Торта с бадеми
Продукти: За тестото: 100 г горчив шоколад, 4 яйца, 140 г захар, щипка сол, 4 супени лъжици ликьор или вермут, 150 г брашно, 2 чаени лъжички бакпулвер
За крема: 150 г бадемови ядки, 600 мл сметана, 2 ванилии, 2 чаени лъжички канела, 4 супени
лъжици ликьор или вермут
За украсата: 250 мл сметана, 75 г горчива шоколадова глазура (от натурален шоколад), 75 половинки бадемови ядки.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява на водна баня. Яйцата се разбиват със захарта, солта и ликьора. Прибавят се шоколадът, брашното и бакпулверът и се изсипва в застлана с хартия за печене форма за торта с диаметър 26 см. Пече се около 25 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Бадемовите ядки се накълцват с остър нож, запичат се и се охлаждат.Блатът се охлажда и се разрязва хоризонтално на две части. Приготвя се кремът, като се разбиват сметаната, ванилията и канелата и се смесват с ликьора и бадемите. Долният блат се намазва с 1/3 от получения крем и се покрива с втората половина на блата. Намазва се отгоре и отстрани с останалия крем. Залива се с глазурата и се украсява с розички, които се шприцоват от разбитата сметана. Ядките се препичат леко и с тях се облепва тортата отстрани.
Забележка: Може да се украси и с конци от карамелизирана захар.
За крема: 150 г бадемови ядки, 600 мл сметана, 2 ванилии, 2 чаени лъжички канела, 4 супени
лъжици ликьор или вермут
За украсата: 250 мл сметана, 75 г горчива шоколадова глазура (от натурален шоколад), 75 половинки бадемови ядки.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява на водна баня. Яйцата се разбиват със захарта, солта и ликьора. Прибавят се шоколадът, брашното и бакпулверът и се изсипва в застлана с хартия за печене форма за торта с диаметър 26 см. Пече се около 25 мин в предварително загрята до 180 °С фурна. Бадемовите ядки се накълцват с остър нож, запичат се и се охлаждат.Блатът се охлажда и се разрязва хоризонтално на две части. Приготвя се кремът, като се разбиват сметаната, ванилията и канелата и се смесват с ликьора и бадемите. Долният блат се намазва с 1/3 от получения крем и се покрива с втората половина на блата. Намазва се отгоре и отстрани с останалия крем. Залива се с глазурата и се украсява с розички, които се шприцоват от разбитата сметана. Ядките се препичат леко и с тях се облепва тортата отстрани.
Забележка: Може да се украси и с конци от карамелизирана захар.