и се поръсва с белия шоколад.

Торта с бадеми

Торта с бадеми

Продукти: За тестото: 100 г горчив шоколад, 4 яйца, 140 г захар, щипка сол, 4 супени лъжици ликьор или вермут, 150 г брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер
За крема: 150 г бадемови ядки, 600 мл сметана, 2 ванилии, 2 чаени лъжички канела, 4 супени
лъжици ликьор или вермут
За украсата: 250 мл сметана, 75 г горчива шоколадова глазура (от натурален шоколад), 75 половинки бадемови ядки.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява на водна баня. Яйцата се разбиват със захарта, солта и ликьора. Прибавят се шоколадът, брашното и бакпулверът и се изсипва в застлана с хартия за печене форма за торта с диаметър 26 см. Пече се около 25 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Бадемовите ядки се накълцват с остър нож, запичат се и се охлаждат.Блатът се охлажда и се разрязва хоризонтално на две части. Приготвя се кремът, като се разбиват сметаната, ванилията и канелата и се смесват с ликьора и бадемите. Долният блат се намазва с 1/3 от получения крем и се покрива с втората половина на блата. Намазва се отгоре и отстрани с останалия крем. Залива се с глазурата и се украсява с розички, които се шприцоват от разбитата сметана. Ядките се препичат леко и с тях се облепва тортата отстрани.
Забележка: Може да се украси и с конци от карамелизирана захар.

Шоколадова торта с бисквити

Продукти: 100 г шоколад, 3 супени лъжици гореща вода, 2 супени лъжици захар, 3 яйца, 450 мл разбита сметана, 1 ванилия, 1 пакет ронливи бисквити.
Начин на приготвяне: Шоколадът се стопява на водна баня с три лъжици вода. Прибавят се захарта и отделените жълтъци един по един.Отстранява се от огъня и се охлажда. Белтъците се разбиват и се смесват с шоколада. Прибавя се и разбитата с ванилията сметана. Бисквитите се нареждат във форма за торта и се заливат със сместа. Тортата се оставя да престои една нощ, преди да се сервира.

Торта с кайсии

Торта с кайсии

Продукти: За ронливото тестото: 150 г брашно, 100 г краве масло, 40 г захар, 2 ванилии, 1 щипка бакпулвер.
За бисквитения блат: 4 яйца, 90 г захар, 2 ванилии, 120 г брашно, 30 г нишесте, 1 чаена лъжичка бакпулвер.
За крема: 200 г шоколад, 750 мл сметана, 2 пакета сгъстител за сметана.
За плънката: 1 супена лъжица кайсиево желе, 1 буркан консервирани кайсии.
Начин на приготвяне: Приготвяне на ронливото тесто. Брашното се замесва с бакпулвера, маслото, захарта и ванилиите. Оставя се за 1 час в хладилник, след което се изважда, слага се във форма или кръгла тавичка и се пече около 8–10 мин в предварително загрята до 175–180 °С фурна.
Приготвяне на бисквитения блат. Яйцата се разбиват с 3 супени лъжици топла вода. Прибавят се захарта и ванилиите и се разбива още 1 мин. Брашното се пресява с бакпулвера и нишестето над яйцата и тестото се разбърква с миксер 1 мин. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма и се пече около 25–30 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се, охлажда се леко, маха се хартията и блатът се разрязва хоризонтално на две части.
Приготвяне на крема. Шоколадът се натрошава и 2/3 от него се смесват с половината от разбитата със сгъстителя сметана.
Блатът от ронливото тесто се намазва с желето и се оставя да го попие. Отгоре се слага едната половина от бисквитения блат, намазва се с крема и се покрива с втората половина. С останалата сметана внимателно се покрива тортата отстрани. Кайсиите се отцеждат и се нарязват на резени. Нареждат се върху тортата. Украсява се с останалия шоколад.
Забележка: Вместо сгъстител за сметана може да се използва 1 пакетче желатин.

Шоколадова торта по Американски

Шоколадова торта по Американски

Продукти: 300 мл сметана, 40 г краве масло, 175 г захар, 1 чаена лъжичка есенция ванилия, 2 чаени лъжички бял оцет, 200 г брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер, 50 г шоколад, 1/2 чаена лъжичка сол.
За украсата: пудра захар и настърган шоколад или шоколадови пръчици.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява до 180 °С. Маслото се разтопява и се смесва със захарта, есенцията, оцета и сметаната. Разбива се добре и се прибавят брашното, бакпулверът, начупеният шоколад и солта. Разбърква се до гладко тесто и се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта или кръгла тавичка. Пече се 45 мин. Изважда се и се охлажда. Обръща се в чиния за торта. Поръсва се с пудра захар, настърган шоколад или шоколадови пръчици.

Бяло и кафяво в шоколадова торта

Бяло и кафяво шоколадова торта

Продукти: За блата: 4 яйца, 100 г захар, 100 г брашно.
За крема: 300 мл сметана, 150 г начупен на парчета кафяв шоколад.
За глазурата: 75 г бял шоколад, 15 г краве масло, 1 супена лъжица прясно мляко, 50 г захар за глазура (гранулирана), шоколадови стърготини.
Начин на приготвяне: Кръгла форма за торта или тавичка се намазва леко с масло и дъното й се покрива с хартия за печене. Яйцата се разбиват 10 мин със захарта с миксер. Брашното се пресява над сместа и се разбърква внимателно до хомогенна маса. Изсипва се във формата и се пече около 35–40 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Оставя се да се охлади във формата няколко мин, след като се извади от фурната, и се прехвърля върху решетка. Разрязва се на два пласта. Приготвя се шоколадовият крем, като сметаната се кипва при постоянно бъркане и се прибавя шоколадът. Бърка се, докато се стопи, и се отстранява от огъня. Охлажда се. Двата пласта на блата се слепват с крема. Приготвя се глазурата, като шоколадът се стопява с маслото и се прибавят млякото и захарта. Тортата се залива и се поръсва с шоколадовите стърготини.