Какаов кекс
Продукти: 1/2 чаша какао, 3/4 чаша гореща вода, 1 3/4 чаши пресято брашно, 1 3/4 чаши захар, 1 супена лъжица бакпулвер, 3/4 чаена лъжичка сол, 1/2 чаша олио, 5 яйца, 1 ванилия, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат.
Начин на приготвяне: Какаото се смесва с водата. Пресява се брашното със солта и бакпулвера и се прибавя 1 чаша захар. В „кладенче“ в средата се изсипват олиото, жълтъците, охладената какаова смес и ванилията. Разбива се. Отделно се разбиват белтъците, прибавя се содата и се разбърква. Постепенно се прибавя останалата захар. Бавно се изсипва жълтъчната смес върху белтъците. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за кекс и се слага за около 25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна.
Начин на приготвяне: Какаото се смесва с водата. Пресява се брашното със солта и бакпулвера и се прибавя 1 чаша захар. В „кладенче“ в средата се изсипват олиото, жълтъците, охладената какаова смес и ванилията. Разбива се. Отделно се разбиват белтъците, прибавя се содата и се разбърква. Постепенно се прибавя останалата захар. Бавно се изсипва жълтъчната смес върху белтъците. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за кекс и се слага за около 25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна.