неделя, 16 февруари 2014 г.

Торта с бадеми

Торта с бадеми

Продукти: За тестото: 100 г горчив шоколад, 4 яйца, 140 г захар, щипка сол, 4 супени лъжици ликьор или вермут, 150 г брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер
За крема: 150 г бадемови ядки, 600 мл сметана, 2 ванилии, 2 чаени лъжички канела, 4 супени
лъжици ликьор или вермут
За украсата: 250 мл сметана, 75 г горчива шоколадова глазура (от натурален шоколад), 75 половинки бадемови ядки.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява на водна баня. Яйцата се разбиват със захарта, солта и ликьора. Прибавят се шоколадът, брашното и бакпулверът и се изсипва в застлана с хартия за печене форма за торта с диаметър 26 см. Пече се около 25 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Бадемовите ядки се накълцват с остър нож, запичат се и се охлаждат.Блатът се охлажда и се разрязва хоризонтално на две части. Приготвя се кремът, като се разбиват сметаната, ванилията и канелата и се смесват с ликьора и бадемите. Долният блат се намазва с 1/3 от получения крем и се покрива с втората половина на блата. Намазва се отгоре и отстрани с останалия крем. Залива се с глазурата и се украсява с розички, които се шприцоват от разбитата сметана. Ядките се препичат леко и с тях се облепва тортата отстрани.
Забележка: Може да се украси и с конци от карамелизирана захар.

Шоколадова торта с бисквити

Продукти: 100 г шоколад, 3 супени лъжици гореща вода, 2 супени лъжици захар, 3 яйца, 450 мл разбита сметана, 1 ванилия, 1 пакет ронливи бисквити.
Начин на приготвяне: Шоколадът се стопява на водна баня с три лъжици вода. Прибавят се захарта и отделените жълтъци един по един.Отстранява се от огъня и се охлажда. Белтъците се разбиват и се смесват с шоколада. Прибавя се и разбитата с ванилията сметана. Бисквитите се нареждат във форма за торта и се заливат със сместа. Тортата се оставя да престои една нощ, преди да се сервира.

Торта с кайсии

Торта с кайсии

Продукти: За ронливото тестото: 150 г брашно, 100 г краве масло, 40 г захар, 2 ванилии, 1 щипка бакпулвер.
За бисквитения блат: 4 яйца, 90 г захар, 2 ванилии, 120 г брашно, 30 г нишесте, 1 чаена лъжичка бакпулвер.
За крема: 200 г шоколад, 750 мл сметана, 2 пакета сгъстител за сметана.
За плънката: 1 супена лъжица кайсиево желе, 1 буркан консервирани кайсии.
Начин на приготвяне: Приготвяне на ронливото тесто. Брашното се замесва с бакпулвера, маслото, захарта и ванилиите. Оставя се за 1 час в хладилник, след което се изважда, слага се във форма или кръгла тавичка и се пече около 8–10 мин в предварително загрята до 175–180 °С фурна.
Приготвяне на бисквитения блат. Яйцата се разбиват с 3 супени лъжици топла вода. Прибавят се захарта и ванилиите и се разбива още 1 мин. Брашното се пресява с бакпулвера и нишестето над яйцата и тестото се разбърква с миксер 1 мин. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма и се пече около 25–30 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Изважда се, охлажда се леко, маха се хартията и блатът се разрязва хоризонтално на две части.
Приготвяне на крема. Шоколадът се натрошава и 2/3 от него се смесват с половината от разбитата със сгъстителя сметана.
Блатът от ронливото тесто се намазва с желето и се оставя да го попие. Отгоре се слага едната половина от бисквитения блат, намазва се с крема и се покрива с втората половина. С останалата сметана внимателно се покрива тортата отстрани. Кайсиите се отцеждат и се нарязват на резени. Нареждат се върху тортата. Украсява се с останалия шоколад.
Забележка: Вместо сгъстител за сметана може да се използва 1 пакетче желатин.

Шоколадова торта по Американски

Шоколадова торта по Американски

Продукти: 300 мл сметана, 40 г краве масло, 175 г захар, 1 чаена лъжичка есенция ванилия, 2 чаени лъжички бял оцет, 200 г брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер, 50 г шоколад, 1/2 чаена лъжичка сол.
За украсата: пудра захар и настърган шоколад или шоколадови пръчици.
Начин на приготвяне: Фурната се загрява до 180 °С. Маслото се разтопява и се смесва със захарта, есенцията, оцета и сметаната. Разбива се добре и се прибавят брашното, бакпулверът, начупеният шоколад и солта. Разбърква се до гладко тесто и се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта или кръгла тавичка. Пече се 45 мин. Изважда се и се охлажда. Обръща се в чиния за торта. Поръсва се с пудра захар, настърган шоколад или шоколадови пръчици.

Бяло и кафяво в шоколадова торта

Бяло и кафяво шоколадова торта

Продукти: За блата: 4 яйца, 100 г захар, 100 г брашно.
За крема: 300 мл сметана, 150 г начупен на парчета кафяв шоколад.
За глазурата: 75 г бял шоколад, 15 г краве масло, 1 супена лъжица прясно мляко, 50 г захар за глазура (гранулирана), шоколадови стърготини.
Начин на приготвяне: Кръгла форма за торта или тавичка се намазва леко с масло и дъното й се покрива с хартия за печене. Яйцата се разбиват 10 мин със захарта с миксер. Брашното се пресява над сместа и се разбърква внимателно до хомогенна маса. Изсипва се във формата и се пече около 35–40 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Оставя се да се охлади във формата няколко мин, след като се извади от фурната, и се прехвърля върху решетка. Разрязва се на два пласта. Приготвя се шоколадовият крем, като сметаната се кипва при постоянно бъркане и се прибавя шоколадът. Бърка се, докато се стопи, и се отстранява от огъня. Охлажда се. Двата пласта на блата се слепват с крема. Приготвя се глазурата, като шоколадът се стопява с маслото и се прибавят млякото и захарта. Тортата се залива и се поръсва с шоколадовите стърготини.

Кекс „Леймингтън”

Кекс „Леймингтън”

Продукти: 175 г краве масло или маргарин, 175 г пудра захар, 3 леко разбити яйца, 150 г брашно с 1 пакетче бакпулвер, 2 супени лъжици какао, 125 г захар на пясък 50 г тъмен шоколад на парчета, 5 супени лъжици прясно мляко, 1 чаена лъжичка краве масло, около 8 супени лъжици кокосови стърготини, 150 мл разбита сметана.
Начин на приготвяне: Продълговата форма за кекс се намазва леко с масло. Разбиват се пудрата захар и маслото или маргаринът. Постепенно се прибавят яйцата, а след това брашното и какаото. Сместа се изсипва във формата и се заглажда. Пече се около 40 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Оставя се да се охлади във формата 5 мин, след като се извади от фурната, и се прехвърля върху решетка. Шоколадът млякото и маслото се загряват на водна баня до стопяване на шоколада. Прибавя се захарта на пясък и се бие до гладък крем. Поръсва се с кокосовите стърготини. Прави се разрез по дължината на кекса и се запълва с крем. Останалият крем се изсипва от двете страни на разреза.

Шоколадов кекс с ванилия

Шоколадов кекс с ванилия

Продукти: 175 г пудра захар, 175 г маргарин за готвене, 1–2 ванилии, 3 яйца, 225 г пресято брашно с 1 пакетче бакпулвер, 50 г тъмен шоколад, захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Продълговата форма за кекс се намазва леко с масло. Разбиват се захарта и маргаринът. Прибавят се ванилията и едно по едно яйцата, като се бърка непрекъснато. Внимателно се прибавя брашното и се разбърква на гладка смес, която се разделя на две. Шоколадът се стопява и се прибавя към едната половина от сместа. Останалата половина се изсипва във формата и се заглажда. Отгоре се изсипва шоколадовата смес. Пече се около 30 мин в предварително загрята до 190 °С фурна. Оставя се да се охлади във формата няколко мин, след като се извади от фурната, и се прехвърля върху решетка. Сервира се поръсен със захар.

Портокалов кекс

Портокалов кекс

Продукти: 175 г пудра захар, 175 г краве масло, 3 разбити яйца,
175 г брашно с 1 пакетче бакпулвер, 2 супени лъжици какао, 3 супени лъжици прясно мляко, 3 супени лъжици портокалов сок, настърганата кора от 1/2 портокал.
За глазурата: 175 г захар, 2 супени лъжици портокалов сок.
Начин на приготвяне: Кръгла форма за кекс се намазва с малко масло и дъното й се покрива с хартия за печене. Разбиват се захарта и омекналото масло за кекса. Постепенно се прибавят яйцата, а след това и брашното. Разбива се добре на гладка смес, която се разделя на две части. Към едната част се прибавят какаото и млякото, а към другата – портокаловият сок и кората. Двете смеси се изсипват с лъжица във формата, така че да се получи мраморен ефект. Пече се около 25 мин в предварително загрята до 190 °С фурна. Залива се с глазурата, която се приготвя, като захарта се разтвори в портокаловия сок.

Кекс в тавичка

Кекс в тавичка

Продукти: 350 г брашно с бакпулвер, 3 супени лъжици какао, 225 г пудра захар, 225 г омекнал маргарин, 4 разбити яйца, 4 супени лъжици прясно мляко, 50 г шоколадови стърготини, 50 г черни шоколадови стърготини, 50 г бели шоколадови стърготини, захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Правоъгълна тавичка се намазва с малко масло или маргарин. Разбиват се всички продукти без шоколадовите стърготини, млякото и захарта за поръсване. Прибавят се млякото и шоколадовите стърготини. Сместа се изсипва в загрятата тавичка. Пече се 30–40 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Изважда се, охлажда се и се поръсва със захарта. Сервира се нарязан на квадратчета.

Какаов кекс

Какаов кекс

Продукти: 1/2 чаша какао, 3/4 чаша гореща вода, 1 3/4 чаши пресято брашно, 1 3/4 чаши захар, 1 супена лъжица бакпулвер, 3/4 чаена лъжичка сол, 1/2 чаша олио, 5 яйца, 1 ванилия, 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат.
Начин на приготвяне: Какаото се смесва с водата. Пресява се брашното със солта и бакпулвера и се прибавя 1 чаша захар. В „кладенче“ в средата се изсипват олиото, жълтъците, охладената какаова смес и ванилията. Разбива се. Отделно се разбиват белтъците, прибавя се содата и се разбърква. Постепенно се прибавя останалата захар. Бавно се изсипва жълтъчната смес върху белтъците. Изсипва се в намазана с масло и покрита с хартия за печене форма за кекс и се слага за около 25 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна.