понеделник, 17 февруари 2014 г.

Стар хляб нов сладкиш

Стар хляб нов сладкиш 

Продукти: Стар хляб, 1 чаша сухар, 1 чаша смлени орехови ядки, 1 чаша захар, 5 яйца, 1/2 чаша настъргана лимонова кора, 1/2 чаша настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Изостанал от предния ден хляб се смила с машинка за месо. Прибавят се останалите продукти без шоколада и се разбиват с тел. Сместа се изсипва в намазана с масло или маргарин и поръсена със сухар правоъгълна тавичка и се пече в предварително загрята умерена (180 °С) фурна, докато при пробождане на сладкиша с клечка за зъби по нея не полепва тесто. Охлажда се, нарязва се на квадрати и се поръсва с настъргания шоколад.

Ореховки с шоколад и нуга

Ореховки с шоколад и нуга

Продукти: 200 г брашно, 100 г захар, 1 жълтък, 1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло, 75 г нуга халва, 150 г шоколад, 150 г половинки орехови ядки.
Начин на приготвяне: Смесват се брашното, захарта, жълтъкът, смлените орехови ядки, студеното омекнало масло и се замесва гладко тесто. Оставя се за 1 час в хладилник. Разточва се кора с дебелина 2 мм и се изрязват кръгчета с формички. Нареждат се в намазана с масло и покрита с хартия за печене тавичка и се пекат в предварително загрята до 170 °С фурна до светлокафяв цвят. Охлаждат се. Шоколадът се разтопява на водна баня, отделно се разтопява нугата. Сладките се намазват с нуга, а след това – с разтопения шоколад. В още мекия шоколад се набождат половинките ядки и сладките се оставят на хладно, докато се стегне глазурата.
Забележка: По желание може едната половина на сладките да се намаже с нуга, а другата – с шоколад.

Шоколадови сладки

Шоколадови сладки

Продукти: 1 1/2 чаши пресято брашно, 1/4 чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 60 г шоколад, 1/2 чаша разтопен маргарин, 1 чаша кафява захар, 1 яйце, 1/2 чаша прясно мляко, 1 ванилия.
Начин на приготвяне: Брашното, солта и бакпулверът се пресяват заедно в подходящ съд. Шоколадът се разтопява на водна баня и се смесва с маргарина. Прибавят се захарта, яйцето, млякото и ванилията. Внимателно се прибавя брашното и се разбърква до гладка смес. Оставя се да престои 10 мин. С лъжица се накапва от сместа върху намазана с масло хартия за печене. Пекат се 12 до 15 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Охлаждат се.

Сладки пеперуди

Сладки пеперуди

Продукти: За сладките: 125 г размекнат маргарин, 125 г захар, 150 г брашно с 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, 2 яйца, 2 супени лъжици какао, 25 г тъмен шоколад.
За крема: 100 г неосолено краве масло, 225 г захар, настърганата кора от 1/2 лимон, 1 супена лъжица лимонов сок, пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Всички продукти за сладките без шоколада се смесват и се разбъркват добре. Накрая се прибавя разтопеният на водна баня шоколад. В намазана с олио тава се слагат 12 хартиени формички и сместа се разпределя в тях. Пекат се 15 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Охлаждат се върху решетка. Приготвя се лимоновият крем. Първо се разбива омекналото масло със захарта, след това постепенно се прибавят лимоновата кора и лимоновият сок. Изстиналите сладки се разрязват наполовина и в разрезите се напълват с крем. Поръсват се с пудра захар.

Шоколадови праскови

Шоколадови праскови

Продукти: 3 белтъка, 1 1/2 чаши пудра захар, 3 чаши смлени орехови ядки, 1 чаена лъжичка прясно мляко, 2 чаени лъжички ром, 1 пакетче бишкоти, настърган шоколад.
Начин на приготвяне: Белтъците се разбиват на сняг със захарта. Прибавят се орехите, млякото и ромът. Разбива се добре с дървена лъжица. Със същата лъжица се разделя на кръгли питки. Във всяка се увива по половин бишкота. Оформят се като праскови. Поръсват се с шоколада и се слагат в хартиени формички.

Сладкиш с шоколадов сироп

Сладкиш с шоколадов сироп

Продукти: За блата: 3 яйца, 12 супени лъжици захар, 16 супени лъжици брашно, 1 пакетче краве масло, 1 бакпулвер, 1 супена лъжица ром.
За шоколадовия сироп: 1 пакетче краве масло, 2 чаши захар, 2 ванилии, 2 супени лъжици какао, 2 супени лъжици ром, 150 мл вода.
За поръсване: кокосово брашно
Начин на приготвяне: Маслото се разбива със захарта, брашното, яйцата и бакпулвера. Правоъгълна тавичка се намазва с масло или се застила с хартия и сместа се изсипва в нея. Повърхността се заглажда. Пече се около 20–30 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Проверява се с клечка за зъби, която трябва да излиза суха от сладкиша при пробождането му. Изпеченият сладкиш се изважда, охлажда се и се нарязва на правоъгълници. Приготвя се сиропът, катопродуктите без рома се кипват при постоянно бъркане. Отстранява се от огъня и се ароматизира с рома. Сладкишът се залива със сиропа и се поръсва с кокосово брашно.

Шоколадов сладкиш без печене

Шоколадов сладкиш без печене

Продукти: 275 г тъмен шоколад, 175 г краве масло, 4 супени лъжици рафиниран петмез, 2 супени лъжици ром, 175 г обикновени бисквити, 50 г смлени орехови ядки, 100 г едро нарязани захаросани череши.
За глазурата: 25 г бял шоколад за гарниране.
Начин на приготвяне: Шоколадът се разтопява на водна баня с маслото, петмеза и рома. Бисквитите се натрошават на ситно и се прибавят към шоколадовата смес заедно с орехите и черешите. Правоъгълна тавичка се намазва с масло или се застила с хартия и сместа се изсипва в нея. Повърхността се заглажда и се сладкишът се оставя да се охлади 2 часа. Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня и се залива сладкишът. Оставя се да се втвърди. Преди сервиране се нарязва на 16 парчета.

Шоколадови кифлички с бадеми

Шоколадови кифлички с бадеми

Продукти: 100 г краве масло, 250 г захар, 150 г шоколад, 200 г бадемови ядки.
Начин на приготвяне: Ядките се натрошават и се запичат леко. Маслото се смесва със захарта на слаб огън. Прибавят се бадемите и разтопеният на водна баня шоколад. Взема се малко от сместа – с големината на орех, и се оформя като кифличка. Кифличките се нареждат в намазана с масло тавичка и се пекат 15 мин в предварително загрята умерена (180 °С) фурна. Охлаждат се.
Забележка: Вместо кифлички, от сместа могат да се изпекат топчета.

неделя, 16 февруари 2014 г.

Сладки с бадеми

Сладки с бадеми

Продукти: 2 белтъка, 80 г захар, 100 г шоколад, 40 г грис, 150 г бадеми.
За глазурата: 100 г шоколад, 30 г краве масло.
Начин на приготвяне: Белтъците се разбиват на сняг, прибавя се захарта и се бие, докато сместа се втвърди. Постепенно се сипват грисът, настърганият на ренде шоколад и нарязаните бадеми. Намазана с олио тавичка се покрива с пергаментова хартия и с лъжица се сипва на малко разстояние от сместа. Пекат се около 25 мин в предварително загрята слаба фурна. Охлаждат се и се намазват с глазурата от разтопения с маслото шоколад

Шоколадови сладки с банани

Шоколадови сладки с банани

Продукти: 175 г тъмен шоколад, 175 г маргарин, 2 узрели обелени банана, 2 яйца, 125 г брашно, 1/2 чаена лъжичка бакпулвер, 125 г захар, 1/2 чаена лъжичка сол, 200 г сварени кестени
За шоколадовата заливка: 100 г тъмен шоколад, 25 г маргарин.
Начин на приготвяне: Шоколадът се натрошава и се разтопява на водна баня заедно с маргарина. Бананите се смачкват, слагат се разбитите яйца и се доразбива на пюре. Прибавят се брашното, бакпулверът, солта и захарта, а веднага след това и разтопеният шоколад. Слагат се и кестените, като се отделят няколко. Сместа се изсипва в намазана с маргарин правоъгълна тавичка и с отделените кестени се запълват евентуалните празнини. Пече се 25–30 мин в предварително загрята до 160 °С фурна. Охлажда се, нарязва се на квадрати и се залива с разтопения с маргарина шоколад за заливката. Оставя се да се стегне и се нарязва по предварителните разрези.