сряда, 5 февруари 2014 г.

Конфитюр от дюли

Продукти: 1 кг настъргани дюли, 1 кг захар, 1 1/2 чаени лъжички лимонена киселина.
Начин на приготвяне: Дюлите се почистват, измиват, обелват и настъргват. От обелките и сърцевината се приготвя отвара, като се заливат с толкова вода, колкото да ги покрие. Приготвя се сироп от захарта и 1 1/2 чаши отвара. Щом като заври, се прибавят настърганите дюли. Отначало се вари на силен огън, докато станат прозрачни, и накрая се прибавя лимонената киселина.

Сладко от дюли

Продукти: 800 г дюли, 2–3 супени лъжици оцет, 1 кг захар, 3 чаши вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина.
Начин на приготвяне: Дюлите се почистват от мъха, измиват се и се обелват. Заливат се с 1 л вода с малко оцет, за да не потъмнеят. От захарта и водата се сварява сироп и когато ври най-силно, се прибавят настърганите на средно ренде дюли. Оставят се 3–4 мин на силен огън.Когато сладкото е готово, непосредствено преди да се свали от огъня се слага лимонената киселина, разтворена в малко вода. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Сладко с бяло грозде

Продукти: 500 г зърна от бяло грозде, 4 чаши вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина, 1 кг захар, 1 л вода, няколко листенца индрише по желание.
Начин на приготвяне: Прясно набрано и добре измито грозде се разделя на зърна, които се почистват от дръжките и семките. Приготвя се сироп от захарта и водата, пускат се зърната грозде и се варят, без да се бъркат. Когато сладкото е готово, се прибавя лимонената киселина и по желание се ароматизира с листа от индрише. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Сладко от рози

Продукти: 1 кг захар, 1 л вода, 400 г листенца от трендафилов цвят, 1 чаена лъжичка лимонена киселина.
Начин на приготвяне: Отрязва се бялата долна част на листенцата и се почистват добре от тичинките. Поръсват се с малко захар и се оставят да престоят 1/2–1 час. Прибавя се и малко лимонена киселина. Сварява се сироп от захарта и водата, пускат се листенцата и се варят до сгъстяване на сладкото. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Динено сладко

Продукти: 1 кг захар, 1 л вода, 80 парченца диня (дебелокора, без зелената част на кората), 1 чаена лъжичка лимонена киселина, ванилия.
Начин на приготвяне: С формички се изрязват парченца динена кора, които се варят в 3–4 води. След последното варене се излагат на слънце, да побелеят. Приготвя се гъст сироп от захарта и водата (пробва се, като капка от сиропа върху студена чинийка не се разтича). Динята се изсипва в сиропа и се вари като обикновено сладко. Към готовото сладко се прибавя лимонената киселина и се ароматизира с ванилия. Насипва се горещо в затоплени сухи буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях.

Малиново сладко

Продукти: 1 кг захар, 1 л вода, 600 г почистени и измити малини, 1 чаена лъжичка лимонена киселина (лимонтузу).
Начин на приготвяне: От захарта и водата се сварява сироп. Вари се, докато капка от сиропа върху студена чинийка не се разтича. Прибавят се малините и се вари на силен огън, като се обира пяната, докато се сгъсти. Сладкото е готово, когато капка от него, пусната във вода, пада до дъното, без да се разтвори. Към готовото сладко се прибавя лимонтузуто. Сваля се от огъня и съдът се разклаща, за да се съберат накуп семките и да се оберат с лъжичка. Сладкото се налива в чисти, сухи и топли буркани, които се затварят с капачки и се обръщат върху тях, за да изстинат.

Селски салам

Продукти: 1 кг свинско месо (обрезки), 1 кг говеждо месо, 3–4 глави кромид лук с набодени карамфилчета, 4 глави чесън, черен пипер на зърна и смлян.
Начин на приготвяне: Обрезките се варят в подсолена вода с лука, половината чесън и черния пипер на зърна. След като е полусварено, месото се отцежда и към него се прибавя още толкова говеждо. Накълцва се на ситно и се слагат сол, счукан чесън и смлян черен пипер на вкус. Разбърква се добре и се напълват добре измити свински черва, които се завързват на всеки 10–15 см. Пускат се във вряща вода и се варят на слаб огън 20 минути. Саламът се изважда и се оставя да изстине. Опушва се с горещ пушек 5–6 часа.

вторник, 4 февруари 2014 г.

Селска луканка

Продукти: 1 кг свинско месо, 250 г сланина, 500 г телешко месо, сол, черен пипер и кимион на вкус, малко захар, малко счукан чесън, свински или говежди сухи черва.
Начин на приготвяне: Месото се накълцва много ситно, сланината се реже на малки кубчета. Смесват се добре със солта, черния пипер, кимиона, захарта и чесъна и получената плънка се оставя да престои на хладно 24 часа. Напълват се червата, завързват се от двата края и се окачват на проветриво място да се сушат. По време на сушенето луканките се пресоват няколко пъти, за да добият плоска форма. След като се изсушат, се увиват в хартия и се посипват с дървесна пепел или сухи дървесни трици. Съхраняват се от 6 до 8 месеца.

Домашен бахур

Продукти: 1 черен и 1 бял свински дроб се почистват. Бъбреците и сърцето се нарязват на половинки, измиват се и се бланшират в подсолена вода за 5 минути. Далакът, обезкостените бузи и обрезките се нарязват на едри парчета. Поръсват се с чубрица и едро смлян черен пипер, с лют червен пипер и сол на вкус.
Начин на проготвяне: Прибавят се 3 глави ситно нарязан кромид лук. Всичко се смила в месомелачка с едра решетка, разбърква се с половин чашка ориз и малко брашно и се напълва в измити в подсолена вода, обърнати и отново измити от двете страни свински черва. Краищата се завързват с конец и се превързват с него през 30 см по цялата дължина на червата. Надупчват се с игла и се нареждат в тава върху решетка заедно с корени от магданоз, моркови, целина, люти пиперки, дафинов лист, сол и вода, колкото да покрие продуктите. Притиска се с чинии и се вари отначало на силен огън, а после час и половина на слаб. Бахурът се сервира с кисели краставички и домати от туршия.

Овчи кебап

Продукти: 1 кг овче месо, 2 стръка праз, 3 връзки зелен лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 3-4 домата от консерва, 4 супени лъжици краве масло, 1 глава чесън, черен и червен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на късчета, лукът, празът, джодженът и магданозът на едро, доматите – на филийки. Слагат се в дълбок гювеч, прибавят се обелените скилидки чесън, залива се с разтопеното масло, посолява се поръсва се с червен и черен пипер. Сипва се 1 чаша вода, захлупва се и се, замазва се с тесто и се заравя в жарава. Пече се около 2 часа.